Puhtaita alusvaatteita pukemassa

Onko valkovuoto normaalia? Kyllä on. Emättimestä tulevaa valkovuotoa ei tarvitse säikähtää. Itse asiassa se on vain hyväksi.

Valkovuoto on kehon tapa pitää paikat puhtaana. Kohdunkaula tuottaa valkovuotoa luonnollisesti, ja vuodon määrä vaihtelee kuukautiskierron aikana. Useimmilla naisilla vuoto on runsasta juuri ennen kuukautisia.

Epäiletkö, ettei vuoto ole normaalia? Kunhan vuoto on kirkasta, valkeaa tai vaaleankeltaista eikä liiemmin haise, ei kannata huolestua. Jos olet huolissasi siitä, miten alushousut pysyvät kuivina, tai vain vihaat kosteaa oloa, kokeile pikkuhousunsuojaa. Jos vuoto alkaa haista tavallista enemmän tai väri muuttuu tummankeltaiseksi tai vihreäksi tai jos vuotoa on epätavallisen paljon, ota yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla infektio.

Opit vähitellen tietämään, mikä on sinulle normaalia, kun vuoto vaihtelee luonnollisesti kierron aikana. Näin pystyt huomaamaan mahdolliset epätavalliset vuodot ja toimimaan tilanteen mukaan. Jos olet huolissasi, keskustele asiasta lääkärin tai kouluterveydenhoitajan kanssa.

Emätin puhdistuu itsestään, eikä sen sisäosia tarvitse pestä (kutsutaan ”huuhteluksi”). Itse asiassa se on tosi huono ajatus. Huuhtelu voi häiritä emättimen luonnollista bakteeritasapainoa ja aiheuttaa epämiellyttäviä vaivoja, esimerkiksi hiivasienitulehdusta tai emättimen bakteeritulehdusta. Myös hajustettujen saippuoiden, vaahtokylpyjen ja suihkugeelien käyttäminen voi aiheuttaa epänormaalia vuotoa emättimestä. Älä siis koskaan pese emätintä millään vahvasti hajustetulla aineella. Käytä mietoa saippuaa ja lämmintä vettä – näin pysyt puhtaana ja pidät infektiot loitolla.

Jatka lukemista

Lue lisää