Tamponi kohtu malli

Opit nopeasti tamponien käytön lyhyen harjoittelun jälkeen.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama seikka, jotta osaat käyttää tamponeja oikein ja pysyt terveenä.

Vaihda tamponi säännöllisesti

Se, miten kauan voit käyttää tamponia, riippuu vuodon määrästä. Tamponi imee veren emättimestä, ja kun se on ”täynnä”, se pitää poistaa. Ihanteellista on, että vaihdat tamponin neljän tunnin välein. Jos vuotosi on runsaampaa, tamponi on vaihdettava useammin. Voit myös valita imukykyisemmän tamponin. Jos tuntuu siltä, että tamponi on jumittunut vetäessäsi narusta, ja se on neljän tunnin jälkeen ”kuiva”, tarvitset luultavasti vähemmän imukykyä. Jos tamponin naru on tahriintunut ja märkä, olet jättänyt tamponin paikoilleen vähän liian pitkäksi aikaa.

Tamponia voi käyttää yöllä

Voit käyttää samaa tamponia enintään kahdeksan tuntia. Tämä tarkoittaa, että voit käyttää tamponia yöllä, kunhan heräät vaihtamaan sen kahdeksan tunnin kuluttua. On ehkä helpompaa käyttää yöllä terveyssidettä, jos haluat nukkua pitkään.

Älä koskaan käytä kahta tamponia kerrallaan

Älä koskaan käytä useampaa kuin yhtä tamponia kerrallaan. Kahden tamponin käyttäminen kerrallaan lisää toksisen sokkioireyhtymän (TSS) riskiä. Jos vuoto on erittäin runsasta, käytä imukykyisempää tamponia ja vaihda se useammin. Voit myös käyttää tamponin kanssa terveyssidettä. Entä, jos unohdat, että tamponi on jo paikoillaan ja asetat uuden? Havaitset pian epämiellyttävää hajua, jonka aiheuttavat pisimpään paikoillaan olleeseen tamponiin kertyvät bakteerit. Poista kumpikin tamponi mahdollisimman pian. Jos saat ihottumaa tai vuoto muuttuu erilaiseksi, ota yhteyttä lääkäriin. Jos ensimmäinen tamponi tuntuu juuttuneen paikoilleen, lääkäri voi poistaa sen.

Et voi pitää tamponia sisälläsi yhdynnän aikana

Tamponin käyttäminen yhdynnän aikana on täysin kiellettyä. Yhdynnän aikana tamponi voi kulkeutua ylemmäs emättimeen ja aiheuttaa kipua. Pahimmassa tapauksessa tamponi juuttuu paikoilleen ja aiheuttaa infektion. Vaikka siis kuukautisten aikana voitkin hyvin harrastaa seksiä, jos sinä ja kumppanisi kumpikin hyväksytte sen, tamponi on kuitenkin otettava pois ennen tätä.

Voit pissata, kun tamponi on paikoillaan

Pissaaminen tamponin kanssa ei ole mikään ongelma. Pissa tulee virtsaputkesta, joka on pieni aukko emättimen etupuolella. Pissaaminen ei siis kastele tamponia. Kannattaa kuitenkin siirtää naru toiselle puolelle pissatessa, ettei se kastu.

Tamponin imukyky
1.

Jos tamponi on kuiva neljän tunnin kuluttua, tarvitset vähäisempää imukykyä.

Vain yksi tamponi
2.

Käytä aina vain yhtä tamponia kerrallaan.

Infektio
3.

Tamponin käyttäminen yhdynnän aikana on kivuliasta, joten poista tamponi aina ennen yhdyntää.

Jatka lukemista

Lue lisää