Äiti ja vauva

Tamponien käytön voi aloittaa aikaisintaan kuuden viikon kuluttua synnytyksestä. Aikaisempi aloitus voi aiheuttaa infektioriskin.

Heti synnytyksen jälkeen alkavaa vuotoa kutsutaan jälkivuodoksi. Käytä siihen suojaksi sidettä. Käy ensin jälkitarkastuksessa, joka on noin kuuden viikon kuluttua synnytyksestä, ja aloita vasta sitten tamponien käyttö. Silloinkin on hyvä saada käytölle terveydenhuollon ammattilaisen hyväksyntä.

Kuukautisten alkaminen synnytyksen jälkeen on yksilöllistä ja riippuu siitä, imetätkö vauvaa vai et. Kuukautiset alkavat myöhemmin, jos imetät, koska maitoa tuottavat hormonit pitävät keltarauhashormoni- ja estrogeenitasot matalina. Kyseiset hormonit vastaavat ovulaatiosta ja kuukautisista. Kun kuukautiset alkavat uudelleen, niiden asettuminen säännölliseen kiertoon voi kestää kauankin. Tämäkin kestää pidempään, jos imetät.

Kuukautisten palattua normaaleiksi haluat luonnollisesti jatkaa tamponien käyttöä, jos olet tottunut siihen. Saatat tarvita suurempia tamponeja synnytyksen jälkeen, jos kyseessä on ollut alatiesynnytys. Tämä johtuu siitä, että emätinkanava on löysempi vähintään muutamia kuukausia synnytyksen jälkeen, ja tamponin pitäminen tiukasti sisällä voi olla hankalaa. Kokeile tässä tapauksessa yhtä kokoa suurempaa tamponia kuin mitä olet tavallisesti käyttänyt. Jatka kokeilua, kunnes löydät koon ja imukyvyn, joka sopii sinulle parhaiten. Muista, että ihanteellisesti tamponi tulisi vaihtaa noin neljän tunnin välein.

Jos käytät tavallisesti suurinta imukykyä, Libresse Discreet Super -tamponia, eikä se pysy paikoillaan, sinun on ehkä odotettava, että lantionpohja vahvistuu riittävästi ennen kuin voit aloittaa taas tamponien käytön. Kysy lääkäriltä lantionpohjan lihasten harjoituksista, joilla saat vahvistettua emättimen lihaksia.

Saatat tarvita jonkun aikaa ylimääräistä suojaa, kun aloitat jälleen tamponien käytön synnytyksen jälkeen. Käytä terveyssidettä tai pikkuhousunsuojaa yhdessä tamponin kanssa suojataksesi vaatteita vuodoilta.

Jatka lukemista

Lue lisää