Kuva tytöstä puhelimessa violetilla taustalla – Libresse

Häpykarvoituksesta hormoneihin, kuukautisista finneihin, rintojen kasvusta mielialanvaihteluihin – ja ihan kaikkea siltä väliltä.

Murrosikä – olenko normaali?

Ensinnäkin: on kyse luonnollisesta kehitysvaiheesta. Murrosikä alkaa, kun muutokset aivoissa laukaisevat hormonien vapautumisen munasarjoista. Jotkut kutsuvat tätä siirtymiseksi lapsuudesta naiseuteen. Näin onkin, ja lisäksi keho todennäköisesti muuttaa muotoaan, tunne-elämä on yhtä vuoristorata-ajelua ja murrosikäinen alkaa tulla tietoisemmaksi omasta persoonastaan.

Haluatpa sitten aikanaan lapsia tai et, tämä on joka tapauksessa kehon tapa tehdä se mahdolliseksi. Siksi koet luultavasti voimakkaampia seksuaalisia tunteita muita kohtaan ja alat ehkä masturboida.

Kuva itsevarmasta tytöstä seisomassa puisen taustan edessä – Libresse

Milloin murrosikä alkaa?

Olet ehkä juuri nyt murrosiässä, tai sitten se vaihe alkaa ihan kohta. Totuus on, että murrosiän vaiheet ovat jokaisella yksilöllisiä – kuten vaiheiden alkamis- ja päättymisaikakin. Tytöillä murrosikä voi alkaa 10–16-vuotiaana, kun taas pojilla se alkaa tyypillisesti pari vuotta myöhemmin.

Sinä olet mahdollisesti luovinut koko vaiheen läpi jo puolentoista vuoden kuluttua – tai sitten murrosikäsi saattaa jatkua hitaasti mutta varmasti useita vuosia. Murrosiän kululle ei ole olemassa mitään oikeaa tai väärää tapaa.

On täysin normaalia olla joko innostunut murrosiästä tai pelätä sitä – ja varmaan olet vähän kumpaakin. Kasvun myötä saat nimittäin vapautta tutkia uusia asioita, mutta vastuut ja kehossa tapahtuvat muutokset voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä.


GIF tytöstä säätämässä rintaliivien paikkaa – Libresse

Miksi minun tissini näyttävät erilaisilta kuin kaverini?

Tässä lyhyt vastaus: koska ne ovat sinun tissisi, eivät kaverisi. Jokainen meistä on ainutlaatuinen ennen murrosikää, sen aikana ja jälkeen. 

Ei ole olemassa mitään todellista tapaa ennustaa, miltä rinnat näyttävät tulevaisuudessa tai miten paljon ne kasvavat. Samalla tavoin kuin koskaan ei voi täysin tietää etukäteen, miten pitkäksi kasvaa tai minkäkokoinen jalasta tulee. Jotkin seikat kuitenkin saattavat kertoa, mitä on tapahtumassa (ja milloin). Tarkastellaanpa täällä lähemmin, miten kehosi saattaa muuttua.

Jos siis kasvu vain jatkuu, yritä olla huolestumatta. Isommat rinnat eivät tarkoita, että rintaliivien pitäisi olla tyylittömät. Täyteläisille rinnoille on saatavilla runsaasti upeita ja tukevia rintaliivimalleja, joiden avulla olo on mukava myös vaikkapa tanssiessa tai urheillessa.

Hienhaju, vuoto emättimestä (joka auttaa emätintä pysymään kosteana ja puhtaana) sekä akne ja kainalokarvojen kasvu ovat kaikki murrosiän merkkejä. Vaikka nämä voivatkin tapahtua ns. "tavallisessa" järjestyksessä, mitään "normaalia" järjestystä ei ole. Kuukautiset alkavat tyypillisesti noin kaksi vuotta rintojen kasvun alkamisen jälkeen.

Muista, että myös kuukautiset ovat kaikilla erilaiset. Joidenkin kuukautiset ovat vähäiset ja kestävät päivän, kun taas toisilla ne voivat olla runsaat ja kestää viikon. Älä huolestu, jos vuodon väri muuttuu. Alussa vuoto on todennäköisesti kirkkaamman punaista, kun veri vuotaa ulos kohdusta nopeasti. Kun veri vuotaa kohdusta hitaammin ja on siksi jo vanhempaa, se voi olla hyytynyttä ja väriltään ruskeaa.


GIF miehestä puhumassa pojan murrosiästä ja siemensyöksystä – Libresse

Entä sitten pojat?

Pojan penis ja kivekset kasvavat. Lisäksi alkaa testosteroni- ja siemennestetuotanto ja muodostuu kyky siemensyöksyyn. Hän alkaa saada erektioita (usein ilman varoitusta). Aataminomena (kaulalla näkyvä kyhmy) kasvaa isommaksi ja ääni alkaa murtua, jolloin lauseet saatavat alkaa vinkaisuna ja päättyä murinaan.

Tytöt ehtivät yleensä murrosikään ennen poikia. Jos siis sinun mielestäsi jokin muutos on ollut hankala, voit luultavasti kuvitella, miltä ympärilläsi olevista pojista tuntuu.

Tunteiden vuoristorataa?

Tuntuu ehkä epänormaalilta, että tunteet vaihtelevat minuutissa itkusta nauruun, mutta nämä mielialan vaihtelut ovat täysin normaaleja. Aivosi luovat uusia soluja ja etsivät uusita ajattelutapoja. Aivojen kemia muuttuu nopeammin kuin Snapchat-viestin lähetys. 

Saatat tuntea olevasi tunnekarusellissa, jonka kyydistä ei pääse pois. Juttele asioista luotettavien ihmisten kanssa – ja muista, että äitisi/sisaresi/tätisi on itse ollut samassa liemessä ja siis ymmärtää sinuakin. Lisää tietoa löytyy täältä. Ja jos jokin tuntuu olevan ihan väärin, käy kurkkaamassa https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/ [1] , josta saat lisäapua, tietoa ja tukea.

• "Haisen mielestäni pahalta", "Miksi olen aina vihainen?" tai "Miksi nännini ovat arat?". Mikään kysymys ei ole liian tyhmä tai omituinen, kun kyseessä on murrosikä, etkä todellakaan ole ensimmäinen (etkä viimeinen), joka kyselee.
 
• Valitse joku henkilö, johon luotat – äiti, isä, paras kaveri, sukulainen – joka on kokenut saman kuin sinä nyt. Huomaat, että huolista – olivatpa ne sitten isoja tai pieniä – puhuminen auttaa. 
 
• Olo tuntuu paljon paremmalta, ja huolet todellakin pienenevät puhumalla. Aiheesta löytyy kirjoja ja materiaalia YouTubesta, jos et vielä ole valmis puhumaan. Voit aina myös kirjoittaa lapun ja työntää sen vanhempien makuuhuoneen oven alta, jos haluaisit kertoa asioita, mutta sinua ujostuttaa keskustella niistä kasvokkain. Ja muista: me olemme täällä apunasi hyvinä ja huonoina päivinä.

[Lähteet]

1. https://www.vaestoliitto.fi/nuoret/murrosika/
2. https://www.girlology.com/puberty-timeline-girls
3. http://raisingchildren.net.au/articles/puberty.html

Jatka lukemista

Lue lisää