Ystävät

Ei siitä pääse yli eikä ympäri: murrosikä on vaikeaa aikaa. Mutta haasteellisuus johtuu monesta eri syystä, eivätkä kaikki niistä liity kuukautisiin.

Teini-iän (ja koko elämän) suurimpia haasteita ovat itsetunto-ongelmat. On siis elintärkeää, että löydät tapoja itsetunnon kohottamiseen.

Teini-iän itsetunto-ongelmia ei voi sivuuttaa. Jos sisäinen äänesi aliarvioi sinua koko ajan, tee asialle jotain. Jos annat tälle aliarvioinnille vallan, sinusta tulee vähitellen sulkeutunut ja eristäydyt muista. Saatat myös laiminlyödä ystäviäsi ja koulutehtäviä. Kaikki tämä saattaa ilmetä jopa syömishäiriöinä ja itsetuhoisuutena.

Mistä huono itsetunto aiheutuu? Ensinnäkin siitä, että asettaa itselleen liikaa paineita. On tietenkin hienoa, että ihmisellä on tavoitteita – että haluaa esimerkiksi olla maan johtaja tai tekniikan suunnannäyttäjä. Jos tosielämä on kuitenkin valovuosien päässä tavoitteista, stressi saattaa olla suorastaan musertava. Rentoudu ja rauhoitu. Tyydy siihen, että olet juuri nyt niin hyvä kuin voit.

Jos olet alakuloinen, puhu asiasta jonkun luotettavan henkilön, esimerkiksi vanhemman sisaruksen tai perheystävän tai vaikkapa koulukuraattorin, kanssa. Ajan mittaan huolista kertominen asettaa ne oikeisiin mittasuhteisiin, ja lopulta ne alkavat tuntua merkityksettömiltä. Ja tiedäthän, että aina puhutaan liikunnan vaikutuksesta endorfiinituotantoon ja mielialan kohenemiseen? Se on ihan totta. Joten ei muuta kuin liikkeelle.

Syitä alakuloisuuteen

Pysyttele poissa sosiaalisesta mediasta
Sosiaalinen media

Elämäntapahtumien jakaminen Facebookissa on ihan kivaa, mutta se voi tehdä sinut myös onnettomaksi – erityisesti, jos joudut trollien uhriksi. Yritä pysytellä poissa sosiaalisesta mediasta hetken aikaa. Pidä sen sijaan yhteyttä ihmisten kanssa tosielämässä.

Kehonkuva
Kehonkuva

Meitä ympäröivät epärealistiset ”täydellisen” kehon kuvat. Eipä siis ihme, että kehittyvä kehosi tuntuu mielestäsi rumalta. Muista kuitenkin, että jokainen näyttää teini-ikäisenä vähän kömpelöltä.

Ilkeät kaverit
Ilkeät kaverit

Välittävätkö he tunteistasi? Ovatko he lojaaleja? Ymmärtävätkö he, jos et halua tehdä jotain? Jos vastaus näihin on ei, eipä ihme, ettet jaksa kovin hyvin. Tarvitset uusia kavereita.

[Lähteet]

Jatka lukemista

Lue lisää