Hormonin mikrokuva

Hormoneja pidetään syypäinä vaikka mihin, mutta mitä ne oikeastaan ovat?

Hormonit ovat kemiallisia viestinviejiä, jotka vapautuvat kehon rauhasista. Niillä on tärkeä rooli prosessien aktivoinnissa, esimerkiksi murrosiän ja kuukautiskierron aikana, joten on niissä jotain hyvääkin. Itse asiassa ne varmistavat, että keho kehittyy ja toimii oikein. Niissä on tosin myös haittapuolensa.

Hormonaaliset muutokset nimittäin aiheuttavat mielialan vaihteluita, ärsyyntyvyyttä, surullisuutta ja ahdistusta, joita kaikkia olet saattanut tuntea murrosiästä lähtien. Tämä johtuu siitä, että kyseisen lyhyen elämänvaiheen aikana hormonit ja aivokemia eivät toimi synkronoidusti, joten muutut herkemmäksi ja hermostuneemmaksi. Hormonaaliset muutokset voivat myös edistää esimerkiksi finnien syntyä, liiallista karvankasvua ja kehon hajujen lisääntymistä. Siksi niitä sanotaankin ”ärsyttäviksi” hormoneiksi; vaikka ne auttavatkin kypsymisessä ja saavat aikaan välttämättömiä muutoksia, ne myös tekevät tunteista vaikeasti käsiteltäviä ja saavat kehosi tuntumaan jotenkin vieraalta.

Hormoneilla on kriittinen rooli myös kuukautiskierrossa. Itse asiassa ne liittyvät kierron jokaiseen vaiheeseen. Kierron aikana aivolisäke (joka on aivojen alla sijaitseva herneen kokoinen elin) tuottaa follikkelia stimuloivaa hormonia (FSH) ja luteinisoivaa hormonia (LH). Nämä hormonit saavat aikaan ovulaation (kypsä munasolu irtoaa toisesta munasarjasta) ja saavat myös munasarjat tuottamaan muita hormoneja – erityisesti estrogeenia ja keltarauhashormonia [1]. Estrogeeni ja keltarauhashormoni stimuloivat kohtua valmistautumaan mahdolliseen raskauteen [2], mutta ne voivat vaikuttaa myös sen ulkopuolella.

Ovulaation aikana lisääntyvä estrogeenitaso voi esimerkiksi tehdä olon energiseksi ja pirteäksi. Keltarauhashormonin kertyminen luteaalivaiheessa (ovulaation jälkeen mutta ennen kuukautisten alkamista) puolestaan voi tehdä olon hankalaksi, aiheuttaa kuumia aaltoja ja sokerinhimoa. Näiden kahden vaihtelu kierron aikana, kun estrogeenitaso alkaa laskea ja keltarauhashormonitaso puolestaan nousta, voi aiheuttaa PMS-oireita (kuukautisia edeltävä oireyhtymä) eli ahdistusta, mielialan vaihtelua sekä kipua ja särkyä. Se on todellakin ”ärsyttävää”.

Jos olet kyllästynyt tähän tunteiden vuoristorataan, älä ole huolissasi – se on täysin normaalia, etkä todellakaan ole yksin.

[Lähteet]

Jatka lukemista

Lue lisää