Suosittelisitko sivustoamme ystävällesi?

Kiitos mielipiteestäsi!
Kuva naisesta tutkimassa peilillä jalkoväliään – Libresse

Pitkä? Pieni? Karvainen? Jos näiden sanojen eteen laitetaan sana ”liian”, niistä tulee kritiikkiä. Jos sen taas jättää pois, voimme iloita näistä eroavaisuuksista.

Mitä vulviin ja emättimiin tulee, meidän mielestämme negatiivisia arvosteluja ei yksinkertaisesti pidä esittää. Jokainen vulva ja emätin (myös sinun) on upea.  
 
Miksi siis jotkut naiset eivät ole tyytyväisiä vulvaansa? Vuonna 2016 labiaplastialeikkaukset (häpyhuulten kosmeettinen leikkaus) lisääntyivät vuositasolla 45 %.  
 
Haluamme jokaisen naisen ymmärtävän, että hänen vulvansa on normaali ja täydellinen. Sillä täydellisyys on mielikuva, ei niinkään ulkonäkö, muoto tai haju.  

Tietoa v-zonestasi

On totta, että tosiasiat voivat olla pitkästyttäviä. Biologian tunneilla olet varmaan oppinut tärkeimpien sukuelinten nimet, mutta muistatko, että kukaan olisi koskaan kertonut klitoriksen tuottavan parhaat ilmaiset sävärit? 
 
Nina Brochmann ja Ellen Støkken ovat kaksi lääketieteen opiskelijaa, jotka ovat herättäneet tämän kaikista vanhimman aiheen aivan uuteen kukoistukseen. He ovat työskennelleet paljon seksuaaliterveysklinikoilla ja huomasivat, että naisen sukuelimiin liittyvää samastuttavaa tietoa ei ollut lainkaan riittävästi tarjolla. Tämä aukko vaati niin sanotusti paikkaamista, ja niinpä he alkoivat kirjoittaa kirjaansa nimeltään The Wonder Down Under.
 
Kirjassa käsitellään kaikkea immenkalvoon liittyvistä uskomuksista (jokainen tyttö ei vuoda verta neitsyyden menettäessään) sekä vuodosta ja verestä (mistä tietyt hajut voivat kertoa) ”tyypilliseen” häpyhuulten pituuteen (vastaus: sellaista ei ole). 
 
Siinä puidaan norjalaista termiä ”discomus”, jolla kuvataan v-zonea kiireisen päivän jälkeen. Kirjaa lukiessa tuntuu kuin istuisi huoneessa kahden fiksun ystävän kanssa, jotka pitävät vitsailusta mutteivät koskaan väännä vitsiä emättimistä. 
 
Tämänkaltainen suora puhe rohkaisee naisia tutustumaan oman kehonsa intiimeimpään osaan, orgasmin tuottamasta mielihyvästä aina PMS-kipuihin. Tällaiset kirjat auttavat ymmärtämään, että ”täydellisiä” ja ”normaaleita” on ihan kaikenlaisia. 
4_DIC_BLANCHE_The lowdown on grooming your pubic hair_Hero Image 1.png

Täydelliset häpyhuulet – ja miksi niitä ei ole olemassa

Jos katsoo pornofilmin pysäytyskuvaa, voisi luulla, että kaikkien häpykukkuloiden (häpyluun yläpuolella oleva kohouma) pitää olla lähes tasaisia. Ja että ulompien häpyhuulten pitäisi olla niin isot (mutta ei liian pulleat), että sisemmät häpyhuulet jäävät piiloon – tai että koko sukuelinten alueen pitäisi olla karvaton, sileä ja miellyttävän pinkki. Kun sitten mietitään tosielämän vulvia, vain harvat (jos yksikään) ovat tällaisia. 
 
Ei ole yhtään yllättävää, jos jollakulla on vaikeuksia muuttaa käsitystään ”täydellisyydestä” kattamaan myös eroavaisuudet ja epätäydellisyyden. Et varmaankaan näe kymmeniä vulvia päivittäin, ellet sitten ole gynekologi tai vietä aikaasi säännöllisesti nudistirannalla. Kun tähän lisätään vielä se, että naisten sukuelimet eivät ole kaikkein kuumin juhlien puheenaihe, ongelma on valmis: monet naiset pitävät huolensa vulvastaan omana asianaan.  
 
Vulvan nimittely aiheuttaa häpeää, ja pahimpana seurauksena nainen voi alkaa pitää tätä ihmeellistä kehonosaansa huonona asiana hyvän sijaan. Itsensä rakastamiseen tarvitaan hyväksyntää, joten meidän kaikkien on aika tarkastella uudelleen, mitä ”täydellinen” ja ”normaali” tarkoittavat oikeasti.

Kerro, kerro kuvastin. Kell' on vulva parahin?

Tietenkin sinulla. Koska se on sinun etkä toista saa – muista siis rakastaa sitä. Peilin asettaminen jalkoväliin on helpoin tapa tutustua vulvaasi. 
 
Ovatko sisemmät häpyhuulesi pidemmät kuin ulommat? Kovettuuko vulvan yläosassa sijaitseva klitoris, kun kosketat sitä? Onko iho sisempien häpyhuulten sisäpuolella tahmea vai liukas? 
 
Vulva saa näyttää ja tuntua miltä tahansa – oikeaa ja väärää ei ole olemassa. Omaan normaalitilaan tutustuminen vie aikaa, mutta se on mahtava tapa lisätä itsevarmuutta. Kun voit olla varma, että alapäässäsi kaikki on kunnossa, huomaat myöhemmin myös mahdolliset muutokset ja voit päätellä, ovatko ne harmittomia vai vaativatko ne lääkärikäyntiä. 
6_DIC_BLANCHE_Is my vulva good enough_Image 3.png

Vulvataide on ilmiö – ja me pidämme siitä

Tällä ei tietenkään tarkoiteta maalaamista sivellin häpyhuulten välissä (vaikka sitäkin on tehty), vaan että vulvia oikeasti esitetään taiteessa. Jamie McCartney loi kymmenen vuotta sitten Great Wall of Vagina -teoksen, jossa on kipsivaloksia 400 eri naisen vulvista. Hän oli huolissaan labiaplastialeikkausten lisääntymisestä ja halusi tehdä sen takia jotakin positiivista: näyttää naisille, että jokainen vulva on ainutlaatuinen ja upea. 
 
Myös Hilde Atalanta aloitti Instagramissa @the.vulva.galleryn korostaakseen eroavaisuuksien kauneutta. Hilden vulvia kuvaavat maalaukset ja piirrokset (jotka on tehty naisten hänelle lähettämien kuvien perusteella) ovat kunnianosoitus vulvalle kaikissa sen muodoissa. 

Voiko vieressä istuva haistaa emättimeni hajun?

Usko tai älä, mutta monet naiset ovat huolissaan tästä. Mutta vaikka joskus tuoksahtaisitkin hieman, on erittäin epätodennäköistä, että joku ajattelisi ”Hmmm. Tuon naisen pimppi HAISEE.”
 
Tyypillistä emättimen hajua ei ole olemassakaan, koska tyypillistä emätintäkään ei ole. Joku on yrittänyt pullottaa hajun (hah), mutta Amazonissa esitettyjen arvioiden mukaan se ei ole onnistunut kovinkaan hyvin. 
 
Vaikuttaa siltä, että naisten huoli omasta tuoksustaan vaikuttaa moniin asioihin. Esimerkiksi siihen, millaista seksiä he haluavat (jotkut eivät halua suuseksiä, koska haisevat mielestään liian pahalta) ja siihen, että jotkut eivät halua mennä gynekologin vastaanotolle, koska pelkäävät haisevansa pahalle.
 
Muista, että lääkärit on koulutettu tutkimaan emättimiä. He ovat tunteneet, haistaneet ja nähneet kaikki eri vaihtoehdot. Terveys on erittäin tärkeää, joten mene gynekologin vastaanotolle, jos olet huolissasi jostakin. Ja jos sinulle on varattu aika papa-kokeeseen, mene sinne. 
FINAL_6_DIC_BLANCHE_Is my vulva good enough_Image-3.jpg

Mielipiteet eivät ole faktoja

Eräs gynekologi saatettiin lehdissä häpeään siksi, että hän oli jättänyt miesystävänsä, joka oli sanonut naisen emättimen haisevan. Nainen kirjoitti voittoisan vastineen ”Minun emättimeni on loistava. Sinun mielipiteesi siitä ei ole”. Vastineessa hän neuvoi naisia näin: ”... jos teillä on lääketieteellinen vaiva, käykää lääkärillä... Jos joku puhuu kehostanne muuten kuin ystävällisesti ja huolehtien, hänellä on ongelma, ei teillä”.
 
Arvosteluun ei tosin tarvita edes kumppania. Sisäinen äänesi saattaa olla pahin kriitikkosi, ja vaikka ajoittaiset epäilyksen hetket ovatkin normaaleja, epävarmuudesta tulisi voida puhua hyvän ystävän kanssa. Näin vältyt itsesi ruoskimiselta.  

Ole oman vulvasi innokkain fani

Haluamme kaikkien naisten olevan riittävän itsevarmoja valitakseen vain parasta itselleen. Ettei kenelläkään koskaan ole paineita muuttua tai sopeutua miellyttääkseen jotakuta muuta. Että he voivat jutella emättimistä ja vulvista samalla tavoin kuin näkyvämmistä kehonsa osista – reilusti, anteeksi pyytelemättä ja avoimesti. 
 
Omaan normaalitilaan tutustuminen on kaikkein tärkeintä. Silloin juuri sinä tiedät, miltä näytät ja tuoksut, miten toimit ja tunnet.

Jatka tutustumista

Jaa Twiittaa