Näin syöt terveellisesti koko kuukautiskierron ajan

Liikunta ja liikkuminen ovat loistavia työkaluja hyvinvoinnin parantamiseen koko kuukautiskierron ajan. Samoin myös terveelliset ruokailutottumukset voivat tehdä ihmeitä hyvinvoinnillesi. Olet todennäköisesti havainnut muutoksia ruokahalussa ja ruokamieltymyksissä kuukautiskierron eri vaiheissa ja saattanut esimerkiksi tuntea, että tulet hulluksi, jos et saa suurta suklaapatukkaa NYT. Jotta voisimme mahdollisimman hyvin, meidän on seurattava hormonitasapainoamme – ja se, miten syömme, vaikuttaa siihen enemmän kuin uskommekaan.

Kuukautiskierto lyhyesti

  1. Menstruaatiovaihe: noin päivä 1-7 - Limakalvo poistuu verenvuodossa, jos munasolu ei ole hedelmöittynyt
  2. Follikulaarivaihe: noin päivä 7-14 - Keho valmistautuu ovulaatioon
  3. Ovulaatiovaihe: noin päivä 14-15 - Munasolu irtoaa munasarjasta ja kulkeutuu munanjohtimeen, jossa se voi hedelmöittyä
  4. Luteaalivaihe: noin päivä 15-20 - Kohtu vastaanottaa mahdollisesti hedelmöittyneen munasolun
Kuva, joka kertoo, että ruokahalu tai ruokamieltymykset muuttuvat 34 %:lla kuukautisvaiheen aikana.

Seuraamalla kehon tarpeita eri vaiheissa saat kaiken tarvitsemasi ravinnon ja epäterveellisten herkkujen himo vähenee. Ravitseva ruoka auttaa vahvistamaan kehoa ja selviytymään kuukautiskierron aiheuttamasta rasituksesta niin, että olet paremmin valmistautunut PMS-oireisiin, väsymykseen ja mielialan laskuun (samoin kuin pätkivään internet-yhteyteen, salikortin katoamiseen ja useimpiin muihin arjen haasteisiin!).

Näin syöt oikein koko kierron ajan:

Vuotovaihe (päivät 1–7):

34 %:lla ruokahalu tai ruokamieltymykset muuttuvat kuukautisten aikana, ja juuri tässä vaiheessa syömme kaikkein epäterveellisimmin. Yritä silti varmistaa, että suurin osa syömästäsi ruoasta on oikeanlaista ravintoa. Koska menetämme verta tämän vaiheen aikana, kehon on hyvä saada lisää rautaa, mieluiten pähkinöistä, pinaatista ja täysjyvätuotteista. Palkokasvit ja hedelmien ja vihannesten C-vitamiini ovat hyvä lisä, koska ne auttavat raudan imeytymisessä.

Follikulaarivaihe (päivät 7–14):

Follikulaarivaiheen aikana voimme yleensä hieman paremmin. Energiatasot ovat huipussaan ja tunnemme olomme vahvaksi estrogeenitason nousun ansiosta. Energiatason ylläpitämiseksi on tärkeää, että saamme oikeita ravintoaineita ja vitamiineja. Syö mieluiten hieman tavallista enemmän B12-vitamiinia, jota saa lihasta, kalasta ja maitotuotteista, koska se saa vatsan toimimaan. Muista myös välipalat ja terveelliset naposteltavat päivän aikana.

Ovulaatiovaihe (päivät 14–15):

Energiatasot pysyvät korkeana myös ovulaation aikana, ja koska kulutat enemmän energiaa, tarvitset usein hieman enemmän ruokaa päivän aikana. Kannattaa nauttia ruoka-aineita koko ravintoympyrästä, erityisesti hedelmiä, vihanneksia ja hitaita hiilihydraatteja, joita saa täysjyväleivästä, palkokasveista ja täysjyväpastasta.

Luteaalivaihe (päivät 15–28):

Tämä on vaihe, joka asettaa ruokailutottumuksesi testiin. Luteaalivaiheen aikana useimmilla on jonkinlaisia PMS-oireita (premenstruaalinen oireyhtymä), kuten väsymystä ja mielialan laskua. Tämä tarkoittaa, että hiilihydraattien ja sokerin himo voi kasvaa merkittävästi. Yksi vinkki on kokeilla terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten täysjyväleipää vaalean leivän sijaan, tummaa riisiä valkoisen riisin sijaan sekä hedelmiä ja tummaa suklaata leivonnaisten ja makeisten sijaan. Sen lisäksi, että ne ovat herkullisia, saat niistä enemmän energiaa, mikä voi torjua pahimpia verensokeritason laskuja.

Tutkimus toteutettiin mielipide- ja markkinatutkimusyritys YouGovin toimesta aikavälillä 19.12.2022.- 3.1.2023. Tutkimuksessa tehtiin 869 internethaastattelua 18-60-vuotiaille suomalaisille naisille.