Kuumavesipullo

Eräs kuukautisten vähemmän hauskoista puolista on kuukautiskipu.

Useimmat naiset – tutkimusten mukaan jopa 80 % [1] – kokevat kipua tai tuntevat olonsa epämukavaksi ennen kuukautisia ja niiden aikana. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että kohtu supistuu, jotta sen limakalvon pintakerros pääsee vuotamaan ulos.

Yleisimmin tämä hieman kramppimaiselta tuntuva kipu alkaa juuri ennen kuukautisia ja kestää tyypillisesti päivän tai kaksi. Kipu voi tuntua lantiossa, selässä, reisissä tai vatsassa. Kivun alkupiste on tavallisesti aivan navan alapuolella, ja se säteilee ulospäin reisiin ja selkään. Kuukautiskivut ovat toisilla naisilla voimakkaampia kuin toisilla. Joillakin ilmenee vain vähäistä särkyä. Toiset taas kärsivät kovista kivuista, jotka voivat aiheuttaa jopa oksentelua. Muita oireita voivat olla ripuli, päänsärky ja huimaus. Ei todellakaan hauskaa.

Naisen suhtautuminen kuukautisiinsa riippuu todella paljon siitä, pääseekö kuukautiskivuista eroon. Useimmat naiset joutuvat toteamaan, ettei kipuja voi jättää huomiotta. Niitä voi kuitenkin lieventää muutamalla helpolla konstilla.

Kuukautiskipu

Käsikauppalääkkeinä myytävät kipulääkkeet poistavat kipuja alussa. Lääkkeet on kuitenkin aina otettava ruokailun jälkeen tai maitolasillisen kanssa vatsan limakalvojen suojaamiseksi. Ja vaikka liikunta – vaikkapa vain kävely – ei juuri sillä hetkellä paljon houkuttelisikaan, se auttaa lisäämään veren virtausta sekä happi- ja endorfiinitasoja (endorfiinit ovat luonnon omia kipulääkkeitä ja hyvän olon hormoneja). Nämä kaikki auttavat kehoa rentoutumaan. Myös hieronta ja lämpö rentouttavat lihaksia, ja niinpä suositellaan myös lämmintä kylpyä tai kuumavesipulloa. Myös jäätelöstä voi olla apua – ei lääketieteellistä, mutta se kohentaa mielialaa.

Joissain tapauksissa kivuliaat kuukautiset – eli dysmenorrea – voivat olla normaalielämän esteenä. Eräässä tutkimuksessa jopa 14 % naisista ilmoitti, että kuukautiskipu estää usein töihin menemisen [2]. Ei kannata kuitenkaan kärsiä. Jos kuukautiskivut ovat näin vakavia, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Joissain tapauksissa hormonaalinen ehkäisy voi vähentää kuukautiskipua. Joskus kuukautiskipua aiheuttaa taustalla oleva sairaus, esimerkiksi endometrioosi tai lantion tulehdussairaus. Kun taustasairautta ei ole, vaikea kuukautiskipu usein lievenee iän myötä ja myös synnyttämisen jälkeen.

[Viitteet]

Jatka lukemista

Jatka tutustumista