Niille, jotka nukkuvat huonommin kuukautisten aikana

Kuukautisten aikana nukumme kaikkein huonoiten – mikä ei ehkä yllätä. 22 % ei nuku kovin hyvin / lainkaan hyvin kuukautisten aikana, kun taas noin joka kymmenes nukkuu huonosti kolmen muun vaiheen aikana. Raporttimme osoittaa myös, että nukumme lähes puoli tuntia vähemmän yössä kuukautisten aikana. Se saattaa kuulostaa vähältä, mutta ajan myötä menetämme monta tuntia unta.

Kuukautiskierto lyhyesti

  1. Menstruaatiovaihe: noin päivä 1-7 - Limakalvo poistuu verenvuodossa, jos munasolu ei ole hedelmöittynyt
  2. Follikulaarivaihe: noin päivä 7-14 - Keho valmistautuu ovulaatioon
  3. Ovulaatiovaihe: noin päivä 14-15 - Munasolu irtoaa munasarjasta ja kulkeutuu munanjohtimeen, jossa se voi hedelmöittyä
  4. Luteaalivaihe: noin päivä 15-20 - Kohtu vastaanottaa mahdollisesti hedelmöittyneen munasolun
Raporttimme mukaan 22 % nukkuu huonommin tai ei ollenkaan kuukautisten aikana. Oletko yksi heistä? Täältä löydät parhaat vinkkimme parempaan uneen!

Niille, joita unettomuus vaivaa kuukautisten aikana, haluamme antaa joitakin hyödyllisiä vinkkejä:

Liiku enemmän

Päivän aikana liikkuminen yleensä sekä parantaa unen laatua että auttaa nukahtamaan nopeammin. Liikunta voi myös lievittää kuukautiskipuja, koska sillä on rentouttava vaikutus kohtuun.

Laadi uniaikataulu

Säännöllisen unirytmin kautta keho sopeutuu nukahtamiseen melko nopeasti ja kierrokset laskevat helpommin yön lähestyessä. Laadi siis kuukautisten aikana uniaikataulu ja yritä noudattaa sitä.

Sano hyvästit näytölle

Jätä matkapuhelin makuuhuoneen ulkopuolelle tai sammutettuna hieman loitommalle vuoteesta. Näytön katselun välttäminen ennen peiton alle pujahtamista auttaa aivoja ymmärtämään, että nyt on aika levätä

Löydä sopiva kuukautissuoja

Kuukautissuoja, joka tuntuu sekä mukavalta että varmalta, on välttämätön, jotta voit rentoutua ja nukkua hyvin. Testaa, mikä sopii juuri sinulle.

Nuku sikiöasennossa

Jos sinulla on kuukautiskipuja, niinkin yksinkertaisella asialla kuin nukkumisasennolla voi olla suuri merkitys. Sikiöasennossa suolistoon ja vatsalihaksiin kohdistuva paine vähenee, mikä voi lievittää kipua. 

Vältä sokeria illalla

Monilla makeanhimo kasvaa kuukautisten aikana ja varsinkin illalla, kun keho on väsynyt ja kaipaa lisää energiaa. Runsas hiilihydraattien tai makeisten syöminen juuri ennen nukkumaanmenoa on huono idea, sillä se käynnistää aineenvaihdunnan heti, mikä voi vaikeuttaa nukahtamista.

Lievitä kipuja lämmön avulla

Lämpimän vehnätyynyn tai kuumavesipullon asettaminen vatsalle tai selän alle on hyväksi havaittu niksi kivun lievittämiseen. Kokeile myös lämmintä suihkua tai kylpyä ennen nukkumaanmenoa. Lämpö rentouttaa kehoa ja lihaksia.

Tutkimus toteutettiin mielipide- ja markkinatutkimusyritys YouGovin toimesta aikavälillä 19.12.2022.- 3.1.2023. Tutkimuksessa tehtiin 869 internethaastattelua 18-60-vuotiaille suomalaisille naisille.