Wombstories-pariskunta sairaalassa käymässä läpi keskenmenoa
After my third miscarriage, several women told me about their own experiences in hushed tones. But nobody speaks openly about these things.

Mikä keskenmeno on ja miten yleistä se on?

Keskenmenoni jälkeen monet naiset kertoivat minulle omista kokemuksistaan kuiskutellen. Mutta kukaan ei puhunut avoimesti näistä asioista.

Ssssh. Älä mainitse sitä. Keskenmenoista keskustellaan yleensä kuiskutellen – jos lainkaan! Silti ne ovat yllättävän yleisiä: jopa joka neljäs (!) raskaus päättyy keskenmenoon.

Teknisesti katsoen keskenmeno tarkoittaa sitä, kun alkio tai sikiö ei pysy elossa kohdussa ensimmäisten 23 raskausviikon aikana. Pääosaa keskenmenoista ei voi estää. Mutta jos syö hyvin ja välttää tupakointia, nuuskaa ja huumeita, riski on jo paljon pienempi [2]. Syytä ei yleensä tiedetä, vaikka usein ajatellaan keskenmenon johtuvan epänormaaleista kromosomeista (geneettisistä rakennuspalikoista) [1].

Aletaan puhua keskenmenosta

Keskenmenon yhteydessä sinä (ja kumppanisi!) käytte usein läpi useita erilaisia tunteita. Kuten eräs nainen kertoi #wombstories -projektissamme: ”Saattaa tuntua siltä, että tulevaisuus sellaisena kuin sen tunnet on kadonnut”. Saatat olla surullinen lapsen takia, jota et koskaan tuntenut. Saatat tuntea syyllisyyttä, aivan kuin olisit tehnyt jotain väärin. Saatat jopa kysyä itseltäsi: ”Enkö ole lapsen saamisen arvoinen?”

Jotkin näistä tunteista ovat muita odottamattomampia. Kuten eräs nainen selitti: ”Olin itse asiassa melko vihainen. En vain itselleni, vaan kaikille muille äideille, joilla näytti olevan kaikki, mitä he ikinä olivat toivoneet.”

Nämä tunteet ovat uskomattoman yleisiä, mutta koska kukaan ei koskaan puhu asiasta, jokainen ajattelee olevansa ainoa – etenkin nyt, kun niin moni meistä on jumittunut kotiin ja on kaukana läheisistä. Jos me, yhteiskuntana, sen sijaan puhuisimme keskenmenosta, voisimme oppia toisiltamme ja tukea toisiamme surun ja menetyksen läpi.

Oletko sinä kokenut keskenmenon? Auta meitä rikkomaan hiljaisuus jakamalla kokemuksesi tunnisteella #wombstories.

Merkit keskenmenosta – mistä tiedän, tapahtuuko se minulle?

Keskenmenon tärkein oire on emätinverenvuoto, johon yleensä liittyy vatsakipu.

Jos emättimestäsi vuotaa verta ja epäilet keskenmenoa, on aina paras ottaa yhteys lääkäriin tai kätilöön tai lähteä paikalliseen ensiapuun, jos kykenet siihen. Sinulle tehdään tutkimus (tai nettikonsultaatio), ja saat tarvitsemasi tuen. 

Muista kuitenkin, että vähäinen verenvuoto on yleistä raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Keskenmenon käsittely

Ensinnäkin: keskenmenon käsittelyyn ei ole oikeita tai vääriä tapoja. Jokaisen naisen kokemus on ainutlaatuinen ja jokainen selviytymismekanismi on erilainen. Jotkut naiset haluavat levätä ja pohdiskella tapahtunutta rauhassa. Toiset taas haluavat jatkaa normaaliin tapaan, jolloin ajatukset suuntautuvat muualle.

Reagoitpa miten tahansa, on tärkeää muistaa, että sinä et ole tehnyt mitään väärin. Ei ole mitään syytä tuntea syyllisyyttä tai häpeää. Läheisten kanssa keskusteleminen voi auttaa – saatat yllättyä siitä, miten moni nainen on kokenut saman. Älä siis pelkää pyytää apua.

[Lähteet]

[1] https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/

[2] https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/miscarriage/

[3] https://www.tommys.org/our-organisation/charity-research/pregnancy-statistics/miscarriage?gclid=EAIaIQobChMImvagoqP06QIVyu7tCh1FMQA5EAAYAiAAEgIIx_D_BwE

Kaikki tuotteet

Tutustu kaikkiin Libresse-valikoiman tuotteisiin