Tyttö sheivaamassa

Kehossasi tapahtuu paljon muutoksia suunnilleen samaan aikaan kun kuukautiset alkavat. Näitä muutoksia kutsutaan yhteisesti murrosiäksi.

Tytöillä murrosiän merkkeihin kuuluvat rintojen ja häpykarvojen kasvu, pituuskasvu ja lanteiden leveneminen sekä vuoto emättimestä ennen kuukautisten alkamista. Kaikki tämä ei välttämättä tapahdu samanaikaisesti. Murrosikä on jokaisella erilainen.

Perimmältään murrosikä tarkoittaa, että keho on muuttumassa lapsesta aikuiseksi. Se alkaa tytöillä yleensä 10–16-vuotiaana, mutta joillakin se voi alkaa aikaisemminkin. Ja tytöt yleensä kehittyvät pari vuotta aiemmin kuin pojat. Muutokset eivät todellakaan tapahdu yhden yön aikana, vaan keho muuttuu vähitellen vähän uudeksi ja tuntemattomaksi. Joskus muutokset tapahtuvat nopeasti, toisinaan taas hitaasti.

Monilla tytöillä murrosiän ensimmäinen merkki on rintojen muuttuminen möykkyisiksi ja aroiksi, jopa vähän kivistäviksi. Saattaa tuntua siltä kuin nännin takana olisi pieni herne. Hyvin istuvat rintaliivit voivat parantaa oloa. Rintaliivit ovat sikälikin hyvä ratkaisu, etteivät nännit näy paidan läpi eivätkä siten aiheuta nolostumista. Rintaliivit myös estävät rintojen pomppimisen kävellessä.

Eräs suuri muutos on karvojen kasvaminen kainaloihin, intiimialueelle sekä käsivarsiin ja sääriin. Jos kainalo- ja säärikarvat häiritsevät sinua, kokeile apteekista tai kaupasta saatavia karvanpoistomenetelmiä, esimerkiksi karvanpoistovoidetta. Keskustele asiasta kuitenkin ensin äidin, tädin tai isosiskon kanssa, ja muista aina lukea käyttöohjeet.

Vaikka kuukautisesi eivät alkaisikaan ihan heti, ilmaantuu sinulle luultavasti valkovuotoa. Se on merkki siitä, että kuukautiset alkavat kohta. Tässä vaiheessa myös PMS:n ja kramppien kaltaisia oireita esiintyy hyvin yleisesti. Kun kuukautiset alkavat, ne voivat olla niukat tai pelkkää ”tiputteluvuotoa”. Muista valmistautua pitämällä aina kuukautissuojia saatavilla.

Yksi ärsyttävimmistä fyysisistä muutoksista murrosiässä on ihon ja hiusten rasvoittuminen. Kasvojen ja päänahan rauhaset alkavat tuottaa rasvaa, mikä voi aiheuttaa finnejä. Tämä ei kestä ikuisesti, mutta jos finnit eivät pysy kurissa, käy kysymässä hoito-ohjeita apteekista. Valitse erityisesti rasvoittuville hiuksille tarkoitettu shampoo. Näin hiuksesi näyttävät hyviltä, ja samalla vältät siirtämästä lisää rasvaa kasvoillesi.

Myös hikirauhaset toimivat tehokkaammin murrosiässä. Siksi hikoilet enemmän, ja hiki haisee voimakkaammin. Peseydy kunnolla joka päivä, käytä deodoranttia ja vaihda vaatteet päivittäin. Samat ohjeet sopivat intiimialueelle, erityisesti vuotojen ja kuukautisten alettua. Yritä pestä intiimialue kaksi kertaa päivässä.

Kaikki nämä muutokset ja niitä aiheuttavat hormonit voivat tehdä olosi alakuloiseksi ja epävarmaksi – erityisesti, jos perheesi tai ystäväsi kommentoivat muutoksia. Pyydä rauhallisesti heitä lopettamaan kommentointi – eiköhän viesti mene perille.

Jatka lukemista

Lue lisää