Liiku oikein kuukautiskierron kaikissa vaiheissa

Liikkuessa verenkierto lantion alueella paranee, mikä vähentää kuukautiskipuja. Endorfiinin tuotannon lisääntyminen helpottaa myös PMS-oireita ja parantaa unenlaatua, mikä voi tehdä ihmeitä hyvinvoinnillesi koko kuukautiskierron ajan.

Tiedämme kuitenkin, että liikunta ei ole prioriteettilistan kärjessä silloin, kun energiatasot laskevat, mieli on maassa ja kuukautiskivut vaivaavat. 58 % jättää usein tai satunnaisesti liikunnan väliin kuukautisten aikana, ja lähes puolet jättää liikunnan kokonaan väliin runsaan verenvuodon takia. Se on täysin ymmärrettävää, mutta liikkuminen kannattaa! Liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista hyvinvoinnin lisäämiseen.

Kuukautiskierto lyhyesti

  1. Menstruaatiovaihe: noin päivä 1-7 - Limakalvo poistuu verenvuodossa, jos munasolu ei ole hedelmöittynyt
  2. Follikulaarivaihe: noin päivä 7-14 - Keho valmistautuu ovulaatioon
  3. Ovulaatiovaihe: noin päivä 14-15 - Munasolu irtoaa munasarjasta ja kulkeutuu munanjohtimeen, jossa se voi hedelmöittyä
  4. Luteaalivaihe: noin päivä 15-20 - Kohtu vastaanottaa mahdollisesti hedelmöittyneen munasolun
Kuva, joka kertoo, että 58 % jättää usein tai joskus treenaamatta kuukautisten aikana.

Tärkeintä on valita oikeanlainen kuukautissuoja jotta tunnet olosi varmaksi liikkuessasi myös kuukautisten aikana. Toinen tärkeä seikka on sen ymmärtäminen, miten keho voi ja toimii kierron kaikissa vaiheissa. Silloin treenaaminen on helpompaa mukauttaa kiertovaiheen mukaan parhaiden tulosten saamiseksi – sekä lihasten, kunnon että yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä siihen, miten voit harrastaa liikuntaa kuukautiskierron neljän vaiheen aikana:

Vuotovaihe (päivät 1–7):

Kuukautisten ensimmäisten päivien aikana tunnet todennäköisesti olosi väsyneeksi ja epätasapainoiseksi, mikä johtuu estrogeeni- ja progesteronitasojen laskusta. Vaikka liikunta olisi viimeinen asia, jota kaipaat, juuri nyt liikunnasta ja liikkumisesta voi olla paljon hyötyä. Liikkuessasi keho alkaa tuottaa endorfiineja, mikä antaa energiaa ja lievittää kipuja. Jos vain jaksat, voimaharjoittelu on erityisen tehokasta näinä päivinä, koska tutkimukset osoittavat, että alhaisemmat progesteronitasot helpottavat lihasten kasvattamista.

Follikulaarivaihe (päivät 7–14):

Follikulaarivaiheen aikana estrogeenitasot alkavat nousta ja energiatasot ovat huipussaan! Lisääntynyt verenkierto aivoissa lisää myös onnellisuushormoni serotoniinin määrää, ja tunnet olosi erityisen iloiseksi, vahvaksi ja itsevarmaksi. Tartu tilaisuuteen haastaa itsesi harjoittelussa: panosta hieman enemmän intensiivisiin liikuntamuotoihin, kuten spinningiin, aerobiciin, intervalliharjoituksiin tai tanssiin. Keho jaksaa nyt kaikkein parhaiten!

Ovulaatiovaihe (päivät 14–15):

Vaikka monet kokevat pienen laskun ovulaation aikana, energiataso on edelleen korkea useimmilla. Jos kuulut tähän ryhmään, tämä on erinomainen aika liikkua, koska aiheenvaihdunnan tehostuminen lisää kaikkien liikuntamuotojen tehokkuutta. Jos sen sijaan tunnet olosi alakuloiseksi ja väsyneeksi tämän vaiheen aikana, se johtuu usein lisääntyneestä estrogeenin ja progesteronin määrästä kehossa. Kuuntele kehoasi ja liiku itsellesi sopivalla tavalla.

Luteaalivaihe (päivät 15–28):

Luteaalivaiheessa liikuntamotivaation löytäminen voi tuntua mahdottomalta. Useimmat saavat jonkinlaisia PMS-oireita (premenstruaalinen oireyhtymä) ja tuntevat olonsa väsyneeksi ja tavallista heikommaksi. Nyt on kuitenkin aika kerätä voimat ja lähteä kuntosalille tai kävelylle. Keho tarvitsee endorfiineja enemmän kuin koskaan, ja palkintona liikunnasta on hyvinvoinnin lisääntyminen ja PMS-oireiden helpompi hallinta. Ole lempeä itsellesi äläkä vaadi itseltäsi liikaa. Rauhallisemmat liikuntamuodot, kuten jooga tai kävely, tuottavat myös endorfiineja. Muista myös, että jos sinusta tuntuu, että haluat mieluummin levätä ja ladata akkuja, tee niin.

Tutkimus toteutettiin mielipide- ja markkinatutkimusyritys YouGovin toimesta aikavälillä 19.12.2022.- 3.1.2023. Tutkimuksessa tehtiin 869 internethaastattelua 18-60-vuotiaille suomalaisille naisille.