Miten tamponi poistetaan

Jos käytät tamponia ensimmäistä kertaa, sen poistaminen saattaa huolettaa sinua.

Älä ole huolissasi. Tamponin poistaminen on todella helppoa, jos käytät sitä oikein. Opit kyllä nopeasti. Tamponi tulee ulos vaivatta, kunhan vedät narusta varoen mutta lujasti. Jos tunnet vastusta narusta vetäessäsi eikä tamponi tule ulos helposti, sinun kannattaa ehkä jättää tamponi paikoilleen pidemmäksi aikaa. Se voi olla vielä kuiva. Tamponi kannattaa vaihtaa neljän tunnin välein, eikä sen pitäminen paikoillaan yli kahdeksaa tuntia ole turvallista.

Älä hermostu, jos et löydä narua. Sinun pitäisi ulottua siihen, kun asetut kyykkyasentoon ja työnnät peukalon ja etusormen emättimeen. Tartu tamponiin ja vedä se ulos.

Yritä olla huomaavainen tamponia hävittäessäsi. Älä heitä käytettyä tamponia wc-pönttöön. Se voi aiheuttaa tukoksen. Kääri se vessapaperiin ja heitä saniteettijäteastiaan (joita on useimmissa julkisissa wc-tiloissa) tai roska-astiaan. Muista aina pestä kädet.

Tamponin poistaminen ei saa sattua. Jos tamponi on ollut paikoillaan vähintään neljä tuntia ja sen poistaminen sattuu, vuotosi ei ehkä ole riittävän runsas tälle nimenomaiselle tamponille. Tamponin ja emättimen seinämien välille ei tällöin muodostu riittävästi liukastetta, ja narusta vetäessäsi aiheutuu hankausta. Voit helpottaa poistamista levittämällä sormiin vähän kookos- tai oliiviöljyä. Tai voit rentouttaa emättimen lihaksia pissaamalla ennen poistamista.

Paras konsti välttää tamponin poiston aiheuttamaa kipua on valita vuotomäärälle sopiva imukyky. Muista myös käyttää tamponia vain, kun olet varma, että sinulla on kuukautiset. Käytä terveyssidettä siihen asti, että olet varma kuukautisten alkamisesta. Tee samoin, kun vuoto vähenee kuukautisten lopulla. Jos haluat käyttää alushousujesi suojana jotain ennen kuukautisia ja niiden jälkeen, älä käytä tamponia. Tamponi ei sovi jokapäiväiseen käyttöön, koska se on liian imukykyinen. Käytä sen sijaan välipäivinä pikkuhousunsuojaa.

Jos tamponin poistaminen tuntuu jatkuvasti kivuliaalta, käy lääkärillä tarkistuttamassa, onko kyseessä ehkä infektio tai emättimen poikkeavuus.

Usein kysytyt kysymykset

Miten tamponi poistetaan?

Poista tamponi vetämällä narusta varoen mutta lujasti. Poistamisen tulisi olla helppoa. Jos olet käyttänyt tamponia monta tuntia ja poistaminen tuntuu epämukavalta, pienempi tamponi voi sopia vuotomäärääsi paremmin.

Miten tamponi hävitetään?

Kääri tamponi poistamisen jälkeen vessapaperiin ja heitä se roska-astiaan tai saniteettijäteastiaan. Älä heitä sitä wc-pönttöön, sillä se voi aiheuttaa tukoksen. Pese aina kädet tamponin hävittämisen jälkeen.

Mitä teen, jos tamponin poistaminen sattuu?

Tamponin poistaminen ei saa sattua. Jos tamponi on ollut paikoillaan vähintään neljä tuntia ja sen poistaminen sattuu, vuotosi ei ehkä ole riittävän runsas tälle nimenomaiselle tamponille. Valitse vuotomäärällesi sopiva imukyky. Muista myös käyttää tamponia vain, kun olet varma, että sinulla on kuukautiset. Jos tamponin poistaminen tuntuu jatkuvasti kivuliaalta, käy lääkärillä tarkistuttamassa, onko kyseessä ehkä infektio tai emättimen poikkeavuus.

Jatka lukemista

Lue lisää