Nainen, joka katselee jalkoväliään peilistä – Libresse

Onko vulvani tarpeeksi hyvä?

Pitkä? Märkä? Pieni? Karvainen? Jos lisäät sanan ”liian” näiden sanojen eteen, ne kuulostavat kritiikiltä. Jos et tee sitä, näemme sen sijaan eroavaisuuksia, joista voimme olla ylpeitä.

Negatiiviset kuvaukset vulvista ja emättimistä ovat mielestämme täysin tarpeettomia. Joka ikinen niistä (myös omasi) on upea.  
 
Miksi osa naisista siis ei pidä vulvastaan? Vuonna 2016 labiaplastian eli häpyhuulten esteettisen kirurgian suosio lisääntyi 45 prosentilla.  
 
Haluamme katsoa vulvia realistisemmalla tavalla, sillä toivomme, että kaikki naiset näkisivät itsensä normaaleina ja täydellisinä. Täydellisyys ei ole minkään näköistä, muotoista tai hajuista, vaan vain mielikuva.  

Tietoa siitä siellä alhaalla

Totta: faktat ovat tylsiä. Olet ehkä oppinut sukupuolielinten oikeat nimet biologian tunneilla, mutta muistatko ikinä kuulleesi koulussa, että klitoris on oikotie upeaan tunne-elämykseen? 
 
Nina Brochmann ja Ellen Støkken, kaksi lääketieteen opiskelijaa, ovat puhaltaneet ikivanhaan aiheeseen uutta elämää. Vietettyään paljon aikaa seksuaaliterveyden klinikoilla he huomasivat, että naisten sukupuolielimiä koskevasta samastuttavasta tiedosta on huutava pula. Oli olemassa todellinen tyhjiö täytettäväksi. Niinpä he alkoivat kirjoittaa kirjaansa Vau, mikä vagina!
 
Kirjoittajat käsittelevät aihettaan monipuolisesti aina immenkalvomyyteistä (kaikki tytöt eivät vuoda verta menettäessään neitsyytensä) vuotoihin, ja verestä (mitä mikäkin haju voi tarkoittaa) häpyhuulten ”tavalliseen” pituuteen (vastaus: sellaista ei ole). 
 
He kertovat myös norjankielisestä termistä ”discomus”, diskohiiri, joka tarkoittaa sukupuolielimiä stressaavana ja lämpimänä päivänä. Kirjan lukeminen tuntuu siltä kuin istuskelisit kahden fiksun ja hauskan kaverin kanssa, jotka eivät kuitenkaan koskaan puhu emättimestä pilkalliseen sävyyn. 
 
Suorasukainen puhe kannustaa naisia tutustumaan kehonsa intiimeimpiin osiin aina orgasmin nautinnosta PMS-ongelmiin. Tällaiset kirjat auttavat meitä ymmärtämään, että ”täydellisiä” ja ”normaaleja” on olemassa monenlaisina muunnelmina. 

Täydelliset häpyhuulet – ja miksi niitä ei ole olemassa

Kun katsot pysäytyskuvaa pornoelokuvasta, voisit luulla, että kaikkien häpykumpujen (ulkoneva osa häpyluusi yläpuolella) tulee olla miltei täysin litteitä, että ulompien häpyhuulien pitää olla riittävän isot piilottamaan pienemmät häpyhuulet (mutta ei liian isot); ja että koko alapään pitäisi olla karvaton, pehmeä ja kauniin roosanvärinen. Jos kuitenkin mietimme todellisia vulvia, niin vain erittäin harvat niistä (jos mitkään) näyttävät samalta kuin elokuvassa. 
 
Ihmisten on vaikea muuttaa käsitystään ”täydellisyydestä” tai mieltää eroavaisuudet ja epätäydellisyyskin osaksi sitä. Tämä ei ole lainkaan yllättävää. Ellet ole gynekologi tai vietä paljon aikaa nudistirannoilla, et luultavasti kohtaa kovinkaan monia vulvia päivittäin. Naisten sukupuolielimet eivät myöskään ole lounastapaamisissa kaikista suosituimpien puheenaiheiden listalla. Siinä onkin ongelma – nimittäin se, että monet naiset pitävät vulvaansa koskevan epävarmuutensa omana tietonaan.  
 
Lempinimet (kuten tussu, majava tai mirri) luovat häpeää ja muodostuvat taakaksi. Ne lannistavat naisia sen sijaan, että he olisivat ylpeitä ainutlaatuisesta asiasta jalkojen välissä. Itsensä rakastaminen alkaa hyväksynnästä. Siksi on aika pohtia sanojen ”täydellinen” ja ”normaali” merkityksiä uudestaan tutkimalla, miltä todellisuus näyttää.

Kerro, kerro, kuvastin: Kell’ on vulva kaunehin?

Sinulla tietenkin! Se on omasi ja ainoasi, joten sille kannattaa osoittaa hieman rakkautta. Peilin pitäminen jalkojen välissä ei ehkä kuulosta kaikista parhaalta tavalta viettää kymmenen minuuttia vapaa-ajastasi, mutta se on helpoin keino tutustua kehoosi siitä kohdasta. 
 
Ovatko sisemmät häpyhuulesi ulompia pidemmät? Muuttuuko vulvasi yläosassa olevan klitoriksesi ”nappi” kovemmaksi, kun kosketat sitä? Tuntuuko sisempien häpyhuuliesi sisäpinnan iho tahmealta vai ei? 
 
Ei ole olemassa oikeaa tai väärää, kun on kyse siitä, miltä näytät tai tunnut. Vie aikaa oppia, mikä on juuri sinulle ”normaalia”, mutta sillä tavalla voit parantaa itseluottamustasi. Kun voit varmuudella sanoa, että alakerrassa on kaikki hyvin, pystyt myös huomaamaan, jos jokin muuttuu sekä erottamaan, onko se normaalia vai vaatiiko se lääkärikäyntiä. 
Piirroksia erilaisista vulvista – Libresse

Vulvataide on in – ja meistä se on upeaa

Emme tietenkään tarkoita häpyhuulien maalaamista siveltimellä (vaikka sitäkin on tehty), vaan realistisesti kuvattuja vulvia kuvataiteessa. Kymmenen vuotta sitten Jamie McCartney loi ”suuren emätinmuurin” (”the Great Wall of Vagina”) 400 naisen häpyhuulista tehdyistä valoksista. Hän oli huolissaan plastiikkakirurgisten operaatioiden yleistymisestä ja halusi tehdä jotakin positiivista. Hän halusi näyttää naisille, että kaikki vulvat ovat ainutlaatuisia ja upeita. 
 
Hilde Atalanta perusti Instagramissa @the.vulva.gallery-sivun samalla ajatuksella, näyttääkseen kauneuden koko kirjon. Hänen maalauksensa ja piirroksensa vulvista (jotka hän luo naisten lähettämien valokuvien pohjalta) ovat ylistys kaikenmallisille vulville. 

Lue lisää