Tyttö sheivaamassa

Murrosiän merkkejä

Ailahtelevat hormonit, finnit ja eripariset rinnat – kehossa tapahtuvat äkilliset muutokset voivat olla samanaikaisesti jännittäviä, hämmentäviä ja pelottaviakin. Tervetuloa murrosikään! Se on kehosi tapa kertoa, että olet kasvamassa aikuiseksi. Kokosimme hieman tarkempaa tietoa muutoksista ja vinkkejä niihin suhtautumiseen.


Mahdollisia murrosiän alkamisen merkkejä:
  1. Rintojen kasvu
  2. Häpykarvat ja kainalokarvat
  3. Lantion leveneminen
  4. Arpijuovat
  5. Valkovuoto
  6. Kuukautiset
  7. Voimakkaampi hikoilu ja hienhaju
  8. Finnit/akne
  9. Tunnekuohut

Milloin murrosikä alkaa?

Useimmat tytöt tulevat murrosikään 10–16-vuotiaina. Pojilla kehon muutokset alkavat yleensä hieman tyttöjä myöhemmin. Kun murrosikä sitten alkaa, muutokset voivat tuntua sekä hurjan nopeilta että tuskastuttavan hitailta. Murrosiän käynnistymisestä vastaavat hormonit eli elimistön rauhasten erittämät aineet, jotka vaikuttavat muun muassa kehon kypsymiseen.

Rinnat murrosiässä

Monille murrosiän ensimmäinen merkki on rintojen muuttuminen muhkuraisiksi, aroiksi ja joskus jopa hieman kipeiksi. Voi tuntua, kuin nännin alla olisi pieni herne. Pehmeä pusero tai rintaliivit voivat tuntua mukavilta, sillä hankaavat vaatteet saavat rinnat aristamaan entistä enemmän.

Saatat myös huomata, etteivät rintasi ole aivan samankokoiset. Voidaankin sanoa, että rinnat kasvavat ihan miten niitä huvittaa. Ne saattavat olla hieman eripariset vielä täysin kehittyneinäkin! Rintojen koko ja muoto muuttuvat todennäköisesti koko elämäsi ajan. Niihin vaikuttavat monet tekijät, kuten painon vaihtelu, raskaus ja imetys.

Omia rintoja tulee herkästi verrattua muihin, mutta pidä mielessä, että vartalotyyppejä on monenlaisia. Siksi on luonnollista, että rintasikin eroavat muista!

En tonårstjej som gör sig i ordning inför läggdags

Murrosikä ja karvat uusissa paikoissa

Yksi murrosiän suurista muutoksista on karvojen kasvu uusiin paikkoihin: intiimialueelle, kainaloihin ja sääriin. Moni tuskailee karvojen kanssa, mutta esimerkiksi häpykarvoilla on oma tehtävänsä. Ne suojaavat ja varmistavat, että ilma kiertää iholla. 

Osa haluaa poistaa niin sääri-, kainalo- kuin häpykarvatkin, mutta se ei todellakaan ole pakollista. Tee niin kuin sinusta itsestäsi tuntuu hyvältä! Muista, että häpykarvoja ja muita ihokarvoja kasvaa aivan kaikille (toisille enemmän, toisille vähemmän). Niissä ei ole mitään likaista tai noloa, ja on täysin oma päätöksesi, haluatko antaa niiden olla vai poistaa ne.

Lantion leveneminen ja arpijuovat

Murrosikä muuttaa niin rasvakudosta, lihaksia kuin luustoakin. Tämä vaikuttaa kehon muotoon. Esimerkiksi painoa voi tulla hieman lisää ennen kasvuspurttia (etenkin lantion, reisien ja takapuolen alueelle).

Kehon muodon muuttuessa iholle voi ilmestyä arpijuovia. Ne ovat raitoja, joita tulee etenkin pohkeisiin, reisiin, lantiolle ja rintoihin (mutta käytännössä mihin tahansa). Ne ovat täysin luonnollisia ja syntyvät ihon venyessä entistä suuremmalle alalle. Kehosi toimii siis aivan kuten kuuluukin!

Valkovuoto ja kuukautiset

Yleensä kuukautiset eivät ala heti murrosikään tullessa, ja valkovuoto alkaa huomattavasti ennen niitä. Valkovuoto on vaaleaa, läpinäkyvää tai valkoista eritettä, josta on paljon hyötyä. Se nimittäin puhdistaa emätintä, edistää hyviä olosuhteita ja suojaa infektioilta. Joskus valkovuoto voi tahmata alushousut. Jos tämä tuntuu ikävältä, olosi pysyy kuivempana, kun käytät pikkuhousunsuojia.

Niitä voi olla hyvä hankkia myös kuukautisten alkamisen varalta. Ensimmäiset kuukautiset saattavat olla pelkkää tiputteluvuotoa: veripisaroita alushousuissa tai vessapaperissa. Lisäksi kuukautiskierto on alussa hyvin epäsäännöllinen. Voi kestää useita kuukausia, ennen kuin toiset tai kolmannet kuukautiset tulevat. Tällöin voi olla mukava kokeilla vaikkapa kuukautisalushousuja, joita voi käyttää yhä uudelleen ensimmäisistä kuukautista alkaen! Ajan myötä kuukautiskierto tasoittuu ja muuttuu säännöllisemmäksi.

Alussa on vaikea tietää tarkalleen, milloin kuukautiset tulevat ja miten runsaina. Siksi kannattaa aina varata kuukautissuojia valmiiksi – halusitpa käyttää siteitä, tamponeja tai kuukautisalushousuja. Voi myös olla hyödyllistä kirjata vuotopäivät kalenteriin, puhelimen muistiin tai kuukautissovellukseen, jotta opit tuntemaan kehosi ja kiertosi paremmin!

Voimakas hienhaju ja hikoilu

Murrosikä kiihdyttää hikirauhasten toimintaa, joten hikoilet enemmän ja hienhaju on voimakkaampi. Tämä koskee etenkin kainaloita, nivusia ja intiimialuetta.

Jos sinun on pestävä alapääsi, voit käyttää haaleaa vettä tai mietoa intiimipuhdistusainetta. Muista joka tapauksessa, ettei emätintä tulisi pestä sisältä. Se on itsepuhdistuva elin, jonka pH-arvo eli happamuus pysyy luonnostaan tasapainossa hyvien bakteerien ansiosta. Sen sijaan häpyhuulet (eli ulkosynnyttimet) tulisi pitää puhtaina. Ne altistuvat paitsi hielle, myös valkovuodolle, virtsalle ja kuukautisvuodolle. Kodin ulkopuolella liikkuessasi voit käyttää esimerkiksi intiimipyyhkeitä, joilla saat kätevästi ja nopeasti raikkaan olon.

Kun oma keho tuntuu vieraalta

Hormonien kuohuessa puhutaan usein todella paljon ”tyttöjen kehoista” ja ”poikien kehoista”, koska sukupuolityypilliset piirteet alkavat erottua. Mutta ei ole lainkaan itsestään selvää, että keho vastaa omaa kokemusta sukupuolesta. Sitä ei nimittäin määritä se, mitä haarojen välistä löytyy. Eli jos sinusta tuntuu, ettei koettu sukupuolesi vastaa kehoasi, kokemuksessasi ei ole mitään väärää! Jos sukupuoli-identiteetti askarruttaa sinua, voit esimerkiksi jutella asiasta luotettavalle aikuiselle läheiselle, kouluterveydenhuoltajalle, -kuraattorille tai -psykologille tai hakeutua nuorisovastaanoton, Lasten ja nuorten puhelimen tai Nuortennetin palveluiden pariin.

Hormonitasojen vaihtelu ja akne

Noin 95 prosentilla kaikista 11–30-vuotiaista esiintyy ainakin jossain vaiheessa aknea. Jos siis ihoosi alkaa ilmestyä ärsyttäviä finnejä, et ole ainoa! 

Murrosiässä finnejä tulee etenkin kasvoihin, rintaan, kaulalle ja selkään. Niiden aiheuttajana voivat olla hormonit (esimerkiksi testosteroni) ja perinnölliset syyt. Hormonitasojen vaihtelu saa ihon tuottamaan enemmän rasvaa, joka sekoittuu ihohuokosissa oleviin bakteereihin ja aiheuttaa aknea.

Kun finnejä ilmestyy, niiden on parasta antaa olla, sillä puristelu vain pahentaa tilannetta. Sitä voi olla vaikea vastustaa, mutta kun puristat finniä, saatat vahingossa painaa sen sisällä olevia bakteereja ja märkää syvemmälle ihoon. Tällöin iho voi tulehtua ja arpeutua ja paraneminen viivästyä.

Jos kuitenkin iho tulehtuu pahasti tai paraneminen kestää erityisen pitkään, kannattaa mennä lääkäriin. Näin saat tietää, voisiko elintapamuutoksista olla apua tai tarvitseeko ihosi lääkkeitä tai muuta hoitoa.

Mielialanvaihtelut

Murrosiässä aivokemia muuttuu, kun uusia aivosoluja syntyy ja ajattelu kehittyy. Joidenkin aivojen osien kehitys on siis vielä kesken, ja on täysin normaalia, että mieliala vaihtelee – vaikka kuinka tuntuisi oudolta, kun itku vaihtuu silmänräpäyksessä hervottomaan nauruun.

Tunteiden vuoristorata on kaikille tuttu, ja siltä voi olla vaikeaa päästä pois. Siksi on tärkeää, että voit purkaa tunteitasi mukavalle ihmiselle, johon luotat. Se voi olla vanhempi, sisarus, luotettava aikuinen tai kenties opettaja. Jos tunteiden vellonta uhkaa käydä ylivoimaiseksi, kokeile tehdä jotain rentouttavaa. Käy kävelyllä, soita kaverille tai pistä lempileffasi pyörimään. Voit myös ladata vaikkapa meditaatiosovelluksen puhelimeen.

Hyväksy uusi itsesi – askel kerrallaan!

Murrosikää ei voi sanoa helpoksi. Kun ymmärrät, mitä kehossasi tapahtuu ja miten luonnollisia muutokset ovat, sinun voi kuitenkin olla helpompi nähdä oma ainutlaatuisuutesi ja arvostaa kehoasi.

Aikuisemmaksi muuttuva keho voi tuntua vieraalta, jos sisimmässään tuntee vielä olevansa lapsi. Muista, ettei tämä hämmentävä vaihe jatku ikuisesti. Kaikki tuntemasi ihmiset ovat kokeneet murrosiän tai kokevat sen vielä, joten älä ole liian ankara itsellesi. On OK ottaa askel taaksepäin, jotta saat rauhassa käsitellä kaikkea, mitä kehossasi tapahtuu. Ja muista: et todellakaan ole yksin. Puhu kokemuksistasi läheisille, joihin luotat. Saatat yllättyä, miten paljon se keventää oloa!

Jatka lukemista