Kuva tytöstä poseeraamassa tiiliseinän edessä – Libresse

Nousit ylös sängystä väärällä jalalla. Kuukautiset ovat runsaimmillaan. Ja tietysti sääennusteen mukaan sataa koko viikon. Säätä et voi muuttaa, mutta saat tässä muutamia tosi hyviä vinkkejä, joiden avulla olo paranee, vaikka olisi mikä aika kuukaudesta tahansa.

Tunteiden käsittely

Olemme todenneet, miten hormonit vaikuttavat oloon.  Ja tarkastelleet muita syitä siihen, miksi mieliala ja käytös voivat muuttua yhtäkkiä.  Mutta miten tunteita voi hallita? 
 
Hetket, jolloin ei tiedä, onko yksinäinen, vihainen, väsynyt vai surullinen, voivat olla rankkoja. Tähän voi tuoda apua nimeämisharjoitus. Jos et yksinkertaisesti pysty kirjoittamaan asioita ylös, kokeile piirtämistä – tai soita kappale, joka kertoo tunteistasi. Toivottavasti se auttaa sinua keskittymään ja hallitsemaan tunteitasi paremmin, sillä tunteet ovat aina näkyviä, eivät piilossa mielessäsi. 
 
Yritä olla ajattelematta tunteitasi hyvinä tai huonoina. Käsittele niitä sen sijaan normaalina osana elämää, joita jokainen kokee ajoittain. 
Kuva tytöstä makaamassa vuoteessa, nukahtamista odotellen – Libresse

Nuku enemmän

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on hämmästyttävää, miten helposti unohdamme pitää huolta arkisista asioista, etenkin väsyneinä. Unirytmi muuttuu murrosiässä monestakin syystä. 

Syynä voi olla kokeiden tai kaverin tai perheenjäsenen kanssa käydyn riidan aiheuttama stressi. Myös käynnissä olevat fyysiset muutokset voivat olla syynä siihen, että haluat todennäköisemmin mennä nukkumaan – ja herätä – myöhemmin (mikä ei ole kivaa, kun kouluaamuisin pitää kuitenkin herätä aikaisin). Olipa syy mikä tahansa, on tieteellinen tosiasia, että teinit tarvitsevat enemmän unta kuin pienet lapset. 

Jos et saa nukuttua riittävästi, älä soimaa itseäsi. Kokeile, mikä sopii juuri sinulle. Tosin tähtääminen samoihin nukkumaanmeno- ja heräämisaikoihin voi saada ihmeitä aikaan ja olon paljon pirteämmäksi. Kokeile rentoutumista ennen nukkumaanmenoa. Voit vaikka käydä kylvyssä, lukea kirjaa tai katsoa TV:tä perheen kanssa. Aivot pystyvät lepäämään yöllä paremmin, kun jätät kaikki näytöt ja ruudut pois yöpöydältä, vaikka se voikin olla hankalaa, jos pelkäät jääväsi paitsi jostain somessa. Ajattele unta kuitenkin vaikkapa lahjana itsellesi. 


GIF tytöstä himoamassa ruokaa ja syömässä kahta hampurilaista ranskalaisten kera – Libresse

Syöminen

Johtuuko se kaamea hampurilaishimo keskellä yötä jotenkin hormoneista – vai parin sentin kasvusta muutaman kuukauden sisällä? Kukaan ei oikein tiedä. 

Vain se tiedetään, että keholle on annettava riittävästi ravintoa murrosiässä, jotta keho olisi vahva ja aivot terävät tarpeen mukaan.

Huolehdi siis nukkumisaikojen lisäksi säännöllisistä ruoka-ajoista. Äläkä turhaan kainostele sekoittelua. Kana ja ranskalaiset voivat olla ihan huippuhyvä yhdistelmä, mutta kasvikset saa syötyä mainiosti esim. wokissa, fajitaksessa tai nuudeleiden kanssa. Saat vähän vaihtelua aterioihin.  

Ruokahalu tietenkin vaihtelee kierron päivien mukaan. Kuuntele siis vatsaasi. Sudennälkään kannattaa syödä enemmän, mutta älä pakota itseäsi syömään lautasta tyhjäksi, jos olo tuntuu jo kylläiseltä. Juo myös säännöllisesti vettä. Joskus tuntuu siltä, että on nälkä – vaikka itse asiassa onkin kyseessä nestehukka. 

Kuva tytöstä jumppatunnilla treenaamassa toisten kanssa – Libresse

Urheilu

Sinun ei välttämättä tarvitse lähteä salille hikoilemaan ja venyttelemään. Kävele puistossa, mene uimahalliin tai rannalle uimaan tai tanssi vaikka omassa huoneessasi. Tästä saattaa löytyä juuri oikea lääke energiavajeeseen tai alakuloisuuteen. Ja silloin kun olet liiankin täynnä energiaa, se auttaa kuluttamaan liiat pois. 

Olet ehkä kuullut, että liikunta ei ole hyväksi kuukautisten aikaan. Itse asiassa asia on juuri päinvastoin. Liikunnan on tieteellisesti todistettu olevan hyväksi. Lue lisää asiasta täällä.

Kokeile erilaisia juttuja, niin huomaat, mikä toimii juuri sinulle. Lyöt kaksi kärpästä samalla iskulla, kun voimistat kehoasi ja siivoat samalla hämähäkinseitit aivojen nurkista. 


GIF tytöstä tanssimassa ja pitämässä hauskaa suihkussa – Libresse

Mikä täällä haisee?

Murrosiässä ominaistuoksusi voi muuttua, etenkin kainaloissa ja nivusalueella. Hajujen voimakkuus voi vaihdella, mutta ei niitä silti kannata hävetä. Haluat varmaan käydä suihkussa useammin kierron tietyssä vaiheessa, etenkin, jos urheilet paljon.  

Murrosikä on hyvä hetki ottaa käyttöön yksinkertainen hygieniarutiini (ihan samalla tavalla kuin harjaat hampaat kaksi kertaa päivässä, yleensä ilman että edes ajattelet sitä). Neuvomme täällä, miten emätinalue kannattaa pestä. 

Tunnen olevani likainen kuukautisten aikaan. Miksi?

Kuukautisvuoto ei tarkoita sitä, että olisit likainen. Verenvuoto tosin voi olla ennakoimatonta ja tahrata ikävästi pikkuhousut ja lakanat. Vuoto voi myös olla mustaa, ruskeaa, punaista tai hyytynyttä. Älä silti kuuntele ketään, joka väittää veren olevan inhottavaa. Kuukautiset ovat luonnollinen ja normaali osa elämää, eikä ketään olisi tällä planeetalla ilman niitä.

Kuukautissuojat tuntuvat ihan vauvan vaipoilta.

On keinoja, joilla kuukautiset saa tuntumaan mahdollisimman mukavilta. Yksi keinoista on kokeilla, mikä kuukautissuoja sopii sinulle parhaiten. Tamponien tai terveyssiteiden tulisi antaa sinulle vapaus tehdä, mitä haluat – vaikka tosi runsaat kuukautiset olisivatkin monsuunivaiheessaan. 
 
Jos et ole tyytyväinen kylppärin kaapin tuotevalikoimaan, kysy kavereilta tai äidiltä, mitä he käyttävät. Tunnetko kaikki niksit? Toimivan kuukautissuojan löytämiseen saattaa kulua hieman aikaa ja vaivaa (ja tahriintuneita alushousuja).
 
Joitakin tuotteita voi käyttää, jos vuoto on runsasta kuukautisten välillä. Ja jos kuukautiset ovat epäsäännölliset (niin kuin ne usein ovat murrosiässä), pikkuhousunsuoja estää vuodon, joka alkaa ilman varoitusta. Näin saat aikaa etsiä imukykyisemmän suojan.

Pidä rakkaasi (sekä ihmiset että asiat) lähellä

Musiikki, lempiruoka, se kaikkien mukavin tyyny, tuttu kirja. Nuo elämän pienet mukavuudet, jotka saavat sinut heti paremmalle mielelle. Kirjaa muistiin kaikki, mikä tekee sinut onnelliseksi. Kun sitten tarvitset piristystä elämään, valitse jotain tältä listalta.
Kuva kolmesta ystävyksestä istumassa auton takaosassa juttelemassa – Libresse

• Jäätelön ostaminen kuumana kesäpäivänä ei kaduta ikinä. Sama pätee ongelmista puhumiseen läheisen kanssa. 

• Äiti voi olla hyvä tuki. Hän on kokenut saman kuin sinä, ja melko varmasti hänellä on ollut myös samanlaisia tunteita kuin sinulla nyt. Lähtekää vaikka autoajelulle tai kävelylle kahdestaan, katselkaa yhdessä Salkkareita – kun olette kaksin, voit kertoa siitäkin, mikä sinusta tuntuu nololta. 

• Kirjoita etukäteen muistiin, mistä haluat jutella. Saatat tunteiden myllätessä unohtaa, mitä halusitkaan sanoa. Jos haluat jollain tavalla tukea, auta äitiäsi kertomalla hänelle, mitä tarvitset.

• Jos äiti ei ole paikalla, juttele jonkun kanssa, johon luotat täysin. Se voi olla sisarus, isä, hyvä kaveri tai koulun terveydenhoitaja tai kuraattori. Joskus et tarvitsekaan neuvoja, vaan kuuntelijan. 

• Ja muista, että kaverit ja perheenjäsenet pyytävät ajallaan sinun apuasi. Älä siis huolehdi siitä, että heillä ei olisi aikaa sinulle. 

Jatka lukemista

Lue lisää