Kuumavesipullo

Meidän täytyy olla täysin rehellisiä – kuukautiskipu on yksi ehdottomasti inhottavimmista menkkoihin liittyvistä asioista. Täältä voit lukea siitä, mistä kivut johtuvat ja mitä asialle voi tehdä!

Kuukautiskipu alkaa varsin kummallisesti. Se on jäytävää, puuskittaista kipua, joka tuntuu alavatsassa. Kyseessä ei ole tavallinen vatsanpolte, mutta kipua tuntuu kuitenkin vatsan seudulla. Kuukautiskipu on vain toivotettava tervetulleeksi, koska sen pois käännyttäminenkään ei ole mahdollista!

Kuukautiskipu

Mitä kuukautiskipu on?

Suurin osa – mutta eivät kaikki – kärsii kuukautiskivuista tai epämukavuudesta ennen kuukautisiaan ja niiden aikana. Yleensä lähes kaikki tuntevat vähäistä (tai runsasta) kipua menkkojen alkaessa. Se ei ole vaarallista – ainoastaan epämiellyttävää. Kuukautiskipujen vaikeusaste vaihtelee, koska kehomme ovat erilaisia. Joillekin kuukautiskipuja ei tule koskaan, toisille niitä tulee aina ja osalle vain joskus.

Kipu tuntuu yleensä kuin krampeilta lantiossa, selässä, reisissä tai vatsassa. Useimmiten se alkaa navan alapuolelta ja säteilee sieltä reisiin ja selkään. Se voi tuntua joka kerta hieman erilaiselta. Joskus kipua tuskin huomaa, mutta joskus menkkojen aikana voi olla niin kipeä, että voi pahoin. Kuukautiskivut voivat oireilla myös vatsakipuna, ripulina, päänsärkynä ja huimauksena. Ei yhtään hauskaa.

Mikä vaikuttaa kuukautiskipuihin?

Kohtu, josta kuukautisvuoto ja limakalvot tulevat, on todella iso lihas. Kun kohtu tuntee, että on aika päästä eroon siitä mukavasta pedistä, jonka se on munasolulle valmistanut (munasolulle, jota ei sitten hedelmöitetty), se alkaa supistua. Se tekee niin kuukautisten ajan – hedelmöimättömän munasolun on aika tulla ulos. Se sattuu – ja kutsumme sitä kuukautiskivuksi. Koska kohdun alaosa on korkealla emättimessä, krampit voivat tuntua siellä asti. Mutta asiasta ei pidä syyttää vain kohdun lihaksia. Niiden ympärillä olevat lukuisat hermot eivät myöskään ole viattomia. Niillä on oma roolinsa kohdun krampeissa, ja niitä voi kiittää nivusalueen, selän ja jalkojen kivusta. Löysällä olevaan vatsaan ne ovat kuitenkin syyttömiä. Siitä saamme syyttää prostaglandiinihormonia.

Vinkkejä kuukautiskipujen vähentämiseksi

Kaikki kehot ovat erilaisia, ja mikä tuntuu hyvältä yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Mutta on joitain asioita, jotka yleensä helpottavat useimpia.

  • Lämpö rentouttaa kehoa ja lieventää usein kramppeja. Kipuun voi auttaa kuuma kylpy, lämmitetty vehnätyyny tai lämpöpeite. Voit myös kietoa viltin lanteidesi ympärille.
  • Liike lievittää kramppeja jonkin verran. Tanssi, kävele tai tee tehokas joogatreeni, tai mistä sitten pidätkin (vaikka et ehkä pidäkään siitä silloin kun sinua sattuu). Fyysinen aktiviteetti voi lievittää sekä kipua että ahdistusta.
  • Hieronta! Monet nauttivat hieronnasta, ja se on täydellinen ratkaisu, kun kuukautiskivut vaivaavat. Pyydä, että sinua hierotaan lämpimillä käsillä. Kramppi antaa silloin yleensä vastahakoisesti periksi. Tästä saamme kiittää hormonejamme, sillä kosketus auttaa kipua lievittävää hormonia erittymään!
  • Syö ja nuku hyvin! Nämä ovat ehkä ihan perusasioita - mutta jos kroppa on väsynyt tai nälkäinen, sen on vaikeampi taistella kipua vastaan.
  • Itsetuntemus! Tiedämme, että tämä saattaa kuulostaa oudolta. Mutta jos tiedät, mikä kipuun vaikuttaa ja mikä sen sinulla laukaisee, sitä voi olla helpompi hallita. Joten pidä pientä kipupäiväkirjaa. Saatat löytää ratkaisun, joka auttaa sinua kuukautiskipujen kanssa.

Hyvä lääke kuukautiskipujen lievittämiseen

Mutta entä jos kivut ovat niin kovat, että mikään vinkeistä ei auta? Silloin kannattaa ottaa lääkettä kuukautiskipuihin. Apteekin reseptivapaita lääkkeitä ovat muun muassa naprokseeni, parasetamoli ja ibuprofeeni - ne voivat olla avuksi, kun sinulla on kipuja. Hyvä vinkki on ottaa lääke heti, kun tunnet, että kipu on tulossa (tai jos sinulla on hyvin säännöllinen kuukautiskierto, juuri ennen kipujen tuloa). Silloin kipulääke vaikuttaa ehdottomasti parhaiten! Lue lääkkeen pakkausseloste tarkoin ja noudata annettuja ohjeita. Jos sinulla on kysyttävää lääkkeistä tai mahdollisia allergioita, keskustele aina apteekin henkilökunnan kanssa, jotta he voivat auttaa sinua!

Kun kuukautiskivut tekevät liian kipeää

On olemassa kuukautiskipuja, jotka ovat niin pahoja, että olet aivan toimintakyvytön, taipuneena kaksin kerroin kivusta. Silloin ei kyseessä ole enää kuukautiskipu, vaan sitä kutsutaan dysmenorrheaksi. Se voi puolestaan olla merkki sairaudesta nimeltä endometrioosi. Siinä kuukautisvuotoa muistuttavat solut kulkeutuvat kohdun ulkopuolelle, kiinnittyvät, tulehtuvat ja aiheuttavat tuskallista kipua. Jos kuukautiskipusi ovat maksimaalisen kovia säännöllisesti, ota yhteyttä terveydenhuoltoon ja pyydä apua!

Kuukautiskipu ilman kuukautisia

Kuukautiskipu-sanassa yhdistyvät kuukautiset ja kipu. Mutta voiko kuukautiskipuja olla ilman kuukautisia? Ei. Ei, jos sanan kanssa halutaan olla täsmällisiä. Mutta juuri samanlaista kipua voi esiintyä, ja juuri samoissa paikoissa – ilman kuukautisia. Mistä tuolloin voi olla kyse? Tässä lista mahdollisista syistä:

  • Raskaus – yksi raskauden varhaisista oireista on itse asiassa vatsakipu.
  • PCOS – sairaus, joka voi aiheuttaa kystoja munasarjoihin. Kystojen puhjetessa kipu voi tuntua samalta kuin kuukautiskipu.
  • Endometrioosi – tämä sairaus voi aiheuttaa kuukautiskipujen kaltaista kipua, vaikka menkat eivät olisikaan alkamassa.
  • Kystat – niitä voi tulla kaikille joitakin kertoja, ja ne ovat vaarattomia. Mutta kun ne puhkeavat... se sattuu.
  • IBS (ärtyneen paksusuolen oireyhtymä) – herkkä suoli voi aiheuttaa vatsan alueen kouristuksia, jotka tuntuvat aivan kuukautiskivuilta.
  • Ovulaatio ja välikipu – jossa kipua tuntuu sillä puolella, jolta munasolu on irronnut. Kipu voi kestää aina muutamasta tunnista jopa kolmeen päivään.

Jatka lukemista

Lue lisää