Muutokset murrosiässä

Jos olet murrosiässä, olet luultavasti jo havainnut joitakin muutoksia kehossasi. Näitä ovat esimerkiksi rintojen kasvu ja lantion leveneminen.

Olet varmaan myös huomannut, että intiimialueella tapahtuu monenmoista. Intiimialueeksi kutsutaan ihoaluetta, joka alkaa navan alapuolelta ja päättyy reisien väliin. Alue on karkeasti ottaen V:n muotoinen.

Alueelle on ehkä kasvanut jo karvoja, jotka ovat paksumpia ja karkeampia kuin kehon muut karvat. Ehkä olet myös havainnut vähäistä vuotoa emättimestä. Vuoto voi olla kirkasta tai kellertävää, ja sen haju on hyvin mieto. Älä huolestu, sillä kaikki tämä on täysin normaalia. Kaikki tytöt kokevat samat asiat. Vaikka nämä muutokset saattavatkin vaikuttaa oudoilta, niiden syy on positiivinen. Häpykarvoitus vähentää hankausta ja näin intiimialueen ihon ärsytystä. Vuodot ovat kehon tapa pitää kohdunkaula puhtaana ja emätin kosteana. Tämä puolestaan estää infektioiden syntyä.

Eräs merkittävä muutos on tietenkin kuukautisten alkaminen. Alkaessaan kuukautiset ovat usein niukat. Vuoto voi olla vain ns. ”tiputteluvuotoa” (pieniä määriä verta) tai väriltään tummaa, lähes ruskeaa. Kaikki tämä voi aluksi olla hyvin satunnaista, eikä kuukautiskierto asetu omaan malliinsa tai ole ennakoitavissa ihan heti. Tästäkään ei kannata huolestua. Kuukautiset asettuvat kyllä lopulta omaan säännölliseen malliinsa.

Häpykarvoituksen kasvu ja vuodot tekevät intiimialueen hajusta aiempaa voimakkaamman hien ja bakteerien kerääntyessä tälle lämpimälle ja kostealle alueelle. Siksi hyvä hygieniarutiini on nyt erittäin tärkeä. Peseydy päivittäin ja pue pesun jälkeen päälle puhtaat vaatteet. Käytä ”hengittäviä” puuvillaisia alushousuja. Näin tuoksut aina raikkaalta ja olosi on mukava.  

Emätin puhdistuu itsestään, eikä sen sisäosia tarvitse pestä (kutsutaan ”huuhteluksi”). Itse asiassa huuhtelu voi johtaa hiivasienitulehduksen ja bakteeritulehduksen kaltaisiin vaivoihin, joten vältä sitä. Käytä alueen raikkaana pitämiseen ja alushousujen suojaamiseen päivittäin pikkuhousunsuojaa, esimerkiksi Libresse DailyFresh -pikkuhousunsuojaa.

Jatka lukemista

Lue lisää