Lomilla tarpeellista

Näinhän se on, ettei luontoäidin ajoitus aina ole ihan paras mahdollinen.

Jos huomaat, että kuukautiset sattuvat päällekkäin lomamatkan tai uintikilpailun kanssa, peli ei silti välttämättä ole menetetty. Kuukautisten pysäyttäminen – tai ainakin siirtäminen – on mahdollista. Kun olet päässyt jyvälle siitä, miten voit silloin tällöin säädellä kuukautisia, tunnet tilanteen olevan hallussasi.

Tässä tietopaketti siitä, miten kuukautiset pysäytetään. Jos käytät yhdistelmäpilleriä, voit siirtää kuukautisia ottamalla kahden pakkauksen pillerit tauotta peräjälkeen [1]. On tärkeää, että kysyt neuvoa lääkäriltä, gynekologilta tai sairaanhoitajalta ennen kuin aloitat kuukautisten siirtämisen. Näin varmistat, että siirtäminen on turvallista ja että sen voi suorittaa sillä pillerityypillä, jota sinä käytät.

Jos käytät erilaista ehkäisypilleriä, voit ehkä vaihtaa yhdistelmäpilleriin kuukautisten siirtämiseksi [2]. Jos et käytä ehkäisypillereitä, kysy lääkäriltäsi, miten kuukautisesi voitaisiin siirtää. Jos olet terve, sinulle voidaan määrätä lääkettä (noretisteronia), jolla estetään kuukautisten alkaminen sopimattomaan aikaan.

Mitä tulee kuukautisten lopettamiseen, kun ne ovat jo alkaneet, kukaan ei ole vielä keksinyt, miten tämä tehtäisiin. Mutta jos aloitat yhdistelmäpillerien ottamisen heti, kun vuoto on alkanut, kuukautisten pitäisi olla lyhyemmät ja vähäisemmät [3]. Käsikauppakipulääkkeiden ottaminen annostusohjeiden mukaan vähentää myös kohdunseinämän turvotusta, mikä puolestaan vähentää vuotoa ja siihen liittyvää kipua.

Voit kokeilla myös joitakin luonnonkonsteja [4]. Näitä ovat esimerkiksi säännöllinen liikunta, joka rentouttaa kohdun lihaksia ja vähentää kuukautisvuotoa. Monet naiset vannovat valeriaanaa ja kamomillaa sisältävän yrttiteen nimeen. Vadelma- ja nokkosenlehtiteen puolestaan uskotaan hidastavan kuukautisvuotoa. Muista kuitenkin aina kysyä neuvoa lääkäriltä ennen yrttimenetelmien kokeilemista.

Kuukautisten siirtäminen silloin tällöin jonkin tapahtuman takia on ihan hyväksyttävää. Tiedemiehet eivät kuitenkaan ole vielä selvittäneet, onko tämä pitkäaikaisesti tehtynä turvallista. Älä siis vaaranna terveyttäsi – se ei kannata kuukautisten takia.

[Viitteet]

Jatka lukemista

Lue lisää