Tiputteluvuoto

Saatat hieman säikähtää, jos huomaat verta vuotavan kuukautisten välillä, etenkin, jos kiertosi on melko säännöllinen.

Ei kannata kuitenkaan huolestua. ”Tiputteluvuotoa” voi esiintyä monista eri syistä, joista useimmat ovat harmittomia. Kannattaa silti käydä lääkärissä tarkistuttamassa tilanne. Ihan vain varmuuden vuoksi.

Mikä sitten aiheuttaa tiputteluvuotoa? Monetkin seikat. Tiputteluvuodon syitä voivat olla ovulaatio (kun munasolu irtoaa munasarjoista), implantaatio (kun munasolu kiinnittyy kohdun limakalvoon), hormonaaliset vaihtelut, ehkäisyn aloittaminen tai lopettaminen tai kierukan (kohdunsisäinen laite) käyttäminen.

Muita syitä ovat emättimen infektiot tai klamydia. Tiputteluvuoto voi myös olla merkki raskaudesta. Ja vaikka tiputteluvuoto ei aina tarkoitakaan, että raskauden suhteen olisi joitain ongelmia, on asia silti ehdottomasti tarkistettava. Yhdynnän jälkeen esiintyvä tiputteluvuoto voi myös – hyvin harvoin – olla merkki kohdunkaulan tai emättimen syövästä [1]. Onkin tärkeää tehdä Papa-koe kohdunkaulan terveydentilan tarkistamiseksi.

Kuukautisten alettua voi joskus kestää vuosia ennen kuin ne säännöllistyvät. Tällä välin voi esiintyä tiputteluvuotoa. Vaihdevuosien lähestyessä kuukautiset voivat muuttua epäsäännöllisiksi ja ennakoimattomiksi, mikä aiheuttaa harmitonta tiputteluvuotoa. Tiputteluvuoto vaihdevuosien jälkeen on kuitenkin huolestuttavaa.

Nämä ovat siis syitä – mutta mitä tiputteluvuodolle voi tehdä? Se riippuu tietenkin vähän siitä, mistä tiputteluvuoto johtuu. Onko kyseessä hoitoa tarvitseva infektio, hormonimuutokset, joiden ehkä joudut odottamaan menevän ohi vai ovulaatio, jonka kanssa on elettävä. Mikäli et halua miettiä asiaa ja sen ajoitusta voi pikkuhousunsuoja, kuten Dailies Extra Protection, olla hyödyksi suojaamaan alusvaatteitasi ei-toivotuilta tahroilta.Intiimialueen peseminen haalealla vedellä tai miedolla intiimipesugeelillä kerran päiväksi on myös hyväksi. Asiaan ei myöskään kannata käyttää liikaa energiaa. Sinun ei pitäisi joutua muuttamaan elämääsi tiputteluvuodon torjumiseksi!

Mikä pikkuhousunsuoja sopii sinulle? Tee meidän testimme!

Viisi pikaista kysymystä ja löydät sinulle sopivan pikkuhousunsuojan.

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Tämän artikkelin sisältämät lääketieteelliset tiedot tarjotaan vain tietolähteeksi. Niitä ei tule käyttää mihinkään diagnostisiin tai hoitotarkoituksiin eikä niihin tule luottaa tässä suhteessa. Kysy lääkäriltäsi tiettyä sairautta koskevia neuvoja.

[Lähteet]

Jatka lukemista

Lue lisää