Nainen pitelemässä vatsaansa

Pahantuulisuus ja ärtyisyys ennen kuukautisia on melko tavallista. Älä anna PMS-oireiden hallita elämääsi.

Kun tiedät, mistä on kyse ja mitä voit tehdä, olet jo voiton puolella. Sinä voit vaikuttaa siihen, miten hormonaaliset muutokset vaikuttavat elämääsi.

Mitä PMS siis tarkalleen ottaen tarkoittaa? Kuukautisia edeltävän oireyhtymän – joka tunnetaan myös nimellä PMS – syynä ovat kuukautiskierron aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset. Oireyhtymään kuuluu monia erilaisia mahdollisia oireita ja tunteita. Ne voivat olla lieviä tai joissain tapauksissa melko vaikeita. Oireisiin kuuluvat rintojen aristaminen, turvotus ja väsymys. Joillakin naisilla ilmenee päänsärkyä, vatsaoireita ja nukkumisvaikeuksia. Olo voi olla alakuloinen, surullinen, ärtyisä tai jopa itkuinen.

Eikö kuulostakin synkältä? Mutta pelko pois. Pidä päiväkirjaa siitä, minkälainen olosi on ennen kuukautisia. Kun havaitset toistuvat oireet ja niiden esiintymistavan, olet valmistautunut ja pystyt tekemään asialle jotain. Säännöllinen liikkuminen ja terveellinen syöminen auttaa, etenkin jos syöt kokojyvähiilihydraatteja, esimerkiksi kokojyväleipää ja puuroa. Jotkut asiantuntijat suosittelevat suolan ja kofeiinin vähentämistä ruokavaliosta. Käsikauppakipulääkkeistä saa apua kipuun ja särkyyn. Jos normaalielämä alkaa vaikuttaa liian vaikealta oireiden takia, käy lääkärissä.

PMS:ää koskevia uskomuksia

Kalenteri
Uskomus 1: kaikki naiset kärsivät PMS-oireista joka kuukausi

Väärin. Jotkut naiset kärsivät PMS-oireista vain toisinaan. Joillakin oireet ovat todella lieviä. Joillakin niitä ei esiinny lainkaan.

Kondomi
Uskomus 2: Ennen kuukautisia ei voi tulla raskaaksi

Ennen kuukautisia voi todellakin tulla raskaaksi. Älä sekoita PMS:ää ja kuukautisia keskenään.

Helokki
Uskomus 3: PMS-oireille ei voi tehdä mitään

Hyviä uutisia: kyllä voi! Lievissä tapauksissa voi kokeilla iltahelokkiöljyä, vaikeissa käydä lääkärillä – ei kannata kärsiä.

Suklaa
Uskomus 4: suklaasta voi olla apua

Saatat himoita suklaata ennen kuukautisia. Suklaa saa kuitenkin verensokeritasot vaihtelemaan enemmän, mikä puolestaan voi aiheuttaa enemmän mielialan vaihtelua. Yritä siis välttää suklaata.

[Viitteet]

[1 ja 2] Tiedot saatu Kalifornian yliopistossa, Yhdysvalloissa, suoritetusta tutkimuksesta. Tutkimuksen otsikko: Tulehduksen liittyminen PMS-oireisiin.

Jatka lukemista

Lue lisää