Kuukautisalushousuja käyttävä nainen, jolla on runsaat kuukautiset eli menorragia

Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö

Tuntuuko kuukautisten aikana, että vuodat aivan älyttömästi? Menorragia eli runsas kuukautisvuoto voi tuskastuttaa, mutta yleensä se on täysin normaalia. Mutta milloin kuukautisia oikeastaan pidetään runsaina, ja mitkä suojat sopivat runsaalle vuodolle? Entä milloin tarvitsee ottaa yhteys terveydenhuoltoon? Lue lisää alta!

Mitä menorragia on?

Menorragialla tarkoitetaan kuukautisvuotoa, joka on säännöllisesti keskimääräistä runsaampaa ja pitkäkestoisempaa. Kuten kaikki muutkin kehon toiminnot, kuukautiset eroavat ihmisestä toiseen. Lisäksi vuotoa voi tulla eri kierroissa eri määrä. Menorragia on itse asiassa melko yleistä: jopa 10–20 prosentilla on runsaat kuukautiset.

Milloin kuukautiset ovat runsaat?

Kurkkaatko alushousuihin, kun on aika vaihtaa kuukautissuoja – ja ajattelet, että sinulla on järkyttävän runsaat kuukautiset? Et ole ainoa. Verta ei kuitenkaan vuoda niin paljon kuin ehkä näyttää. Yksien kuukautisten aikana vuotaa yleensä vain noin pari–kolme ruokalusikallista. Suurin osa tästä kertyy ensimmäisten kolmen vuotopäivän aikana, jotka ovat yleensä runsaimmat.

Jos vuotomäärä on yli viisi ruokalusikallista (80 ml) ja vuoto jatkuu yli seitsemän päivää, puhutaan runsaista kuukautisista eli menorragiasta. Mutta mitä hyötyä tästä tiedosta on? Vuodon keräämiseen ja mittailuun kun ei yleensä ole sen paremmin aikaa kuin välineitäkään. Onneksi on myös muita tapoja selvittää, tuleeko vuotoa epätavallisen paljon!

Runsaiden kuukautisten kolme tunnusmerkkiä

  • Side, tamponi, kuukautisalushousut tai kuukautiskuppi täyttyy vuodosta niin, että suoja on pakko vaihtaa tai kuppi tyhjentää tunnin välein – ja tätä jatkuu usean tunnin ajan.
  • Vuodossa on suuria hyytymiä.
  • Vuotoa tulee kerralla paljon, koska veri kertyy emättimeen ja hulahtaa sitten ulos.

Jos kuukautisten aikana vuotaa paljon verta, rauta-arvo on yleensä hyvä tarkistuttaa, sillä veri sisältää rautaa. Matala rauta-arvo voi aiheuttaa epätavallista väsymystä, energian puutetta ja päänsärkyä. Kysy terveydenhuollon ammattilaiselta apua ja neuvoja sen hoitoon.

On myös hyvä tietää, että jotkin sairaudet voivat vaikuttaa kuukautisvuodon määrään. Niitä ovat esimerkiksi endometrioosi ja adenomyoosi. Hakeutumalla nuorten terveyspalveluihin, terveyskeskukseen tai gynekologille voit varmistaa, että vuotosi runsaudesta huolimatta kaikki on kuten pitääkin.

Runsaat kuukautiset ja hyytymät

Hyvin yleinen merkki tavallista runsaammista kuukautisista ovat hyytymät vuodon joukossa. Veri hyytyy ja paakkuuntuu, kun sitä vuotaa niin nopeasti ja runsaasti, ettei keho pysy menossa mukana. Älä kuitenkaan huolestu: hyytymät kuukautisvuodossa voivat näyttää ikäviltä, mutta ne ovat itse asiassa melko yleisiä. Kuukautiskierron ja -vuodon muutokset voivat olla myös varhainen merkki vaihdevuosista, joiden lähestyessä vuoto voi muuttua runsaammaksi ja paakkuiseksi. Toisaalta hyytymiä voi tulla, vaikka vuoto olisi niukkaa.

Runsas vuoto, joka jatkuu pitkään

Joskus voi tuntua, etteivät kuukautiset lopu ikinä – ja joskus ne myös oikeasti kestävät todella pitkään. Yli seitsemän päivää jatkuvat kuukautiset voivat olla merkki siitä, että jokin on pielessä. Pitkä vuotovaihe yhdessä kierrossa ei vielä tarkoita mitään. Jos kuitenkin vuotosi on tavallista runsaampaa, kestää tavattoman pitkään tai on epäsäännöllistä useita kiertoja putkeen, on hyvä ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Kuukautiskierron ja -vuodon muutokset voivat olla varhainen vaihdevuosioire. Tällöin saatat huomata esimerkiksi, että sinulla on yhtäkkiä runsaat kuukautiset, vaikka vuoto on ollut aiemmin niukkaa tai kohtalaista.

Vinkkejä runsaisiin kuukautisiin

Moni meistä on tiiraillut housujen takamusta peilistä tai herännyt keskellä yötä paniikissa tunteeseen, että kuukautissuoja ei riitä ja lakanat tahriintuvat vereen. Kenties jopa perunut innolla odotettuja menoja läpivuotojen pelossa. Valitettavasti tiede ei vielä ole löytänyt keinoa saada kuukautisia katoamaan, kun vuoto ei sovi suunnitelmiin. Onneksi on sentään joitakin vinkkejä, joita voi kokeilla, kun vuoto tuntuu valuvan valtoimenaan.

Kuuntele kehoasi

Kokeile kirjoittaa aina kuukautisten aikaan ylös, miten paljon vuotoa näyttää tulevan. Voit tehdä tästä hauskempaa hankkimalla erityisen kivan muistikirjan tai käyttämällä jotakin monista sovelluksista, joita on tarjolla kuukautiskierron seurantaan. Kun pidät kirjaa, sinun voi olla helpompi ennakoida runsaimmat vuotopäivät ja huomaat myös, jos kuukautisesi yhtäkkiä muuttuvat.

Käytä runsaalle vuodolle tarkoitettuja suojia

Juuri oikean kuukautissuojan löytäminen voi muuttaa kaiken! Jos nykyinen suojasi ei toimi, uskalla kokeilla eri vaihtoehtoja erilaisille vuodoille. Juuri omalle kehollesi sopivan suojan löytäminen tuo mielenrauhaa ja vapautta.

Kysy neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta

Vaikka runsaat kuukautiset ovat hyvin yleinen kokemus ja vuotoa tulee usein vähemmän kuin tuntuu, ei koskaan ole väärin hakea apua. Ota yhteys gynekologiin tai nuorten terveyspalveluihin.

Runsaalle kuukautisvuodolle sopivat tuotteet

Mitkä suojat sopivat runsaille menkoille? Päivinä, joina vuoto ei tunnu loppuvan, on fiksua käyttää oikeanlaista kuukautissuojaa. Tässä vinkkejä!

Siteet runsaalle vuodolle

Paras side runsaammalle vuodolle on erityisen pitkä siivellinen side, jolla on myös tavallista parempi imukyky. Yöllä voi käyttää erityistä yösidettä, joka imee vuodon paremmin makuuasennossa.

Kuukautiskuppi runsaalle vuodolle

Myös kuukautiskuppi on hyvä ratkaisu erityisen runsaisiin kuukautisiin. Jos vuotoa tulee todella paljon, kupin kanssa voi käyttää sidettä tai kuukautisalushousuja.

Kuukautisalushousut runsaalle vuodolle

Pestävistä kuukautisalushousuista on myös olemassa varta vasten runsaalle vuodolle kehitettyjä malleja. Saatavana on myös pestäviä kuukautisalushousuja yökäyttöön. Niissä on pidennetty imukykyinen haaraosa, joka imee kuukautisvuodon, vaikka liikut ja vaihtelet asentoa yön aikana!

Onko runsaisiin kuukautisiin olemassa hoitoa?

Jos tuntuu, että sinulla on järkyttävän runsaat kuukautiset ja tilanne on sietämätön, apua on saatavana. Esimerkiksi jotkin ehkäisymenetelmät voivat vähentää vuotoa. On myös olemassa runsaisiin kuukautisiin vaikuttavia lääkkeitä, joista osa on käsikauppalääkkeitä ja osa reseptilääkkeitä. Jos käytät lääkkeitä, noudata aina pakkausselostetta. Muista myös, että terveydenhuollosta saat apua juuri itsellesi sopivan hoitomuodon löytämiseen.

Muita syitä runsaalle vuodolle

Tyypillistä kyllä, runsaille kuukautisille ei löydy tyhjentävää selitystä, mutta erilaiset tekijät voivat vaikuttaa vuodon määrään:

  • Hormonien epätasapaino. Estrogeeni ja progesteroni vaikuttavat käytännössä kaikkeen, mikä liittyy kuukautisiin. Siksi kuukautiset voivat myös muuttua, jos jokin näiden hormonien tasoissa mättää.
  • Tietyt sairaudet, kuten munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), endometrioosi ja adenomyoosi, voivat vaikuttaa kuukautisvuodon kestoon ja määrään. Myös stressi voi (tietenkin) aiheuttaa kuukautishäiriöitä.
  • Kohtuun vaikuttavat lääkkeet voivat aiheuttaa runsaampaa kuukautisvuotoa. Sama koskee joitakin ehkäisymenetelmiä, kuten kuparikierukkaa.
  • Esivaihdevuodet voivat aiheuttaa yhtäkkiä runsaat kuukautiset, vaikka vuoto on ollut aiemmin niukkaa tai kohtalaista. Vaihdevuodet alkavat keskimäärin viidenkympin kieppeillä.
  • Raskauden ja synnytyksen jälkeen kohtu on tavallista suurempi, jolloin kuukautiset voivat olla runsaammat. Synnytyksen jälkeisinä viikkoina esiintyy myös runsasta verenvuotoa, jota kutsutaan jälkivuodoksi. Se on peräisin istukan irtoamishaavasta eikä siis ole kuukautisvuotoa.

Vanliga frågor

Upptäck mer

Liity jäseneksi – saat 10% alennusta!

Club Libressen jäsenenä saat kuukautiskiertoon liittyviä vinkkejä ja neuvoja ja kuulet ensimmäisten joukossa tuoteuutuuksista, kilpailuista ja kampanjoista. Lisäksi saat 10% alennusta kuukautisalushousuista ja kuukautiskupeista verkkokaupassamme!

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Libressen kätilö Amelie Jensnäs Joäng on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.