Tamponit

Olet ehkä kuullutkin tilasta, jota kutsutaan nimellä toksinen sokkioireyhtymä (TSS).

Se voi johtaa jopa kuolemaan, joten kannattaa todellakin tietää sitä koskevat tosiasiat. TSS on harvinainen mutta hengenvaarallinen bakteeri-infektio, joka voi hoitamattomana vaurioittaa ihoa ja elimiä vaikeasti. Kuka tahansa voi sairastua TSS:ään – myös miehet ja lapset – mutta noin 50 prosenttia tapauksista esiintyy naisilla kuukautisten aikaan.

Toksinen sokkioireyhtymä liittyy usein tamponien, etenkin ”erittäin imukykyisten”, käyttöön [1]. Silti siihen voivat sairastua myös pessaaria käyttävät tai synnyttäneet naiset.

Hyvä uutinen on, että jos toksinen sokkioireyhtymä havaitaan ja hoidetaan aikaisessa vaiheessa antibiooteilla, toipuminen on hyvin todennäköistä. (Sairaus voi tosin uusiutua, jos sen on kerran saanut.)

On todella tärkeää tunnistaa toksisen sokkioireyhtymän oireet pysyäkseen turvassa ja terveenä – etenkin, kun tilan tunnistamiseen ei ole olemassa mitään yksittäistä testiä. Oireita ovat korkea kuume (yli 38,9 °C), päänsärky, pyörrytys tai huimaus ja auringonpolttaman kaltainen ihottuma koko kehossa. Muita oireita ovat oksentelu ja/tai ripuli, lihassärky tai -heikkous, silmien, kurkun ja emättimen punoitus sekä sekavuus ja asentotajun menetys [2].

Jos sinulla on kuukautiset ja saat jonkun tai useita näistä oireista tamponia käyttäessäsi, poista tamponi heti ja hakeudu lääkärin vastaanotolle. Äläkä unohda, että tamponin käyttö ei ole mikään edellytys sairastumiselle. Toimi siis aina nopeasti, jos olosi huononee.

Tamponien käytön ja TSS:n yhteydelle on esitetty useita teorioita. Liian pitkään paikoilleen jätetty tamponi voi muuttua bakteerien kasvualustaksi. Erittäin imukykyisen tamponin käyttö puolestaan voi hangata emätintä ja edesauttaa bakteerien pääsyä verenkiertoon.

Olipa syy mikä hyvänsä, on todella tärkeää muistaa poistaa tamponi kuukautisten loputtua ja vaihtaa tamponi uuteen heti uimisen jälkeen, sillä se voi imeä itseensä bakteereita vedestä. Muista myös käyttää aina mahdollisimman pientä, vuodollesi sopivaa tamponia. Emätin saattaa hankautua, jos käytät liian paksuja tamponeja, jotka on vaikea asettaa paikoilleen.

Jos epäilet, että sinulla voisi olla toksinen sokkioireyhtymä, ota heti yhteyttä lääkäriin. On tärkeää, että saat hoitoa mahdollisimman pian. Ei kuitenkaan kannata pelätä turhaan. Hanki tietoa ja varmista, että tiedät, mitä pitää huomioida.

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Tämän artikkelin sisältämät lääketieteelliset tiedot tarjotaan vain tietolähteeksi. Niitä ei tule käyttää mihinkään diagnostisiin tai hoitotarkoituksiin eikä niihin tule luottaa tässä suhteessa. Kysy lääkäriltäsi tiettyä sairautta koskevia neuvoja.

[Lähteet]

Jatka lukemista

Lue lisää