Intiimialueen tasapainon järkkyminen – mikä emättimen pH-arvon kuuluisi olla?
Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö
Jokainen toivoo, että intiimialueella olisi kaikki tasapainossa, mutta epätasapaino on hyvin yleistä. Emättimen luontainen bakteerikanta vaatii nimittäin pH-tasapainolta melko paljon pysyäkseen kurissa. Mutta mitä oikein tapahtuu, kun intiimialueen tasapaino järkkyy? Mikä emättimen pH-arvon kuuluisi ylipäätään olla? Mistä huomaa, että pH-tasapainossa on häikkää, ja mitä asialle voi tehdä? Tästä artikkelista saat vastauksia.
- Mitä on emättimen bakteeritasapainon järkkyminen?
- Mikä emättimen pH-arvon kuuluisi olla?
- Epätasapainon ja pH-arvon muutosten oireet
- Mitä emättimen pH-arvolle voi tehdä?
- Kotikonsteja emättimen bakteeritasapainon palauttamiseen
- Muita keinoja intiimialueen epätasapainon hoitoon
- Miksi intiimialueen tasapaino tai pH-arvo häiriintyy?
- Intiimialueen tasapaino seksin jälkeen
Mitä on emättimen bakteeritasapainon järkkyminen?
pH-arvolla mitataan happamuutta ja emäksisyyttä. Neutraali pH on 7, sitä pienemmät arvot ovat happamia ja suuremmat emäksisiä. Tämä selvä – mutta miten se liittyy emättimeen ja intiimialueeseen? No, itse asiassa pH-tasapaino on yksi tärkeimpiä intiimialueen hyvinvoinnin osatekijöitä. Intiimialueella elää nimittäin luonnostaan suuri määrä hyviä maitohappobakteereita, jotka suojaavat emättimen limakalvoja ja häpyhuulten herkkää ihoa. Nämä bakteerit ovat kuitenkin todella nirsoja, ja jos pH-tasapaino ei ole täydellinen, ne aiheuttavat herkästi ongelmia. Siksi pH-arvon muuttuessa myös emättimen bakteeritasapaino järkkyy.
Epätasapaino on ikävä vaiva sekä intiimialueelle että sen omistajalle. Häpy eli vulva voi turvota, ja muina oireina voi olla alapään kirvelyä, kutinaa ja pahaa hajua. Ei myöskään ole tavatonta, että epätasapainosta kehittyy emättimen hiivatulehdus tai bakteerivaginoosi.
Mikä emättimen pH-arvon kuuluisi olla?
Intiimialueen pH-tasapainon järkkyminen ei siis kuulosta kovinkaan mukavalta, mutta mikä on emättimen luontainen pH-arvo? Yleensä sanotaan, että terveen emättimen pH-arvo on alle 4,5. Tätä suurempi arvo voi tarkoittaa, että jokin on pielessä.
Intiimialueen tasapaino ja raskaus
Voi olla hyvä tietää, että intiimialueen pH-tasapainon järkkyminen on erityisen yleistä raskauden aikana. Jos siis olet raskaana ja tuntuu, että alapäässä on jokin vähän vinksallaan, asia on hyvä ottaa puheeksi neuvolassa.
Epätasapainon ja pH-arvon muutosten oireet
Mistä tietää, että emättimen bakteerikanta on tyytymätön? Yksinkertaisesti siitä, että jokin alapäässä poikkeaa tavallisesta ja tuntuu kummalliselta. Esimerkiksi seuraavat voivat olla intiimialueen pH-tasapainon järkkymisen merkkejä:
- lievä vulvan turvotus.
- valkovuodon värin muutokset ja paha haju.
- intiimialueen lievä tai voimakas kutina.
- kirvely virtsatessa.
Mitä emättimen pH-arvolle voi tehdä?
Ei hätää, emättimen pH-tasapaino ei ole loppuiäksi pilalla! Se palautuu kyllä, kunhan pidät intiimialueesta hyvää huolta. Kiinnitä huomiota intiimihygieniaan. Älä pese emätintä sisältä, sillä se on itsepuhdistuva elin, jonka luontaista pH-arvoa valkovuoto pitää yllä. Jos haluat harrastaa emätinyhdyntää, kannattaa käyttää kondomia ja pestä häpyalue (siis ulkoiset osat) seksin jälkeen. Käytä haaleaa vettä ja intiimipesugeeliä tai intiimipyyhkeitä, sillä ne ovat hellävaraisia intiimialueen iholle.
Kotikonsteja emättimen bakteeritasapainon palauttamiseen
Yleensä intiimialueen tasapainon palauttamiseen ei tarvita resepti- eikä käsikauppalääkkeitä, vaan kotikonstit toimivat parhaiten. Niitä ovat esimerkiksi nukkuminen ilman alushousuja, jotta alapää saa hengittää, puuvilla-alushousujen (mielellään muiden kuin stringien) käyttö ja alusvaatteiden pesu 60 asteessa, jotta hiivasieni-itiöt tuhoutuvat. Jos harrastat seksiä, jossa emättimeen työnnetään jotain, on hyvä käyttää kondomia ja pestä häpyalue seksin jälkeen.
Muita keinoja intiimialueen epätasapainon hoitoon
Jos epämukava tunne alapäässä jatkuu, yhteydenotto terveydenhuoltoon voi olla tarpeen. Terveyskeskuksessa, neuvolassa tai esimerkiksi nuorisovastaanotolla selviää, onko sinulla jokin intiimialueen infektio ja tarvitsetko muunlaista hoitoa.
Miksi intiimialueen tasapaino tai pH-arvo häiriintyy?
Mikä emättimen pH-arvon muutoksia sitten selittää? On tietenkin paljon tekijöitä, jotka voivat horjuttaa bakteerikannan rauhallista yhteiseloa. Tässä esimerkkejä:
- Matalat estrogeenitasot, joita voi esiintyä vaihdevuosien jälkeen tai murrosiän lähestyessä.
- Kuukautisvuoto, jonka pH-arvo on suurempi kuin emättimen.
- Suojaamaton seksi, sillä siemennesteen pH-arvo on suurempi kuin emättimen.
- Antibioottikuuri, sillä se tuhoaa taudinaiheuttajabakteerien lisäksi myös hyödyllisiä bakteereja.
- Bakteerivaginoosi, joka on eräs bakteerikannan häiriö.
Intiimialueen tasapaino seksin jälkeen
Toivomme tietenkin, että pH-tasapaino ja emättimen luontainen bakteerikanta pysyisivät hyvällä tolalla. Valitettavasti ne häiriintyvät kovin helposti ja monista eri syistä. Esimerkiksi yhdyntä ilman kondomia voi vaikuttaa pH-arvoon. Osittain siksi, että siemennesteen pH-arvo on suurempi kuin emättimen (peräti 8), mutta sekin voi vaikuttaa, jos seksikumppani vaihtuu usein.
Vanliga frågor
-
pH-arvolla mitataan, onko jokin aine hapan, neutraali vai emäksinen. Intiimialueen luontainen bakteerikanta on herkkä sekä liian suurille että liian pienille pH-arvoille. Siksi pH-epätasapaino voi aiheuttaa oireita ja infektioita.
-
Kyllä. Emättimen pH-tasapainon järkkyminen voi aiheuttaa hiivatulehduksen, kun siellä luonnostaan esiintyvät hiivasienet lisääntyvät liikaa, mutta epätasapainoa voi esiintyä myös ilman hiivatulehdusta.