Sängyssä makaava nainen, jolla on yllään pitsialushousut, joissa näkyy Libressen siivelinen side

Rusehtava valkovuoto voi herättää huolta, jos sille ei tunnu olevan selitystä. Useimmiten kyse on kuitenkin vain siitä, että valkovuotoon on sekoittunut pieni määrä vanhaa kuukautisvuotoa. Veri on voinut olla emättimessä pitkään ja tummua ajan myötä, jolloin valkovuoto värjäytyy ruskeaksi. Syytä huoleen ei luultavasti ole, ellei valkovuoto haise voimakkaasti tympeältä. On siis täysin luonnollista, että emättimeen voi jäädä hieman kuukautisverta, joka poistuu päivittäisen valkovuodon mukana!

Milloin rusehtava valkovuoto on erityisen tavallista?

Rusehtavaa valkovuotoa voi esiintyä kaikenikäisillä ja kaikissa kuukautiskierron vaiheissa. Hormonaalinen ehkäisy, raskaus ja seksuaalinen aktiivisuus kuitenkin lisäävät sen todennäköisyyttä.

Onko paksu rusehtava valkovuoto kuukautisten jälkeen yleistä?

Rusehtavaa valkovuotoa tai ruskeaa tiputteluvuotoa/välivuotoa esiintyy melko usein kuukautisten jälkeen, kun emättimessä on vielä verijäämiä. Rusehtava vuoto jatkuu tyypillisesti noin kaksi päivää, ja sitä voi esiintyä milloin tahansa kuukautiskierron aikana. Koostumus voi vaihdella paksusta ja tummanruskeasta kirkkaaseen, vain hieman värjäytyneeseen valkovuotoon.

Voiko jokin muu aiheuttaa ruskeaa vuotoa emättimestä?

On paljon tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa valkovuodon väriin. Rusehtava vuoto voi tuntua epätavalliselta, mutta on hyvin harvinaista, että sen takia tarvitsisi huolestua tai hakeutua hoitoon – kunhan vuotoon ei liity muita oireita eikä se kestä kolmea päivää pidempään. Jos olet huolissasi, ota asia puheeksi lääkärin, äidin tai vaikkapa kaverin kanssa.

Alla on lueteltu muita mahdollisia syitä, joista rusehtava valkovuoto voi johtua:

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS):

PCOS on hyvin yleinen oireyhtymä, joka vaikuttaa munasarjojen toimintaan. Se aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita, joista yksi voi olla rusehtava valkovuoto. Yleisiä oireita ovat myös kuukautisten epäsäännöllisyys, karvoituksen lisääntyminen ja akne. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymän toteamista ja hoitoa varten on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.

Hormonaalinen ehkäisy:

Hormonaalinen ehkäisy, kuten e-pillerit tai hormonikierukka, muuttaa elimistön omaa hormonituotantoa, ja elimistöltä vie oman aikansa tottua muutoksiin. Kun ehkäisy aloitetaan, menetelmä vaihtuu tai pilleri unohtuu, seurauksena voi olla lyhytkestoista tiputteluvuotoa tai rusehtavaa valkovuotoa. Tämä on siis elimistön tapa reagoida meidän ihmisten aiheuttamiin muutoksiin.

Esivaihdevuodet:

Esivaihdevuosilla (eli premenopaussilla) tarkoitetaan elimistön luonnollista siirtymävaihetta vaihdevuosiin. Oireet alkavat tavallisesti joitakin kuukausia tai jopa vuosia ennen kuukautisten loppumista, ja ne voivat jatkua vielä nelisen vuotta sen jälkeen [1]. Esivaihdevuosien aikana valkovuodon koostumus, väri ja tekstuuri voivat muuttua, kun kuukautiskierto muuttuu epäsäännöllisemmäksi ja loppuu vähitellen kokonaan.

Raskaus:

Rusehtavaa valkovuotoa voi ilmetä raskauden aikana monista eri syistä. Yksi niistä on kiinnittymis- eli implantaatiovuoto. Kiinnittymisvuoto neljän ensimmäisen raskausviikon aikana on melko yleistä, eikä siitä tarvitse huolestua. Syynä on hedelmöittyneen munasolun kiinnittyminen kohdun limakalvoon, jolloin pieniä verisuonia puhkeaa. Implantaatiovuotoa ilmenee usein noin 7–10 päivän kuluttua hedelmöittymisestä, ja se on usein yksi ensimmäisistä raskausoireista.

Raskaana olevan ei yleensä tarvitse huolestua valkovuodosta tai verenvuodosta, sillä limakalvot vuotavat herkemmin verta raskausaikana. Tämä voi koskea niin ikeniä hammaspesun aikana kuin emättimen limakalvoakin – ruskea vuoto yhdynnän jälkeen on täysin normaalia.

Jos kuitenkin jokin oire huolestuttaa, tulee aina ottaa varmuuden vuoksi yhteys lääkäriin.

Sukupuolitaudit (seksitaudit):

Jos valkovuoto on selvästi ruskeaa ennen kuukautisten alkua ja siihen liittyy myös muita oireita, kyseessä voi olla klamydian, tippurin tai muun sukupuolitaudin oire. Kirvely virtsatessa, yhdyntäkipu tai voimakkaanhajuinen tai värjäytynyt valkovuoto on aina syy hakeutua gynekologin tai muun seksuaaliterveyden asiantuntijan vastaanotolle. Muista aina keskustella kumppanisi kanssa sekä ehkäisystä että turvaseksistä!

Rusehtavaa valkovuotoa voi ilmetä, kun sitä vähiten odottaa. On hyvä tietää, että valkovuodon värin ja koostumuksen vaihtelu kuukautiskierron aikana on täysin luonnollista. Jos kuitenkin epäilet, että valkovuotosi muutokset voivat liittyä johonkin edellä mainituista sairauksista tai tiloista, ota ehdottomasti yhteys lääkäriin.

Älä anna rusehtavan valkovuodon pilata päivääsi – All Fluid Protection -pikkuhousunsuojassa tunnet olosi mukavaksi ja varmaksi!

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa. Libressen kätilö on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot.[References]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/