Alusvaatteet pyykkinarulla

Osaat erottaa normaalin ja epänormaalin vuodon, kun tiedät tosiasiat ja tunnet oman kiertosi. Tässä siis tosiasiat.

Vuoto on kehon tapa pitää kohdunkaula puhtaana. Normaali valkovuoto on väritöntä, maitomaisen valkeaa tai vaaleankeltaista, riippuen siitä, missä vaiheessa kuukautiskierto on. Se voi olla rakenteeltaan liukasta tai paakkuista. Terve vuoto on lähes hajutonta kehosta ulos vuotaessaan, hiukan hapanta tuoksua lukuun ottamatta. Värin tapaan tämä mieto tuoksu voi vaihdella kierron vaiheen mukaan. Opit pian tietämään, mikä on sinulle normaalia.

Hajun ei pitäisi olla ongelma, kunhan pysyttelet raikkaana peseytymällä ja vaihtamalla alushousut päivittäin. Jotkut tytöt käyttävät pikkuhousunsuojia vaatteiden suojana, jos olo tuntuu muuten kostealta. On tärkeää, että annat intiimialueen ”hengittää” käyttämällä puuvillaisia alushousuja ja välttämällä haaroista liian tiukkoja farkkuja. Myös nukkuminen ilman alushousuja auttaa. Näin vähennät emättimen ärsyyntymisen ja infektioiden mahdollisuutta.

Jos emätinvuoto alkaa haista pahalle, sen väri muuttuu, siinä on verta tai se on todella runsasta, kyseessä voi olla infektio. Hakeudu lääkärin vastaanotolle. Todennäköisin syy on hiivasienitulehdus. Tähän on syynä usein se, että intiimialue lämpenee liikaa esimerkiksi nailonpikkuhousujen tai liian tiukkojen farkkujen jatkuvan käyttämisen takia. Kannattaa myös välttää hajustettuja saippuoita, kylpyvaahtoja ja suihkugeelejä. Valitse intiimialueelle sen sijaan mieto, hajustamaton saippua tai pelkkä vesi.

Älä sekoita keskenään valkovuotoa ja ”tiputteluvuotoa”. Jälkimmäinen tarkoittaa hyvin lievää emätinvuotoa, tavallisesti kuukautisten välillä. Vaikka tiputteluvuoto onkin yleensä harmitonta, kannattaa asiasta kysyä lääkäriltä. Kyseessä voi olla merkki terveysongelmasta, joka on hoidettava.

Jatka lukemista

Lue lisää