Wombstories-pariskunta harrastamassa seksiä

Yhä harvemmat ihmiset hankkivat lapsia

Olipa kerran aika, jolloin kohtu oli tarkoitettu ainoastaan vauvojen pikku pesäksi. Elämä soljui tasaisella mallilla eteenpäin: mentiin naimisiin, muutettiin yhteen, hankittiin lapsia. Mutta näin vain ei ole enää nykyään. Yhä useammat naiset ja pariskunnat eivät halua vanhemmiksi [1]. Tietenkin monet saavat yhä lapsia, mutta se ei ole enää olennainen osa kaikkien elämää.

Jopa äitini saa minut tuntemaan syyllisyyttä siitä, etten halua lapsia

Lapseton elämä – ja siihen liittyvä häpeä

Olipa lapsettomana elämisen syy mikä tahansa, jokaisen tulee saada tehdä omat valintansa ilman pelkoa tai tuomitsemista. Silti lapsettomuuteen liittyy yhä häpeäntunne, ja usein asiaa käsitellään hämmentyneenä ja epäillen.

Niin kuin eräs nainen asian esitti: ”Jotkut ystävistäni luulevat, että kissani on minulle lasten korvike – yksi heistä jopa kutsui kissaa ’karvaiseksi lapsekseni’. Rakastan kyllä kissaani, mutta se on silti minulle vain kissa”.

Naisten väitetään olevan itsekkäitä tai pinnallisia, kypsymättömiä tai onnettomia. Heille kerrotaan, että elämä ei ole täydellistä ilman lapsia. Tai väitetään, että he muuttavat mielensä löydettyään oikean kumppanin. Eipä siis yllätä, että kuusi kymmenestä lapsettomuuden valinneesta tuntee, ettei yhteiskunta ymmärrä heitä [2].

Jokaisen syy on erilainen

Ennen naisten odotettiin hankkivan lapsia, mutta nykyään kyseessä on henkilökohtainen valinta. Monet uskovat, että kyse on rahasta, fyysisestä vaikutuksesta tai lasten kasvattamisen haasteista. Siihen, että joku päättää elää elämänsä ilman lapsia, on kuitenkin monia muita syitä.

Eräs jututtamamme nainen huomasi vasta ajan kanssa, ettei halua lapsia. ”Alunperin halusin hankkia itselleni ensin uran. Sitten halusin ostaa talon. Kesti vuosia ennen kuin myönsin itselleni, ettei koskaan olisi oikea aika hankkia lasta, koska en oikeasti halunnut sitä.”

Oletin, että alkaisin haluta lapsia täytettyäni kolmekymmentä – kaikki puhuvat ”biologisesta kellosta” – mutta minusta se ei koskaan tuntunut todelta.

Saavuttamattomat, perfektionistiset äitiysstandardit häiritsevät joitakin naisia, kun taas toiset eivät välttämättä tunne pakkoa tai tarvetta alkaa vanhemmaksi. Joillakin kyse on halusta olla todellisesti itsenäinen ja vapaa elämään haluamallaan tavalla [3]. Toiset ovat edelleen huolissaan lasten hankkimisen ympäristövaikutuksista.

Haluatko kertoa, miten koet valintasi elää lapsettomana? Kerro meille siitä tunnisteella #wombstories.

Wombstories-sarjakuvahahmo veneessä joenhaarassa valitsee vaihtoehdon ”en halua lapsia”

Ei lapsia? Se ei ole ongelma!

Jotkut eivät malta odottaa saavansa lapsia, kun taas toiset tietävät, etteivät missään tapauksessa halua lasta. Ja se on ookoo! Kehomme ja elämämme kuuluvat meille itsellemme, ja siksi elämän suunnan valinta onkin jokaisen oma päätös. Elämä voi olla aivan yhtä ilontäyteistä ilman lapsiakin. Jokainen valinta ja elämäntapa on oikea ja tärkeä.

Kaikki tuotteet

Tutustu kaikkiin Libresse-valikoiman tuotteisiin