Nainen tutkii peilillä jalkoväliään – Libresse

Onko vulvani normaali?

Kyllä on. Voisimme lopettaa tähän, mutta mielestämme on hyvä selvittää, miltä normaali vulva näyttää ja tarkastella hieman ulompia häpyhuulia, niiden väriä sekä alapään anatomiaa.

Ensin pitää puhua vähän termistä normaali. Viime vuosina labiaplastinen kirurgia (siis häpyhuulten kosmeettinen kirurgia) on lisääntynyt huomattavasti. Yksi syy siihen on, että naiset eivät pidä vulvansa ulkonäöstä. Hieman surullista tässä on se, että vulvalle ei ole olemassa mitään säädettyä normia. On jopa tieteellisesti todistettu, että jokainen vulva on ainutlaatuinen. Vulva on aivan kuin jalkovälissä sijaitseva sormenjälki.

Tyttö makaa lattialla ja lukee kirjaa nimeltä "An ode to Vaginas" - Libresse

Alapään ja vulvan anatomia!

Oletko valmis – otsikosta huolimatta luvassa on jotain jännittävää! Useimmat meistä eivät ole katsoneet alapäätään peilin kanssa. Siksi ei olekaan ihme, että monet eivät aivan tarkkaan tiedä, miltä siellä alhaalla oikein näyttää. Siksi ajattelimmekin tässä hieman selvittää, mitä alapäästä löytyy ja mitä eri v-zonen osat ovat nimeltään. Emätin on sukuelinten sisäosa (jota ei muuten saa pestä, sillä se puhdistaa itsensä valkovuodon avulla. Emättimestä voidaan myös käyttää nimitystä vagina, jonka ulkopuolella on vulva eli sukuelinten ulompi osa. Vulvalla tarkoitetaan häpyhuulia, häpykumpua ja klitoriksen pientä näkyvää osaa. Klitoris taas on verraton pikku kaveri, joka näyttää ulospäin pieneltä ja merkityksettömältä, mutta on sisältä suuri, täynnä hermoja ja toimii avaimena parhaaseen tyydytykseen. Nyt olemme kaikki kaiketi kartalla siitä, mikä on mikäkin!

Naisia puseroissa ja alushousuissa pitämässä greipin puolikasta pikkareiden edessä – Libresse

Monetko häpyhuulet naisella on?

Naisilla on kaikkiaan neljät häpyhuulet, kahdet sisemmät ja kahdet ulommat, ja niiden ulkonäkö vaihtelee eri ihmisten välillä. Usein sisemmät häpyhuulet työntyvät ulompien ulkopuolelle, usein toinen häpyhuuli on toista pidempi, jolloin ne ovat erikokoiset – yhtä usein ne ovat yhtä suuret ja kasvavat samassa tai eri tahdissa. Asia on siis niin, että me kaikki näytämme ainutlaatuisilta jalkovälistä – joten kyseessä on aivan kuin sormenjälki alapäässä. Normaali alapää on siis hyyyyvin laaja käsite: yksikään vulva ei ole samanlainen kuin toinen, ja ne ovat kaikki täydellisiä juuri sellaisenaan. Mitään plastiikkakirurgiaa ei siis tarvita vulvan muuttamisessa "normaaliksi"! Se sijaan tarvitaan sitä, että sinä – täydellisen vulvan omistaja – opettelet, miltä juuri SINUN vulvasi näyttää. Ota esiin peili ja katso itseäsi. Opettele tuntemaan jokainen osa alapäätäsi – se, mikä on normaalia juuri sinulle. Ota kriittiset lasit päästä pois ja ajattele, että näytät kerta kaikkiaan täydelliseltä!

Anatomia – vulva, emätin/vagina, klitoris ja häpyhuulet

Kuvituskuva vulvasta - Libresse

Mitä jos häpyhuulet roikkuvat ulkona?

Sitten ne tekevät niin, ja kuten totesimme, kaikki on ihan kunnossa! Useimmat meistä eivät ole nähneet kovinkaan montaa oikeaa vulvaa elämämme aikana, ellemme sitten ole gynekologeja tai kätilöitä. Vaikka oma vulvatutkimuksemme onkin puutteellista, on olemassa kuvia siitä, millaiselta v-zonen pitäisi näyttää: litteä häpykumpu (kuten nimestä kuuluu, se ei ehkä ole aivan niin litteä...), karvaton, pehmeä ja miellyttävän vaaleanpunainen. Se ei myöskään missään nimessä saa tuoksua, tai ehkä korkeintaan vadelmalta. Käsitykset siitä, miltä v-zonen pitäisi näyttää, on rastittava yli. Sen sijaan, että korostaisimme jotakin ideaalia, jota ei ole olemassakaan, meidän täytyy alkaa arvostaa eroavaisuuksiamme ja ymmärtää, että täydellinen tarkoittaa kaikkea vinosta, roikkuvasta, pienestä, tummasta ja karvaisesta pitkään ja vaikka mihin muuhun! Muista, että sana normaali tarkoittaa sitä, mikä on normaalia juuri sinulle. Jos opimme tekemään sen, opimme myös rakastamaan sitä alapäätä, jonka kanssa synnyimme!

Kuvia erilaisista vulvista – Libresse

Ole vulvasi suurin fani!

Meistä kaikkien pitäisi tuntea olonsa itsevarmoiksi pelkästään tekemällä sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Ketään ei saa painostaa muuttumaan tai mukauttamaan itseään miellyttääkseen jotakuta toista. Siksi mielestämme on tärkeää, että voimme puhua emättimistä, vulvista, vaginoista ja häpyhuulista samaan tapaan kuin puhumme vartalomme näkyvistä osista: terveesti ja avoimesti, ilman epävarmuutta. Tämä tapa tuo mukanaan myös ylpeyden tunteen!

Jatka tutustumista