Tyttö sängyn päällä

Jos sinulla on kohtu, kuukautisesi alkavat varmasti. Mutta siihen, milloin tai minkä ikäisenä ne alkavat, on vaikeampi vastata.

Ensimmäinen tärkeä sana muistaa on murrosikä, koska ilman sitä ei ole kuukautisia! Murrosiässä kehossa tapahtuu monia muutoksia – mukaan lukien ensimmäiset kuukautiset. Muutokset ovat merkkejä siitä, että vartalo on muuttumassa lapsen vartalosta aikuisen vartaloksi.

Ekat menkat - koska ne alkavat?

Valitettavasti on mahdotonta sanoa tarkkaan, milloin ensimmäiset kuukautiset alkavat. Tavallisesti huomaat niiden alkamisen pikkuhousuistasi ollessasi noin 11–14-vuotias. Mutta ne voivat alkaa yhtä hyvin, kun olet 9-vuotias tai jo täyttänyt 16-vuotta. Näin kroppa toimii lähes kaikkien asioiden suhteen. Mikään eri vaihtoehdoista ei ole outo tai väärä, vaan kaikki riippuu siitä, miten vartalosi on päättänyt toimia. Ja kuten todettua, kuukautiset eivät ala itsestään. Alkamisajankohta liittyy pikemminkin siihen, että koko vartalo on kyllästynyt lapsen muotoonsa ja haluaa muuttua aikuiseksi. Kun vartalosi on niin päättänyt, sinun täytyy vain pysyä matkassa mukana!

Mitä kehossa tapahtuu?

Mikä sitten käynnistää ensimmäiset kuukautiset? Lyhyt vastaus on: hormonit. Hormonit ovat aineita, joita muodostuu kehon rauhasista, ja ne vaikuttavat kuukautisten alkamisajankohtaan. Ne voivat joko pitää kehon nykytilassaan tai päättää, että nyt on munasolun irtoamisen aika! Silloin hedelmöittämätön munasolu ottaa kohdusta mukaansa paksuja limakalvoja ja verta, jonka jälkeen ne vuotavat ulos emättimestä. Kuukautisvuoto vuotaa emättimestä, joka sijaitsee virtsaputken takana. MUTTA! Hormonit ovat oikukkaita, eikä ensimmäinen verenvuoto välttämättä johdu munasolun irtoamisesta. Estrogeenihormoni paksuntaa limakalvoja ja aiheuttaa siten verenvuotoa. Hieman kuin vartalo tekisi koeajon ennen kuukautisia. Oli syy sitten mikä tahansa, tulos on sama: ihan ekat menkat!

Merkkejä kuukautisten alkamisesta

Hormoneilta ei voi vain kysyä "milloin menkkani alkavat?", ne eivät vastaa. On kuitenkin olemassa tiettyjä merkkejä, joita voit seurata. Vaikka ne eivät ole niin tarkkoja, että voisit laittaa ruksin kalenteriin, ne voivat auttaa tietämään, milloin kannattaa alkaa pitää sidettä mukana käsilaukussa seuraavien kuuden kuukauden ajan.
Tässä joitakin vihjeitä siitä, että ensimmäiset kuukautiset ovat tuloillaan:

  • Muutokset kehossa
  • Kainaloihin ja intiimialueelle on tullut karvoitusta
  • Rinnat ovat kasvaneet muutaman vuoden ajan
  • Kipua vatsassa ja turvotusta
  • Painonnousu
  • Finnit
  • Hien haju

Ensimmäiset kuukautiset voivat kuitenkin tulla yllätyksenä, vaikka olisikin tarkkaillut vartaloaan. Tässä on paljon eroja. Jotkut huomaavat, että kehossa tapahtuu nyt jotakin, kun toiset eivät taas huomaa mitään.

Miltä ensimmäiset menkat näyttävät?

Runsasta verenvuotoa vai verensekaista valkovuotoa – mitä pikkuhousuistaan voi varautua löytämään ensimmäisten kuukautisten alkaessa? Sanoisimme, että kumpaakin. On yksinkertaisesti mahdotonta tietää, millaiset ekat menkat tulevat olemaan. Kuukautiset ovat yleensä alussa epäsäännölliset. Toiset kuukautisesi voivat tulla useita kuukausia ensimmäisten menkkojesi jälkeen, ja myös kuukautisten pituus voi vaihdella. Voit ajatella sen niin, että vartalosi vielä miettii, miten tomia - eli miltä kuukautiskiertosi tulee näyttämään. Koska kaikki ovat ainutlaatuisia, on vaikea sanoa varmuudella, kuinka runsasta vuoto tulee olemaan, kuinka kauan ensimmäiset kuukautiset kestävät tai miltä ne tulevat juuri omassa kropassa tuntumaan. Jotkut kärsivät kuukautiskivuista, toiset eivät. Jotkut vuotavat runsaasti ja kauan, toiset vain vähän ja ainoastaan muutaman päivän. Sinun täytyy vain yrittää olla kärsivällinen kehosi suhteen ja ajatella, että se toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Kun kuukautiskiertosi on löytänyt oman rytminsä, kuukautisista tulee kaverisi, joka pysyy kanssasi – pidit siitä tai et – kunnes olet noin 50-vuotias. Silloin alkavat vaihdevuodet, jolloin munasoluja ei enää irtoa eikä lapsia voi enää saada.

Kun kuukautiset eivät ala

Yleisimmin ensimmäiset menkat alkavat noin 9-16-vuotiaana, mutta ei ole mitenkään outoa, vaikka ne antaisivat odottaa itseään pidempäänkin. Jos olet yli 17-vuotias, voit käydä tarkistamassa nuorisoterveydenhuollossa tai gynekologilla, että kaikki on niin kuin pitääkin. Todennäköisesti kuukautisesi alkavat ennen kuin ehdit vastaanotolle, mutta olemassa on myös syitä sille, etteivät kuukautiset ala. Syynä voi olla syömishäiriö tai liian kova treenaaminen. Yksi melko yleinen syy on nimeltään PCOS eli munasarjojen monirakkulatauti. Se on hormonihäiriötila, jonka johdosta munasarjoihin kehittyy munarakkuloita.

Jatka lukemista

Lue lisää