Kuva äidistä ja tyttärestä sohvalla halaamassa ja hymyilemässä – Libresse

Tytön kuukautisten alkaminen on murrosikään liittyvä merkittävä tapahtuma. Vanhempana sinun kannattaa varmistaa, että tyttäresi on kunnolla valmistautunut tähän. Neuvomme tässä, miten kaikesta kannattaa kertoa – kuukautisveren väristä aina tamponin paikoilleen asettamiseen ensimmäistä kertaa.

Kuukautiset kunniaan

Kuukautisten alkaminen on iso asia, mutta sen ei pitäisi olla pelottava tai huono juttu. Nykyaikana kuukautiset eivät saisi enää olla mikään hävettävä asia, mutta ikävä kyllä usein näin yhä on. Tiedossa on, että lähes puolet 14–21-vuotiaista tytöistä on joutunut häpeämään kuukautisiaan.  Tämä voi johtua monista seikoista, esimerkiksi kasvatuksesta, kulttuurista tai uskomuksista. 
 
Hyvät teot lähtevät tietenkin kotoa, joten olitpa sitten äiti, isä tai huoltaja, kannattaa aloittaa kuukautisista puhuminen jo varhain. Näin annat lapselle paremmat mahdollisuudet pitää kuukautiskiertoa positiivisena asiana, joka ei ole tabu, vaan ennemminkin luonnollinen, normaali osa elämää. 
 
Kuukautiset alkavat yleensä pari vuotta murrosiän alkamisen jälkeen (keskimäärin ne alkavat 12-vuotiaana). Voit lukea täältä, miten autat tytärtäsi valmistautumaan murrosikään. Jos tyttärelläsi esiintyy mielestäsi hyvin aikaisia murrosiän merkkejä etkä oikein ole vielä paneutunut kuukautisista puhumiseen, tämä on hyvä aika aloittaa. Kerro asioista suoraan, puhu yleisistä aiheista, esimerkiksi: "Kuukautisten alkamiseen saattaa liittyä vatsakipua", ja anna keskustelun edetä vapaasti siitä eteenpäin.

Ota selvää asioista

On tärkeää kertoa asiat oikein, mutta kannattaa muistaa, että useimmat tytöt eivät halua mitään yksityiskohtaista tieteellistä luentoa kohdun limakalvosta – biologian kirja kyllä selittää tämän puolen.
 
Tyttäresi tietää luultavasti jo melko paljon ennestäänkin, mutta sinä et ole ajatustenlukija. Vain keskustelemalla hänen kanssaan saat tietää, mitä hän haluaa ymmärtää vähän paremmin. 
 
Tutkikaa aiheita yhdessä – esimerkiksi miten paljon vuotoa tulee, miten hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa mielialaan ja energiatasoon – ja hän ei ole läheskään niin levoton tulevasta. Ja jos hän on riittävän rohkea kysyäkseen jotain, vastaa kaikkiin kysymyksiin mahdollisimman perusteellisesti ja avoimesti (ja etsi tietoa, jos et osaa vastata). 
 
Löydät täältä hormoneita ja kuukautiskiertoa käsittelevän upean artikkelin. Siitä tyttäresi saa apua sen ymmärtämiseen, mitä hänen kehossaan tapahtuu ja miten se voi vaikuttaa hänen käytökseensä ja mielialaansa. Kannattaa käydä itsekin kurkistamassa, jos tarvitset vähän muistinvirkistystä.
Kuva isästä ja tyttärestä istumassa sohvalla – Libresse

Puhukaa perheen kesken

Äskettäisessä tutkimuksessa todettiin, että lähes kolme neljännestä 14–21-vuotiaista naisista häpeilee edelleen kuukautissuojien ostoa. Kuten tämän artikkelin alussa todettiin, kasvatus ja keskustelu auttavat tytärtäsi kyseenalaistamaan, miksi kuukautisiin yhä liittyy jonkinlainen häpeä. Autat häntä tuntemaan olonsa voimaantuneeksi kuukautisten aikana (joka on naisten keskimääräisen eliniän mukaan noin 8,2 vuotta!).

Pojat eivät vuoda verta kuukausittain, mutta se ei tarkoita, että kuukautiset koskisivat vain naisia. Jos sinulla on poikia, keskustele asiasta heidän kanssaan. Ja jos olet tätä lukeva isä, voit tukea tytärtäsi varmistamalla, että hän voi aina tarpeen mukaan jutella kuukautisista ja että vessassa on aina varalta kuukautissuojia. 

Kuukautisten alkamiseen voi liittyä paljon kysyttävää

Tyttäresi kuukautiset ovat ehkä jo alkaneet, tai tunnet, että ne ovat juuri alkamaisillaan. Tässä on muutamia kuukautisten alkuun liittyviä yleisiä huolia ja vastauksia, joilla voit tukea tytärtäsi ja vakuuttaa kaiken olevan kunnossa. 

Tyttäreni on huolissaan, kun kuukautisvuoto on oudon väristä

Tyttäresi kuukautiset ovat ehkä jo alkaneet, tai tunnet, että ne ovat juuri alkamaisillaan. Tässä on muutamia kuukautisten alkuun liittyviä yleisiä huolia ja vastauksia, joilla voit tukea tytärtäsi ja vakuuttaa kaiken olevan kunnossa. 

Hän pelkää haisevansa, kun hänellä on kuukautiset

Kerro tyttärellesi, että kuukautisvuodon väri vaihtelee, ja niin vaihtelee myös emättimen haju. Yhtenä päivänä haju voi olla makea ja tunkkainen ja toisena hieman metallinen. Emätin ei kuitenkaan koskaan haise pyykinhuuhteluaineelta, joten rohkaise tytärtäsi olemaan kokeilematta voimakkaita hajusteita tai deodorantteja, koska ne voivat häiritä pH-tasapainoa. 

Hän on huolissaan ohivuodoista

Tahraantuneet alushousut, veriläikät hameen tai housujen takamuksessa, lätäköt tuoleilla (me kaikki olemme kuulleet näitä kauhutarinoita). Ohivuodot voivat olla suuri huolenaihe tytöille, joiden kuukautiset ovat vasta alkaneet. Onneksi todella runsas kuukautisvuoto ei ole niin yleistä kuin tyttäresi kuvittelee.

Anna hänelle eri vuotomäärille sopivia terveyssiteitä tai tamponeja – näin hän on hyvin valmistautunut kaikkiin päiviin. Ja rauhoita häntä sillä, että kaikille sattuu vahinkoja. Ja jos ohivuoto sattuu kohdalle etkä sinä ole paikalla, hänen kannattaa kertoa asiasta jollekin luotettavalle henkilölle ja pyytää apua.

Tyttäreni kysyi: "Voiko tyttö tulla raskaaksi ensimmäisten kuukautisten aikana?"

 
Yritä olla järkyttymättä. Se, että hän kysyi, ei tarkoita, että hän olisi jo harrastanut seksiä. Ennemminkin hän on utelias ja luottaa siihen, että sinä vastaat hänelle rehellisimmin. Selitä, että kuukautisten alkaminen tarkoittaa sitä, että tyttö pystyy saamaan vauvan. On tietenkin hyvin harvinaista tulla raskaaksi kuukautisten aikana, koska ovulaatio tapahtuu yleensä kierron keskivaiheilla. Mutta se ei ole mahdotonta. 
Kuva tytöstä uimassa uima-altaassa – Libresse

Hän rakastaa uimista ja haluaa kokeilla tamponia ensimmäistä kertaa, mutta hänen kuukautisensa ovat juuri vasta alkaneet. Miten tuen häntä?

Kuulostaa siltä, että tyttäresi haluaisi kovasti kokeilla tamponeja, joten kannattaa rohkaista häntä. Jos hän kokeilee eikä onnistu, kerro, että yleensä tarvitaan muutama yritys. Kysy, mikä siinä on erityisen vaikeaa. Kyseessä voi olla hänen asentonsa, joten ehdota tamponin asettamista toiseen kulmaa.

Entä kaikki seuraavat kuukautiset ensimmäisten jälkeen?

Kestää jonkin aikaa ennen kuin tyttäresi selvittää itselleen, miltä hänestä tuntuu kuukautisten aikana, miten runsas hänen kuukautisvuotonsa on ja mitä tuotteita hän haluaa käyttää. Parasta mitä sinä voit tehdä, on pitää yllä keskustelua. Keskustelun ei tule päättyä, kun tyttäresi kuukautiset alkavat.

Rauhoita, rauhoita ja rauhoita

Kaikkien tyttöjen tapaan tyttäresi on ainutlaatuinen, kuten hänen kokemuksensa kuukautisistakin. Voimista tätä kokemusta kertomalla, että hän voi käydä asioita läpi eri tavalla kuin ystävänsä, mutta se ei tarkoita, etteikö se olisi normaalia.

[Lähteet]

[1]https://plan-uk.org/blogs/five-things-you-can-do-to-end-period-poverty- mukaan lukien tilastot terveysministeriön suorittamasta tutkimuksesta, johon osallistui 1 000 tyttöä

[2]https://plan-uk.org/blogs/five-things-you-can-do-to-end-period-poverty

[3]https://plan-uk.org/blogs/five-reasons-we-need-to-talk-about-periods

Jatka lukemista

Lue lisää