Neljän vaiheen kierto

Kuukautisten alettua osaat suhtautua niihin oikein, kun tiedät, mitä kehossasi tapahtuu ja miksi.

Tarkastellaanpa siis tosiasioita. Kuukautiset tulevat kerran kuukaudessa. Kuukautiset alkavat tavallisesti 11–14 vuoden iässä, mutta ne voivat alkaa jo 8–9-vuotiaana. Toisaalta joillakin tytöillä kuukautiset alkavat vasta 15- tai 16-vuotiaana. Kuukautisten alkaminen on kehosi tapa ilmoittaa, että se on riittävän kypsä raskauteen. Mutta älä turhaan huolestu. Se ei tarkoita, että sinä haluaisit tai että sinun pitäisi tulla raskaaksi – ainoastaan, että se on mahdollista.

Kuukautiset ovat osa kuukautiskiertoa, joka kestää 21–35, keskimäärin 28 päivää. Kuukautisten alettua voi kestää hetken aikaa, että ne löytävät säännöllisen mallinsa. Itse asiassa on ihan mahdollista, että kuukautisten kesto vaihtelee aluksi ja että ne ovat epäsäännölliset.

Kuukautiskierto

Mikä on kuukautiskierto? Ensin kohtuun kehittyy limakalvo, kun se valmistautuu vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun. Sitten tapahtuu ovulaatio, kun toisesta munasarjasta irtoaa munasolu. Munasolu kulkeutuu toista munanjohdinta pitkin kohtua kohti. Tämä kestää muutaman päivän. Jos munasolu kohtaa matkallaan siittiön, se voi hedelmöittyä ja sinä voit tulla raskaaksi. Jos munasolu ei hedelmöity, keho poistaa sen yhdessä limakalvon ja veren kanssa. Tämä on kuukautisvuoto. Kuukautisvuoto alkaa noin 14 päivää ovulaation jälkeen ja kestää keskimäärin 3–5 päivää. Vuoto on runsainta parin ensimmäisen päivän aikana.

Ja sitten koko kierto alkaa taas alusta. Se toistuu noin 400–450 kertaa (kyllä, todellakin), kunnes noin 50 vuoden iässä tulevat vaihdevuodet, ja kuukautiset loppuvat kokonaan.

Kuukautisia edeltävinä päivinä ja viikkoina saatat huomata itsessäsi fyysisiä ja emotionaalisia muutoksia. Nämä tunnetaan PMS:nä eli kuukautisia edeltävänä oireyhtymänä (tämä on virallinen nimitys). Saatat tuntea lievää turvotusta ja pahoinvointia; rinnat ehkä suurenevat ja saatat kärsiä ripulista. Olet ehkä surullinen, helposti ärsyyntyvä tai itkuinen. Kaikki tämä on normaalia – ei hauskaa, mutta normaalia.

Juuri ennen kuukautisten alkua, ja myös niiden aikana, saatat myös kärsiä lievistä alavatsakrampeista. Tämä tunnetaan kuukautiskipuna, ja useimmiten sen aiheuttaa kohdun tiukentuminen, kun sen limakalvo on vuotamassa ulos. Tämäkin on täysin normaalia. Jos kipu kuitenkin on kovaa tai pitkittyy, keskustele asiasta lääkärin kanssa.

Siinäpä se. Kuukautiset voivat olla melkoinen haaste. Ole kuitenkin itsellesi armollinen (joskus jäätelö auttaa) ja muista, että nämä säryt, kivut ja alakulot menevät ihan pian ohi.

Jatka lukemista

Lue lisää