Supermarketin hylly

Oletko siinä vaiheessa, että haluaisit aloittaa tamponien käytön? Ennen kuin päätät, mitkä voisivat sopia sinulle, kannattaa tietää tamponeita koskevat tosiasiat.

Kumotaanpa ennen valintaasi muutama uskomus. Tamponit on helppo asettaa paikoilleen, kunhan niihin tottuu. Ne sopivat kaikenikäisille ja kaikille vuotomäärille. Joidenkin naisten mielestä tamponit ovat käytännöllisempiä tiettyjä liikuntalajeja harrastettaessa – etenkin uidessa – ja mukava sekä helppo tapa tulla toimeen kuukautisten kanssa. Miten tamponi toimii vaihtoehtoihin verrattuna? Siteet ovat aivan yhtä imukykyisiä ja tehokkaita, mutta pidät ehkä enemmän tutusta terveyssiteestä. Ovatko tamponit mielestäsi hankalia asettaa paikoilleen ja poistaa? Useimpien mielestä käyttö muuttuu helpommaksi harjoittelun myötä. Toisin kuin kuukautiskupit, jotka keräävät vuotoa, tamponit imevät sitä. Niinpä niiden käyttäminen on vähemmän sotkuista. Lisäksi kuukautiskuppien asettaminen paikoilleen ja poistaminen voi olla erityisen hankalaa. Kuukautishousut näyttävät tavallisilta alushousuilta, mutta imevät kuukautisvuotoa. Jos et halua pestä housuja joka ilta kuukautisten aikana, niitä on ostettava monta paria.

Tamponien käyttö on täysin oma valintasi. Jotkut käyttävät tamponeja niiden kätevyyden ja huomaamattomuuden takia. Toiset taas käyttävät niitä mieluummin, koska eivät pidä vuotamisen tunteesta tai eivät halua nähdä vuotoa terveyssiteessä vessassa käydessään. Tamponi on hyvä vaihtoehto myös, jos elämäntyylisi on aktiivinen, liikut paljon tai käytät tiukkoja urheiluvaatteita. Myös uiminen on paljon helpompaa.

Erilaiset menetelmät

Tamponit eivät kuitenkaan sovi kaikille. Ehkä sidettä on mielestäsi helpompi käyttää. Voit myös olla huolissasi tamponien käyttöön liittyvästä hyvin pienestä toksisen sokkioireyhtymän riskistä [liitä linkki], vaikka tämä onkin erittäin harvinainen tila. Siksi haluat ehkä käyttää mieluummin sidettä. Tamponit ja siteet ovat yhtä tehokkaita ja hygieenisiä, kunhan opit niiden käytön. Parasta olisikin kokeilla kumpiakin ja valita sitten se, joka tuntuu sinusta kätevimmältä ja mukavimmalta.

Jotkut naiset käyttävät tamponin ja terveyssiteen yhdistelmää tarvitessaan lisäsuojaa. Tämä voi olla hyvä ajatus, jos kuukautiset ovat erittäin runsaat tai jos olet kokeilemassa tamponeita ja miettimässä, mikä imukyky olisi sinulle oikea. Vaikka käyttäisitkin mieluummin tamponeja, muista aina pitää saatavilla siteitä yökäyttöön. Tamponia saa käyttää enintään kahdeksan tuntia kerrallaan. Jos et siis pysty heräämään ajoissa vaihtamaan tamponia, ei sen käyttö yöaikaan ole kovinkaan hyvä ajatus. Jos odottelet kuukautisia alkaviksi, mutta ne eivät ole vielä alkaneet, käytä sidettä tamponin sijaan. Voit vaihtaa tamponiin, kunhan kuukautiset alkavat.

Kaikkien Libresse-tamponien imukyky on erinomainen. Niiden aaltoilevat imukanavat ohjaavat vuodon tamponin sisään pitäen sen siellä ja suojaavat häiritseviltä ohivuodoilta. Kapean muotoilun ja pyöristetyn pään ansiosta ne on helppo asettaa paikoilleen. Sama koko ei kuitenkaan sovi kaikille. Itse asiassa Libresse Discreet -tamponeja on kolmea eri kokoa: Mini, Normal ja Super. Näin löydät omaan vuotomäärääsi sopivan koon. Mini on tarkoitettu hyvin niukkaan ja Super erittäin runsaaseen vuotoon. Valitse aina tamponi, jonka imukyky on vähäisin sinun vuotomäärääsi nähden (ts. älä käytä imukykyisempää tamponia kuin oikeasti tarvitset). Tamponi on vaihdettava suunnilleen neljän tunnin välein. Sitä voi käyttää vaihtamatta enintään kahdeksan tuntia.

Jatka lukemista

Lue lisää