Minäkuva – käsitys itsestä
Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö
Mikä on minäkuva? Miten se liittyy identiteettiin, ja voiko siihen vaikuttaa? Entä mitä eroa on minäkuvalla, itseluottamuksella ja itsetunnolla? Lue vastaukset täältä.
Mikä on minäkuva?
Minäkuva eli minäkäsitys on tavallaan yhteenveto siitä, kuka ihminen uskoo olevansa ja miten hän näkee itsensä. Tähän käsitykseen itsestä vaikuttavat muun muassa kasvuajan kokemukset, mielenkiinnon kohteet, arvot ja koulutus. Myös temperamentti voi vaikuttaa itseä koskeviin tunteisiin ja ajatuksiin sekä niiden kautta minäkuvaan. Vaikuttavia tekijöitä on siis paljon. Murrosiässä, jonka aikana aivoissa tapahtuu suuria muutoksia, on yleistä miettiä yhä enemmän itseään ja omaa paikkaansa maailmassa: kuka olen, millainen olen ja miksi olen sellainen kuin olen? Nämä suuret kysymykset liittyvät juuri minäkuvan rakentumiseen.
Miten minäkuva, itsetunto ja itseluottamus eroavat toisistaan?
Nämä käsitteet liittyvät yhteen ja menevät helposti sekaisin. Ne voisi määritellä näin:
- Itsetunto on sisäinen kokemus, että sinut hyväksytään juuri sellaisena kuin olet.
- Itseluottamus liittyy siihen, mitä uskot osaavasi ja mistä uskot suoriutuvasi.
- Minäkuva on oma käsityksesi itsestäsi ja vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten puhut, mitä sanot ja miten kuuntelet muita. Myös se, mitä uskot muiden ajattelevan sinusta, on osa minäkuvaa.
Heikko tai vahva minäkuva
Jos minäkuva on vahva, ihminen tuntee hyvin omat vahvuutensa, heikkoutensa ja rajoituksensa. Jos taas minäkuva on heikompi, ihminen ei tunne itseään kovin hyvin, mikä voi vaikuttaa itsetuntoon ja etenkin itseluottamukseen. Heikosta minäkuvasta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä loputtomiin. On olemassa tapoja vahvistaa minäkuvaa ja rakentaa sitä tukemaan omaa hyvinvointia.
Miten heikko tai vääristynyt minäkuva vaikuttaa?
Ihminen, joka ei tunne kunnolla omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan, voi helposti ryhtyä esimerkiksi täysin mahdottomaan tehtävään. Kun tehtävä vääjäämättä epäonnistuu, itseluottamus on koetuksella. Toisaalta jos ei itse näe, miten taitava on jossakin asiassa ja haasta itseään sopivalla tasolla, omaa osaamista on helppo vähätellä. Ihminen luulee olevansa huonompi kuin onkaan, mikä heikentää itsetuntoa.
Miten minäkuva liittyy identiteettiin?
Minäkuva ja identiteetti liittyvät tiiviisti yhteen. Identiteetti on luontainen käsitys omasta itsestä yksilönä suhteessa ympäröivään maailmaan. Siihen vaikuttavat tapaamasi ihmiset, kokemasi asiat ja saamasi vaikutelmat. Identiteetti kehittyy koko elämäsi ajan, kun katsot itseäsi ja suhteutat näkemääsi muihin. Tämä kuulostaa ehkä epämääräiseltä, mutta ajattelemalla, mikä juuri sinulle on tärkeää, mistä pidät, mistä et pidä ja mitä arvoja ja periaatteita edustat, rakennat omaa minäkuvaasi. Voidaan siis sanoa, että minäkuva kehittää identiteettiä. Pysyitkö mukana?
Mikä vaikuttaa minäkuvaan?
Kuten todettu, ympäristötekijät – etenkin se, miten muut kohtelevat sinua – muokkaavat minäkuvaa ja vaikuttavat siihen todella paljon. On ehdottoman tärkeää, että ihmiset elämässäsi vahvistavat minäkuvasi osoittamalla, että olet tärkeä ja merkityksellinen. Jos vahvistus jää puuttumaan, tuloksena voi olla epävakaa minäkuva. Se voi ilmetä esimerkiksi niin, että arvot, seksuaalinen identiteetti ja ystävät vaihtuvat nopeasti. Vääristynyt minäkuva puolestaan tarkoittaa, että näet itsesi aivan eri tavalla kuin muut näkevät sinut. Näissä tapauksissa minäkuvaa on hyvä yrittää vahvistaa – se nimittäin on mahdollista!
Voiko minäkuvaa vahvistaa?
Kyllä, minäkuvaa eli käsitystä itsestä voi vahvistaa. Tässä hieman vinkkejä:
- Ole rehellinen itsellesi. Mieti kussakin tilanteessa, mitä juuri sinä haluat ja mitä mieltä olet. Uskalla seisoa tunteidesi ja ajatustesi takana.
- Ole armollinen itsellesi. Ole oma paras ystäväsi ja kohtele itseäsi yhtä hyvin kuin kohtelisit läheistä ystävää.
- Tuo vahvuutesi esiin. Mieti, missä juuri sinä olet hyvä. Kirjoita nämä vahvuudet ylös ja lue ne usein, jotta muistat.
- Opettele jotain uutta. Uusissa tehtävissä onnistuminen kasvattaa itseluottamusta ja vahvistaa minäkuvaa. Aseta itsellesi pieniä oppimistavoitteita ja juhlista jokaista edistysaskelta!
- Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka haluavat sinulle hyvää. Ihmisillä, jotka tukevat sinua ja valavat sinuun uskoa, voi olla suuri vaikutus minäkuvaasi.
- Pidä huolta itsestäsi. Huolehdi sekä mielen että kehon hyvinvoinnista: syö ja nuku hyvin ja harrasta usein liikuntaa.
- Kyseenalaista ikävät ajatukset. Meille kaikille tulee joskus negatiivisia ajatuksia itsestämme. Yritä miettiä, miksi ajattelet niin – ja etsi muita näkökulmia.
- Anna itsellesi aikaa. Täydellinen minäkuva ei rakennu päivässä. Moni työstää sitä koko elämänsä ajan. Ole kärsivällinen ja anna itsellesi aikaa kasvaa ja kehittyä ihmisenä.
Harjoita minäkuvaa
Minäkuva ei ole kiveen hakattu, vaan se muuttuu ja kehittyy elämän alusta loppuun. Sitä voi harjoittaa paremmaksi! Tärkein treeniväline on rehellisyys itseä kohtaan. Pysähdy kysymään itseltäsi: ”Mitä minä kaipaan? Mitä minä ajattelen? Mitä minä haluan?” On myös tärkeää olla itselle armollinen ja antaa anteeksi niin itselle kuin muillekin.
Vanliga frågor
-
Minäkuva on lyhyesti sanottuna käsitys omasta itsestä.
-
Minäkuvan vahvistamisessa on tärkeää etenkin olla rehellinen itselle. Mieti, mitä juuri sinä haluat, mitä mieltä olet ja mitä arvoja ja periaatteita sinulla on. Edellä on annettu myös muita vinkkejä.
-
Vankka minäkuva, joka vastaa ympäristön käsitystä itsestä, helpottaa terveiden ja turvallisten ihmissuhteiden rakentamista. Tämä on tärkeää hyvinvoinnin kannalta.