Kuva naisen keskivartalosta – naisella on päällään alushousut ja hän vetää paitaansa ylös – Libresse

Hapanta, kosteaa ja erikoisen tuoksuista: tätä on valkovuoto pähkinänkuoressa - mutta mikä sen tehtävä on ja mitä kaikkea siitä tulisi tietää?

Sukuelinten oma puhdistuspartio ei ehkä ole sukuelintesi viehättävin osa, mutta kuitenkin elintärkeä osa v-zoneasi. Valkovuodon ansiosta kohdunkaula ja limakalvot pysyvät hyvässä kunnossa. Valkovuoto on myös tämän alueen paras viestinviejä – siitä voit päätellä, milloin sinulla on ovulaatio, milloin kuukautiset ovat tulossa ja sen, jos jokin on hieman pielessä.

Miltä valkovuoto näyttää?

Tämä on erinomainen kysymys. Valkovuodolla tarkoitetaan vaaleahkoa hapanta eritettä, joka vuotaa ulos emättimestä (toisin sanoen vaginasta – mikäli haluat kerrata alueen anatomiaa, voit lukea lisää täältä). Valkovuodon erittyminen alkaa yleensä ensimmäistä kertaa joitain vuosia tai kuukausia ennen ensimmäisiä kuukautisia. Siitä lähtien se onkin seuralaisesi joka päivä aina elämäsi loppuun asti. Oma BFF:si – kirjaimellisesti! Valkovuodon ulkonäkö vaihtelee hieman, mutta se on vaaleaa, läpikuultavaa, vaaleankeltaista tai vaaleanruskeaa eritettä. Valkovuoto tuoksuu hieman happamalta, vähän kuin piimältä.

Kolme kuvituskuvaa erivärisistä kasveista - Libresse

Muuttuuko valkovuoto kuukautiskierron aikana?

Tiedät aiheesta todennäköisesti jotain, jos mietit, miltä vuoto näyttää alushousuissasi kuukauden eri aikoina. Valkovuoto muuttuu kuukautiskierron vaiheen mukaan. Ovulaation aikaan valkovuoto ikään kuin auttaa haravoimaan mahdolliselle vierailulle saapuvaa siemennestettä, ja silloin valkovuoto on läpikuultavaa, tasaista ja runsasta. Ovulaation ja kuukautisten alkamisen välissä valkovuoto on normaalisti valkoista, vaaleankeltaista tai läpinäkymätöntä. Juuri ennen kuukautisia se saattaa näyttää hieman rusehtavalta tai vaaleanpunaiselta – tämä johtuu siitä, että verenvuoto on hiljalleen alkanut ja hieman kuukautisvuotoa tulee ulos valkovuodon mukana. Sama tapahtuu kuukautisten lopussa, jolloin pienet kuukautisveren jäännökset voivat värjätä valkovuodon rusehtavaksi. Myös valkovuodon määrä vaihtelee kuukautiskierron aikana. Tutkimalla oman valkovuotosi muutoksia opit, mikä on normaalia juuri sinulle.

Kuva origamivulvasta – Libresse

Apua, valkovuoto tuoksuu happamalta!

Valkovuoto tuoksuu hennon happamalta, mutta joskus emättimen pH-tasapaino saattaa heitellä, ja silloin valkovuoto ilmoittaa yleensä ensimmäisenä ongelmasta. Kun valkovuoto alkaa haista pahalta, hiivaiselta tai makealta tai kun se kenties vaihtaa väriä vihertäväksi, tummankeltaiseksi, harmaaksi tai muuttuu rakeiseksi, voit päätellä, ettei sukuelinten alueella ole kaikki niin kuin pitäisi. Kyseessä voi olla hiivasienitulehdus, sukupuolitauti tai bakteerivaginoosi – näistä vaihtoehdoista et haluaisi itsellesi mieluiten mitään, joten kannattaa hakea apua gynekologilta, kouluterveydenhoitajalta tai terveyskeskuksesta. 

Tuntuuko valkovuodon kanssa eläminen työläältä?

Kuten sanottu, valkovuoto on sukuelintesi paras ystävä. Joskus jopa parhaan ystävän kanssa saattaa kuitenkin tulla hankaluuksia. Mikäli olet herkkä, etkä pidä siitä, miltä valkovuoto tuntuu alushousuissasi, voi pikkuhousunsuojan käyttäminen olla hyvä idea. PureSensitive-pikkuhousunsuojamme on suunniteltu ylläpitämään luonnollista ilmanvaihtoa. Tämä tarkoittaa sitä, että valkovuodon kosteuden kapseloinnin lisäksi se auttaa pitämään tämän alueen mikroilmaston ihanteellisena.

Mikä pikkuhousunsuoja sopii sinulle? Tee meidän testimme!

Viisi pikaista kysymystä ja löydät sinulle sopivan pikkuhousunsuojan.

Raskauden aikainen valkovuoto

Kuten jo aiemmin tuli todettua, valkovuoto muuttuu kuukautiskierron aikana. Mutta on olemassa myös muita seikkoja, jotka aiheuttavat muutoksia valkovuotoon. Yksi muutoksia aiheuttava tilanne on raskaus, sillä silloin on normaalia, että valkovuodon määrä lisääntyy. Sama koskee myös imetyksen aikaa. Vaihdevuosien aikana valkovuodon määrä saattaa vähentyä, sillä estrogeenitasot ovat silloin matalammat

Mikä on valkovuodon normaali määrä?

Mikä sitten on valkovuodon suhteen normaalia, kuinka paljon on todella "erittäin paljon"? Kuten lähes kaikissa v-zoneen liittyvissä asioissa, myös tämä vaihtelee henkilöittäin. Valkovuoto mukautuu siihen, mitä emätin tarvitsee kuukautiskierron eri vaiheissa, ja kuukautiskiertoasi taas hallinnoivat hormonisi. Joten valkovuodon suhteen "normaali" on yksinkertaisesti sitä, mikä hormoniesi mielestä on normaalia juuri sinulle.

Jatka lukemista

Lue lisää