Kuva tytöstä, jolla on vulvan muotoiset aurinkolasit – Libresse

Murrosiässä ryhdyt luultavasti miettimään enemmän sitä, miten usein pitäisi peseytyä ja mitä tuotteita kannattaisi käyttää – etkä ainoastaan kuukautisten vuoksi.

Ensinnäkin, hikeä alkaa ilmaantua ihan uusiin paikkoihin. Tämä hiki saattaa haista enemmän, etenkin nivusten ja kainaloiden kaltaisissa paikoissa. Olet paljon itsevarmempi, kun olosi on puhdas kaikkina aikoina kuukaudesta – laadi siis itsellesi sopiva henkilökohtainen hygieniarutiini.

Olosi saattaa tuntua vähemmän raikkaalta kuukautisten aikana kuin vuodottomina päivinä, olivatpa kuukautiset sitten runsaat tai niukat. Eikä tämä johdu siitä, että veri olisi likaista tai haisisi pahalle: kuukautisten aikana hormonaaliset muutokset, veri ja vuoto saattavat muuttaa vulvan ja emättimen pH-tasoja. Tämä puolestaan voi muuttaa hajua ja joskus lisätä bakteeri-infektion riskiä. Miten v-zonen sitten saa parhaiten pidettyä hyvinvoivana?  

Miten v-zone pitäisi pestä?

V-Care™-intiimipesugeelit on tarkoitettu erityisesti v-zonelle, joten niistä voi olla hyvä aloittaa. Etenkin, jos olet huomannut, että tavalliset suihkugeelit tai saippuat ovat ärsyttäneet tai kuivattaneet ihoa. Pese vulva kuukautisten aikana samalla tavalla kuin muulloinkin – sitä kannattaa kuitenkin ehkä pestä vähän useammin erittäin runsaan vuodon aikana. Älä kuitenkaan koskaan pese emättimen sisäosaa, ettet pese pois hyviä bakteereja ja häiritse pH-tasapainoasi.

Kuva tytöstä, jolla on vulvan muotoiset aurinkolasit – Libresse

Miten usein suojaa pitäisi vaihtaa?

Käytitpä sitten tamponeja tai siteitä, ne kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Näin vältyt ohivuodoilta ja veren hajun voimistumiselta ajan mittaan. Suojaa on vaihdettava useammin vuodon ollessa runsaimmillaan – yleensä parin ensimmäisen vuotopäivän aikana. Kun käytät nukkuessasi nimenomaan yökäyttöön tarkoitettua sidettä, ei sinun tarvitse huolehtia yöpuvun tai lakanoiden tahraantumisesta, nukutpa sitten missä asennossa tahansa.

Minkälaisia alushousuja pitäisi käyttää?

Puuvillaiset alushousut hengittävät ja ovat siksi parhaat kuukautisten tai urheilusuoritusten aikana, koska kosteuden ja lämmön lisääntyminen voi edistää bakteerien kasvua tai hajujen syntyä. Jos haluat virkistäytyä pikaisesti ilman pesulla käyntiä, ovat V-Care™-intiimipyyhkeet aina mainio vaihtoehto. 

Mitä pitäisi tehdä, jos tuoksuu erilaiselta kuin tavallisesti?

Muista: on täysin normaalia, että emättimelläsi on oma ainutlaatuinen tuoksunsa, joka muuttuu kierron eri vaiheissa ja kuukautisten aikana. Sitä ei tarvitse hävetä. Jos peseydyt säännöllisesti, mutta tunnet voimakkaan tuoksun, joka eroaa tavallisesta tuoksustasi, kannattaa varata aika lääkärille: kyseessä voi olla tarkistamista vaativa infektio.  

Jatka lukemista