16-vuotias tyttö, jolla on kuukautiset ja joka miettii, miten pitkään ne kestävät

Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö

Voiko kuukautisvuoto kestää vain yhden päivän? Tai kaksi? Entä voivatko ne tulla kahdesti kuussa? Tarkistatko alushousut kuukautisten varalta aina kun käyt vessassa – tai mietitkö, kuinka kauan vuoto tällä kertaa jatkuu? Tiedämme, että kuukautiskierto voi joskus hämmentää. Mutta kuinka kauan kuukautisten kuuluisi kestää ja mitä säännöllisillä kuukautisilla tarkoitetaan? Meillä on vastauksia!

Montako vuotta kuukautiset jatkuvat?

Kuukautiset alkavat yleensä teini-iässä (keskimäärin noin 12–14-vuotiaana) murrosiän myötä. Ne jatkuvat enemmän tai vähemmän säännöllisinä aina vaihdevuosiin saakka eli koko sen ajan, kun keho on hedelmällinen. Murrosiän ja vaihdevuosien alkamisaika vaihtelee huomattavasti ihmisestä toiseen, mutta useimmilla on kuukautiset noin 35 vuoden ajan. Se on pitkä aika! Jotta kuukautisia ei tarvitse miettiä liikaa, voi olla mukava selvittää, miten oma kierto toimii. Milloin kuukautisesi tulevat? Miten pitkä niiden väli on ja montako päivää vuoto kestää? Voit ladata esimerkiksi kuukautiskalenterisovelluksen helpottamaan seurantaa.

Montako päivää vuoto kestää?

On hyvin yksilöllistä, kuinka monta päivää kuukautiset kestävät. Vaihteluväli on useimmiten kolmesta kahdeksaan päivää. Lisäksi on yleistä, että vuodon kesto vaihtelee. On täysin normaalia, että yhdet kuukautiset kestävät vaikkapa kuusi päivää ja seuraavat neljä. Vuoto on tyypillisesti runsainta ensimmäisinä päivinä ja vähenee kuukautisten loppua kohden. Kannattaa varata itselle mieluisia kuukautissuojia erilaisille vuotomäärille – niin tamponeja, siteitä kuin kuukautisalushousujakin on saatavana eri imukyvyillä.

Kuinka usein kuukautiset tulevat?

Vuodon keston lisäksi haluat ehkä tietää, milloin se ylipäätään alkaa. On ikävää herätä uuteen päivään ja huomata, että tarvitseekin lähteä pesutupaan veritahraisten lakanoiden kanssa. Tähänkin auttaa kuukautiskierron seuranta: se lasketaan kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamista edeltävään päivään. Kuten vuotopäivien määrä, myös kuukautiskierron pituus on hyvin yksilöllinen ja voi vaihdella kierrosta toiseen. Keskimääräisenä pituutena pidetään 28 päivää, mutta vaihteluväli on viikon verran kumpaankin suuntaan. Jos haluat ennustaa kuukautisia tarkemmin, voit kokeilla jo edellä mainittua Libressen kuukautiskalenterisovellusta. Se on ilmainen ja helppo tapa seurata kuukautiskiertoa!

Mitkä ovat säännölliset kuukautiset?

Säännöllisistä kuukautisista puhutaan paljon ja moni miettiikin, mitä niillä oikein tarkoitetaan. Tavallaan kysymys vastaa itse itseensä: kuukautisia pidetään säännöllisinä, kun ne tulevat suhteellisen tasaisin väliajoin ja kestävät aina suunnilleen yhtä pitkään. Täsmälleen samanlaisia kiertojen ei tarvitse olla, mutta mitä enemmän niissä on vaihtelua, sitä epäsäännöllisemmät kuukautiset ovat.

Kuukautiset ja ovulaatio ovat yhteydessä hormoneihin mutta voiko säännöllisiä kuukautisia olla ilman ovulaatiota? Kyllä voi. Tällöin puhutaan anovulatorisesta kierrosta ja vuodosta. Ovulaation jääminen pois on kuitenkin yleisempää silloin, jos kierto on epäsäännöllinen. Hormonien epätasapaino voi estää munasolun irtoamisen eli ovulaation. Yleisiä syitä tähän ovat esimerkiksi stressi, tietyt lääkitykset, PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, endometrioosi sekä jotkin muut tilat ja sairaudet.

Jos tuntuu, että kuukautisesi ovat erityisen runsaat tai epäsäännölliset useassa kierrossa, ota yhteys esimerkiksi terveyskeskukseen, neuvolaan tai nuorisovastaanotolle syyn selvittämistä varten.

Milloin kuukautiset muuttuvat säännöllisiksi?

On yleistä, että ensimmäisistä kuukautisista kuluu muutama vuosi, ennen kuin ne tulevat säännöllisesti. Hormoneilta kestää hetken löytää omalle kehollesi sopiva rytmi, joten koeta kestää! Teini-iän lopussa tai parikymppisenä moni kokee, että kuukautiset ovat jo säännöllisemmät. Jos siis mietit, miten saada säännölliset kuukautiset, vastaus on ajan kanssa. Muita kuukautisten säännöllisyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi stressi ja heikko ravitsemus.

Jos tuntuu, että kuukautiset tulevat ihan miten sattuu – yleensä silloin, kun niitä vähiten odotat – voit käyttää pikkuhousunsuojaa. Se imee pieniä määriä vuotoa. Toinen tapa varautua on pitää kuukautissuojia aina mukana (ja tarvittaessa tarjota niitä muillekin). Tai sitten voit käyttää tavallisilta pikkuhousuilta näyttäviä ja tuntuvia kuukautisalushousuja tai emättimeen asetettavaa kuukautiskuppia.

Continue Learning

Club Libresse Signup 860x516

Liity jäseneksi – saat 10% alennusta!

Club Libressen jäsenenä saat kuukautiskiertoon liittyviä vinkkejä ja neuvoja ja kuulet ensimmäisten joukossa tuoteuutuuksista, kilpailuista ja kampanjoista. Lisäksi saat 10% alennusta kuukautisalushousuista ja kuukautiskupeista verkkokaupassamme!
Libresse Signpost Midwife Amelie 860x516

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Libressen kätilö Amelie Jensnäs Joäng on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.