Kuva tytöstä kylvyssä peilaamassa muuttuvaa kehoaan – Libresse

Murrosiän aikana tapahtuvat fyysiset muutokset saavat kyseenalaistamaan kaiken. Tarkastellaanpa lähemmin näitä muutoksia ja sitä, miten ne vaikuttavat oloon.

Jos murrosikä olisi henkilö, minkä mallinen vartalo sillä olisi?

Olisi tosi hienoa, jos siihen olisikin olemassa suora vastaus. Jokainen kasvaa eri tahtiin ja eri paikoista, mutta tätä voi olla vaikea muistaa, kun kaikki tuntuvat näyttävän samalta Instagramissa. 

Saatat huomata, että rintaliivikokosi kasvaa pari numeroa muutamassa kuukaudessa, mutta farkut ovat vielä sopivat. Tai ehkä huomaat, että pikkareiden kuminauha alkaa puristaa lantiolla, mutta rintsikoita tuskin edes tarvitset. Murrosiän aikana keho muuttuu kurvikkaammaksi, mutta miten, missä ja milloin tämä tapahtuu, on täysin yksilöllistä. 

Saatat olla kuin muukalainen omassa aikuistuvassa kehossasi, kun samalla tunnet olevasi vielä lapsi. Luonto hoitaa tehtävänsä joka tapauksessa, joten kokeile urheilulajeja, jotka vahvistavat kehon saamaa voimaa. Voit myös käyttää vaatteita, jotka ovat eduksi kehosi muodoille. 

Rinnat kehittyvät yleensä heti murrosiän alussa: varhainen merkki tästä on nännien kovettuminen. Pakko todeta, että rinnoilla on todellakin ihan oma persoonansa, kun toinen yleensä alkaa kasvaa ennen toista. Pieni kokoero on siis täysin normaalia. 

Kuva kahdesta tytöstä kävelemässä polulla ja puhumassa kännykkään – Libresse

Peseydyn – mutta silti minulla on finnejä. Miksi?

Kaikkihan me tiedämme, että tyytyväisyys omaan kehoon vaikuttaa myös itseluottamukseen. Ei siis ole mikään ihme, että aknella voi olla todella suuri vaikutus itsetunnon horjumiseen. Akne on kuitenkin yleisempää kuin luulet ja vaivaa kahdeksaa henkilöä kymmenestä jossain vaiheessa elämää. 

Hormonit ja perimä ovat pari syytä finneille, joita esiintyy murrosiän aikana kasvoilla, rinnassa, kaulalla tai selässä. Yleensä ne eivät aiheudu siitä, etteikö peseytyisi kunnolla. 

Jos ihosi on todella tulehtunut tai akne kestää mielestäsi tosi pitkään, käy ihotautilääkärillä, kiinnitä huomiota ruokavalioosi tai keskustele lääkärin kanssa mahdollisesta lääkityksestä. 


GIF tytöstä katsomassa peiliin, kauhuissaan finnistä kasvoillaan – Libresse

Viikseni ovat tummemmat kuin isoveljelläni

Kasvokarvat. Säärikarvat. Hallitsemattomat häpykarvat. Kaikki nämä ovat yleisiä murrosiässä ja sen jälkeen. Mitä niille sitten voi tehdä? 

Vastaus on: mitä vain haluat! Jännittävää murrosiässä on se, että keho on kuitenkin aina sinun omasi, joten voit tehdä siten kuin sinusta tuntuu hyvältä. Häpy-, kainalo- ja vatsakarvoihin suhtautumiseen ja niiden käsittelyyn ei ole oikeaa tai väärää vastausta. 

Jos haluat kokeilla karvanpoistoa tai siistimistä, sitä kannattaa harkita. Äitisi/sisaresi/kaverisi on ehkä jo kokeillut jotain, jota voi suositella.

Olet ehkä kuullut, että jotkut poistattavat karvoja vahalla tai laserilla. Se voi olla kivuliasta ja aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten punoitusta, ärsytystä tai mustelmia.  Kysy itseltäsi ennen siihen ryhtymistä: "Teenkö sen itseni takia?" – vai tuntuuko siltä, että sinua painostetaan siihen. 

Kuva tytöstä riisumassa rintaliivejä sinisellä taustalla – Libresse

Miksi olen isompi kuin ennen?

Rasva (joka muuten on itse asiassa hyvä asia, sillä sitä tarvitaan sekä ruokavaliossamme että kehossamme, jotta toimisimme kunnolla), lihakset ja luut muuttuvat kaikki murrosiän aikana. Tämä kaikki vaikuttaa kehon muotoon. 

Muuttuvan kehon omaksuminen ei ole aina helppoa, mutta yritä olla soimaamatta itseäsi tai rajoittamatta syömisiäsi. Tämä on tärkeää aikaa, ja sinun on annettava ravintoa koko kehollesi.

Pidä arpijuovia (noita tiikeriraitoja, joita voi tulla pohkeisiin, reisiin, lantiolle, rintoihin – melkein minne vain) onnistumisen merkkeinä. Keho tekee juuri sitä, mitä sen on tarkoituskin tehdä. 

Kukaan ei luvannut, että se olisi helppoa, mutta kun opit ymmärtämään, miten ainutlaatuinen oikeasti olet ja miten uskomaton kehosi itse asiassa on, pystyt kohentamaan itsetuntoasi.


GIF tytöstä, joka peittää sormillaan nenänsä pahan hajun takia – Libresse

Mikä täällä haisee?

Murrosiän aikana suuret hikirauhaset alkavat toimia ja muuttavat ominaistuoksun erilaiseksi kuin ennen – etenkin kainaloissa ja nivusalueella. Vaikka nämä hajut olisivatkin voimakkaampia, ne ovat täysin normaaleja. Ja jos jatkat normaaleja hygienianhoitorutiinejasi, eivät hajut kehity mitenkään liian voimakkaiksi.

Suihkussa käynti auttaa pitämään olon puhtaana ja raikkaana. Todennäköisesti haluat käyttää kainaloihin deodoranttia, etenkin, jos harrastat aktiivisesti urheilua. 

Emätin osaa pitää pH-tasonsa täydellisesti tasapainossa. Sitä ei siis kannata pestä sisäpuolelta. pH liittyy emättimen happamuustasoon. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta emättimen terveelliseen pH-tasoon liittyvät siellä elävät hyvät bakteerit. Emätindeodoranteille tai -hajusteille ei siis ole tarvetta. 

Herkkää intiimialuetta (emätintä ympäröivä alue ja edessä oleva V:n muotoinen alue, joka näkyy, kun seisot peilin edessä) varten on tarjolla mainioita erityistuotteita.  


GIF, jossa esitetään kuvia erityyppisistä emättimistä – Libresse

Mistä tiedän, ovatko klitorikseni ja häpyhuuleni normaalit?

Emättimestä huolehtiminen on todella normaalia. Se johtuu osittain siitä, että toisin kuin ihmisten kasvoja (jotka näkyvät koko ajan) näemme harvoin satoja emättimiä (ellei ammattina satu olemaan gynekologi tai emätinkoristelija). 

Sinulla ei varmaan ole vertailukohteita, mutta rauhoitu: kasvojen tapaan kahta samanlaista emätintä ei ole. Ja kannattaa arvostaa noita eroja.

Jos haluat tutustua omaan emättimeesi, tarvitset vain peilin. Mitä enemmän emätintäsi katselet, sen tutummaksi se tulee. 

Säännölliset terveystarkastukset ovat hyvä idea. Se on tapa, joka kannattaa omaksua jo varhain – eikä ole väliä, käytkö jollain klinikalla, omalääkärilläsi tai gynekologilla.

Ja muista kysyä joltakulta, jos sinulla on kysyttävää. Jos äidin, siskon tai tädin kanssa puhuminen nolostuttaa, yritä muistaa, että he kaikki ovat olleet murrosiässä. On ihan mahdollista, että he muistavat, miten nololta kaikki muutokset saattoivatkaan tuntua. 

Jatka lukemista

Lue lisää