Kuva tytöstä ja hänen poikaystävästään halaamassa ja nauramassa – Libresse

Koulussa on voitu pitää seksivalistustunteja ja olet ehkä jutellut kavereiden kanssa aiheesta "kuka on jo tehnyt sen?" sekä kuullut ehkäisyn tärkeydestä (kiitos, vanhemmat). Mutta olitpa tehnyt sen tai et, tiedät, että seksi on paljon enemmän kuin kukat ja mehiläiset. Tutustutaanpa nyt kehoon, neitsyyteen ja seksuaalisuuteen.

GIF tytöstä puremassa huultaan – Libresse

Miksi olen kiihottunut?

Sitä, miksi murrosikäinen ajattelee enemmän seksiä, onkin jo käsitelty täällä. Se tuntuu yleensä tosi hyvältä ja alkaa kutinana vatsanpohjassa, kun huomaat jonkun tosi seksikkään. Kun sitten mietit, että olisi kiva päästä hänen lähelleen, tunne muuttuu haluksi ja kaipaukseksi.

Onko emättimeni normaali?

Pimpsa, pillu, pinde tai lettu – emättimelle on niin monia nimityksiä, ja yhtä monenlaiselta se voi näyttääkin. Emätin on puolella ihmisistä, ja se on kehon intiimein osa. Siksi on yllättävää, että eräässä tutkimuksessa vain 56 % naisista löysi emättimen (katso alla) kaaviosta.  

Emättimen tärkeyteen on monia syitä (seksi, mielihyvä ja vauvojen teko ovat niitä ilmeisiä). Älä anna omasi jäädä sinulle vieraaksi. Tutustu siihen, miltä se näyttää, tuoksuu ja tuntuu. Käsittelemme täällä sitä, miten tutustut kehoosi peilin avulla.

Kun tutustut omaan emättimeesi ja sen päivittäiseen tilaan, tiedät heti, jos jokin muuttuu. Erilainen haju kierron eri vaiheissa on yleensä normaalia, mutta jos haju voimistuu tai saat ihottumaa, kannattaa käydä lääkärissä tarkistuttamassa, että kaikki on kunnossa. Saattaa kuulostaa nolostuttavalta, mutta kannattaa muistaa, että lääkärit näkevät ihmiskehoja joka päivä. Heille ei siis ole mikään ongelma tarkastaa sinun kehonosiasi. 

Onko teini-ikäisen tytön masturbointi normaalia?

Kyllä on! Vaikkei siitä puhutakaan niin paljon kuin poikien masturboinnista. Tämä johtuu paljolti siitä, että asia on aiemmin ollut tabu, ja siitä vanhanaikaisesta ajatuksesta, että tytöillä ei olisi yhtä voimakkaita seksuaalisia tunteita kuin pojilla. 

Masturbointi (tai sormettaminen, käteen vetäminen, runkkaaminen) on mahtava tapa oppia tuntemaan oma kehonsa. Kun tiedät itse, mistä pidät, voit antaa itsellesi seksuaalista tyydytystä juuri niin kuin haluat. Se on melko mahtavaa huomata. 

Oman kehon ja sen tuoman nautinnon tunteminen auttaa myös, kun olet sitten toisen kanssa kahden. Kannattaa siis tutkia. Esimerkiksi nännien hyväily tai polvitaipeiden kutittelu (noh, jopa korvannipukat voivat olla seksikkäät) saa usein aikaan yllättävän mukavia tuntemuksia. 


GIF tytöstä piileskelemässä lakanoiden alla tutkimassa kehoaan – Libresse

Saavatko kaikki orgasmin?

Kyllä. Mutta jos et vielä ole saanut, älä kuitenkaan luule, että teet jotain väärin. Tärkeintä on, että yrität nauttia, teetpä mitä tahansa. Orgasmin opettelu voi vaatia aikaa, harjoittelua ja kärsivällisyyttä.

Omaan kehoon (ja siihen, mistä pidät) tutustuminen on vähän sama kuin opettelisi soittamaan uutta soitinta. Sekin vie aikansa, että oppii soittamaan läpi kokonaisen kappaleen. 

Jos olet jonkun toisen kanssa, älä koskaan ajattele, että sinun on pakko saada orgasmi vain hänen miellyttämisekseen. Etkä sinä ole se, jonka on pakko antaa orgasmi toiselle – teidän kummankin on tarkoitus nauttia seksistä. Älä siis teeskentele, jos sinusta ei oikeasti tunnu siltä. 

Kuva tytöstä ja hänen poikaystävästään rakastelemassa sängyssä – Libresse

Mikä on oikea ikä neitsyyden menettämiseen?

Yksinkertaisesti sanoen: kun olet valmis. Olisi tosi helppoa, jos meillä kaikilla olisi syntymästä saakka mukana käyttöopas, jossa kerrottaisiin, milloin kaikki isot asiat elämässä kuuluu tehdä. 

Neitsyyden menettämisen suhteen pätee sama kuin kaiken, jolle ei ole mitään "oikeaa" aikaa (tai seuraa): riippuu ihan siitä, miltä sinusta tuntuu. Ystävillä voi olla iso vaikutus. Jos kaikki muut tekevät sitä ja sinä et, tunnet helposti jääväsi ulkopuolelle. Älä silti koskaan tee mitään, mihin et ole valmis. 

Kysy itseltäsi: Haluanko oikeasti tehdä sen vai vain saada sen tehtyä? Tunnenko oloni hyväksi tämän henkilön seurassa? Kunnioittaako hän minua? Olenko valmis jakamaan jotain todella intiimiä? Jos näihin kysymyksiin on mielestäsi vaikea vastata, et luultavasti ole valmis seksiin. 

On paljon muutakin, joka voi tuntua uskomattomalta partnerin kanssa – esimerkiksi suuseksi – joten älä pidä yhdyntää minään päätapahtumana. Ja muista, että sukupuoliteitse tarttuvat infektiot (STI:t) voivat silti levitä. Käytä siis suojausta.

Kuva kahdesta tyttökaveruksesta halaamassa ja nauramassa ulkona – Libresse

Pidän joskus tytöistä

Sen pähkäily, kenestä oikein pidät, voi aiheuttaa melkoista päänsärkyä. 

Ehkä tiedät varmasti, mutta välttämättä et. Hyvä uutinen on, ettei kukaan pyydä kertomaan, pidätkö tytöistä vai pojista – eikä pakota sinua pysymään samanlaisena koko elämääsi. Etenkin, kun kehossasi tapahtuu niin monia asioita ja mieli muuttuu – nopeasti. 

Keskustele ihmisten kanssa, kerro tunteistasi ja kuuntele toisten kokemuksia. Näin löydät itsesi, tiedät, mitä haluat ja mistä nautit.  Mitä enemmän teet näin, sitä enemmän harjoittelet olemaan rehellinen itsellesi, etkä aina vain pyri miellyttämään muita. Käy katsomassa täällä upeita vinkkejä ja neuvoja siihen, miten voit keskustella todellisista tunteistasi.

Kuva rakkaussydämestä, joka sanoo ei tarkoittaa ei – Libresse

Haluan sanoa ei, mutta se kuulostaa mielestäni epäkohteliaalta.

"Ei" ei ole mikään loukkaus. Se on olemassa, jotta jokainen voisi tehdä päätöksiä, jotka ovat juuri hänelle oikeita. "Ei" ei aina edes ole negatiivinen sana – sen avulla rakennamme itsellemme ja kehollemme positiivisia rajoja. 
 
Seksin suhteen (tai minkä tahansa muunkin) "ei" voi olla vaikeampi sanoa – ja ottaa vastaan – kuin "kyllä". Silti sinun ja muiden "eitä" on aina kunnioitettava. Sillä ei ole mitään väliä, onko vastaus ollut aiemmin "kyllä". Sillä ei ole mitään väliä, onko joku muuttanut mielensä, ja "kyllä" on yhtäkkiä vaihtunut "eiksi". Ei tarkoittaa ei. 
 
Kannattaa ehkä harjoitella peilin edessä sanomaan "ei". Jos sitten tulee eteen hankala tilanne, olet jo kokeillut sanoa sen sanoina ääneen. Sana tulee suusta ulos helpommin, kun olet jo harjoitellut sitä.
 
Ja jos joku sanoo sinulle "ei", yritä olla loukkaantumatta siitä (tuo pieni sana voi joskus tuntua yhtä kipeältä kuin isku palleaan). Jokaisella tulee olla niin paljon itseluottamusta, että uskaltaa olla rehellinen. "Ei" voi tarkoittaa, että se, jonka kanssa olet, ei ole valmis samaan kuin sinä. Se ei tarkoita, että sinut torjutaan henkilönä. 

Läheisyys vaatii harjoittelua

Vaikka olisimmekin tunteneet toisen jo jonkin aikaa, intiimien asioiden tekeminen yhdessä voi tuntua vaikealta. Kyse ei ole ainoastaan siitä, että riisuutuminen toisen nähden voi olla hankalaa. Syömisen tai urheilun kaltaisten arkipäiväisten asioiden tekeminenkin ihastuksen kohteen nähden voi tuntua hermostuttavalta. 
 
Jotta voi olla merkityksellisessä suhteessa toisen ihmisen kanssa, pitää kuitenkin olla oma itsensä. Voit harjoitella itseluottamuksen rakentamista tilannetta kuin tilannetta varten esimerkiksi tanssimalla ihastuksesi kohteen kanssa, istumalla hänen vieressään tai juttelemalla puhelimessa. Jos teet ensimmäisen siirron, saatat yllättyä itseluottamuksesi määrästä.

Miten seksiä harjoittaessa pitää suojautua?

Paras seksi on aina turvaseksiä. Oletko kysynyt itseltäsi etukäteen, tuntuuko tämä sinusta hyvältä ja oletko valmis? Entä oletko miettinyt parasta ehkäisyvaihtoehtoa, jonka avulla vältät sukupuoliteitse tarttuvat infektiot (STI:t) tai ei-toivotun raskauden? Nämä ovat vain pari merkkiä siitä, että pidät huolta fyysisestä terveydestäsi ja henkisestä hyvinvoinnistasi. 
 
Mitä ikinä haluatkaan yrittää, tärkeintä on kyetä puhumaan siitä tulevan seksikumppanisi kanssa. Seksin harrastamiseen ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa, mutta jos ette pysty keskustelemaan rehellisesti aiotusta suojautumistavasta, kumppani ei todennäköisesti ole oikea. 
 
Erityisesti nuorille aikuisille suunnatuissa nuorisoneuvoloissa voit keskustella kaikenlaisista suhdeongelmista ja juuri sinulle sopivimmasta ehkäisytavasta. Kokeile googlettaa sinua lähinnä sijaitsevat paikat.  Ja tietenkin vanhemman, tädin, siskon tai kokeneemman kaverin neuvot ovat ihan parhaita. 

Jatka lukemista

Lue lisää