Nuori nainen, jolla on hyvä itseluottamus

Tuntuuko, että epäonnistut suunnilleen kaikessa, mitä teet? Siltä, että yksinkertaisinkin juttu on liian vaikea, etkä osaa tehdä mitään oikein ja kunnolla? Jos vastasit kyllä, itseluottamuksesi taitaa horjua. Se on täysin normaalia murrosiässä, sillä aivoissa tapahtuu suuria muutoksia. Siirtymävaiheessa on vaikea saada selkoa siitä, mitä osaa, missä on hyvä ja miten pitäisi toimia.

Mitä itseluottamus on?

Itsetunto eli omanarvontunto tarkoittaa itsensä kokemista arvostetuksi ja hyväksytyksi. Itseluottamuksessa puolestaan on kyse uskosta omiin kykyihin ja osaamiseen. Kun itseluottamus on vankka, tuntuu mahtavalta tehdä jotain vaikeaa ja onnistua siinä. Samalla tuntuu entistä varmemmalta, että seuraavakin vaikea tehtävä onnistuu, kuten myös sitä seuraava. Tämä on eräänlainen kannustava noidankehä. 

On helppo ajatella, että hyvä itsetunto ja hyvä itseluottamus kulkevat käsi kädessä, mutta tämä ei ole mitenkään varmaa. Toki on helpompaa luottaa itseensä, kun itsetunto on hyvä, ja päinvastoin. On kuitenkin myös yleistä, että ihminen kompensoi heikkoa itsetuntoa keskittymällä asioihin, joista tietää suoriutuvansa hyvin – sen sijaan, että tietäisi olevansa aivan yhtä arvokas, vaikka tekisi virheitä.

Heikko itseluottamus

Itseluottamuksen puute saa ihmisen välttämään asioita, joista hän ei usko suoriutuvansa. Epäonnistuminen tai virheiden tekeminen tuntuu varmalta, joten ei kannata edes yrittää. Itseluottamus voi myös olla joissakin tilanteissa vahva ja toisissa heikko. Hyvän itseluottamuksen tapaan myös huono itseluottamus voi ruokkia itseään. Ihminen ei enää uskalla tehdä mitään uutta ja tuntee itsensä aina vain huonommaksi – ja näin syntyy noidankehä sanan varsinaisessa merkityksessä. Itseluottamuksen puute voi iskeä, kun sitä vähiten odottaa. Jos olo on valmiiksi vaisu ja alakuloinen, ei ehkä ole paras hetki tarttua vaikeaan tehtävään. Toisaalta näissä tilanteissa iskevä itseluottamuksen puute menee yleensä melko nopeasti ohi. Jos taas itseluottamus on heikentynyt vähitellen ja koko ajan tuntuu, ettei itsestä ole mihinkään, sitä on yritettävä vahvistaa.

Miten parantaa itseluottamusta?

Hyvä itseluottamus ei kehity itsekseen, vaan se kaipaa jatkuvasti pientä vahvistusta. Koska olemme kaikki erilaisia, on hyvin yksilöllistä, mitkä konstit tehoavat parhaiten. Tässä kuitenkin vinkkejä, jotka yleensä auttavat uskomaan itseensä hieman enemmän.

Paremman itseluottamuksen muistilista

  • Opettele tuntemaan itsesi! Kun tiedät, mitä osaat, voit välttää täysin mahdottomia tehtäviä.
  • Tee asioita! Itseluottamus on usein yhteydessä suoriutumiseen. Kun uskallat tehdä jotain uutta ja se menee hyvin, itseluottamuksesi paranee joka onnistumisella hieman lisää.
  • Kehitä taitojasi! Harjoittele asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä.
  • Älä vertaa itseäsi muihin! Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet.
  • Palkitse itseäsi! Mieti, mitä kaikkea osaat hyvin.
  • Haasta itseäsi! Älä jumitu tuttuihin asioihin vaan kokeile kaikenlaista uutta. Mitä vaikeampia tehtäviä kokeilet, sitä enemmästä suoriudut hyvin.

Onko itseluottamusta oikeasti mahdollista vahvistaa?

Totta kai on! Jos ryhdyt tosissasi toteuttamaan edellä annettua listaa, itseluottamuksesi vahvistuu pitkällä aikavälillä. Huonoa itseluottamusta ei kuitenkaan voi taikoa pois yhdessä yössä. Meidän kaikkien on tehtävä töitä, jotta opimme luottamaan itseemme ja kykyihimme. Tärkeintä on, että sallit itsesi olla ihminen, joka vuoroin onnistuu ja vuoroin epäonnistuu eri asioissa ja jonka paras yritys on kyllin hyvä. Ei sinun tarvitse olla parempi kuin muut, ehtiä tekemään eniten tai onnistua kaikessa, mihin ryhdyt. Riittää, kun olet sinnikäs, yrität tosissasi ja opit tehdessäsi lisää.

Jatka lukemista