Nelikymppinen nainen, joka on synnyttänyt sektiolla

Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö

Joko ne tulevat? Ei vielä – entä nyt? Ei, vaan NYT! Viime kerrasta onkin jo aikaa. Raskauden aikana kuukautisia ei tullut, mutta ne alkavat uudestaan ennemmin tai myöhemmin. Usein vieläpä melko runsaina! Mutta milloin kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen ja ovatko ne samanlaiset kuin ennen? Tästä se selviää.

Milloin kuukautiset alkavat raskauden jälkeen?

Kuukautiset raskauden ja synnytyksen jälkeen voivat olla kuin vanha ystävä, jota ehdit jo kaivata – tai puolituttu, jonka kanssa et koskaan oikein löytänyt yhteistä säveltä. Olipa jälleennäkeminen iloinen tai ikävä, se tapahtuu ennen pitkää. Mutta kuinka pian synnytyksen jälkeen kuukautiset yleensä alkavat? Valitettavasti tätä ei ole kovin helppo ennustaa.

Jos olet valinnut pulloruokinnan tai osittaisimetyksen, kuukautiset voivat alkaa jo viiden tai kuuden viikon kuluttua synnytyksestä. Täysimetys sen sijaan viivyttää kuukautisten alkua yleensä huomattavasti. Maidoneritystä säätelevät hormonit nimittäin vähentävät keltarauhashormonin ja estrogeenin määrää veressä – siis juuri niiden hormonien, joita tarvitaan ovulaation ja kuukautiskierron pyörittämiseen. On myös ihmisiä, joilla täysimetyskään ei estä ovulaatiota ja jotka voivat tulla nopeasti uudelleen raskaaksi. Useimmilla kuukautiset kuitenkin alkavat vasta, kun imetys lopetetaan tai sitä vähennetään. Toisin sanoen aikaväli synnytyksestä kuukautisten alkamiseen voi vaihdella kuudesta viikosta 12 kuukauteen.

Vuosi synnytyksestä eikä vieläkään kuukautisia, onko tämä normaalia?

Onko synnytyksestä jo vuosi, eikä kuukautisia vieläkään kuulu? Ei huolta! On hyvin yksilöllistä, milloin kuukautiset alkavat uudelleen raskauden ja synnytyksen jälkeen. Siihen vaikuttavat hormonien lisäksi myös muut tekijät, kuten stressi, unenpuute ja ravitsemus (eli asiat, jotka voivat hyvinkin vaivata vauvaperheen vanhempia). Jos asia huolettaa, voit aina ottaa sen esiin äitiysneuvolassa, jossa osataan arvioida juuri sinun tilanteesi.

Ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen – mitä odottaa?

Kun keho (ja ennen kaikkea synnytyselimet) alkavat toipua synnytyksestä, kaikki ei välttämättä palaudu aivan ennalleen. Ensimmäiset kuukautiset raskauden jälkeen voivat esimerkiksi olla runsaammat ja kivuliaammat kuin ennen, ja vuoto voi olla paakkuista. On myös todella yleistä, että ne alkavat epäsäännöllisinä. Voi tuntua hankalalta, kun kaikki ei toimikaan entiseen tapaan, mutta raskauden ja synnytyksen hormonimyrskyjen jälkeen ei ole mikään ihme, että kuukautiskierron asettuminen uomiinsa voi viedä aikaa.

Kuukautiset heti synnytyksen jälkeen

Välittömästi synnytyksen jälkeen tulee niin kutsuttua jälkivuotoa, joka muistuttaa hieman kuukautisia. Se on vaaratonta verenvuotoa haavasta, joka syntyy istukan irrotessa. Jälkivuoto on yleensä runsasta verenvuotoa, joka hiipuu vähitellen ja muuttuu loppua kohden kellertävän ruskeaksi. Vuoto kestää kahdesta kahdeksaan viikkoa. Se voi loppua ja alkaa päivän tai parin kuluttua uudelleen – tämä on normaalia.

Jos kuitenkin jo hiipunut vuoto yltyy uudelleen ja siihen liittyy pahaa hajua ja vatsakipua, on syytä hakeutua hoitoon – samoin silloin, jos sinulle nousee kuume. Nämä oireet voivat tarkoittaa, ettei kohtu parane kunnolla itsestään tai sinne on jäänyt istukan jäämiä.

Epäsäännölliset vai säännölliset kuukautiset raskauden jälkeen?

Tulivatko kuukautisesi ennen raskautta kellontarkasti vai yllättivätkö ne jatkuvasti? Olipa kuukautiskiertosi ennen raskautta kumpaa tahansa mallia, se voi olla hieman sekaisin synnytyksen jälkeen. Mutta miksi on niin yleistä, että kuukautiset ovat epäsäännölliset synnytyksen jälkeen? Kuten todettu, raskauden jälkeiseen kuukautiskiertoon vaikuttavia tekijöitä on paljon. Ne kaikki liittyvät tavalla tai toisella hormoneihin.

Ensinnäkin hormonit raskauden aikana suuressa myllerryksessä, koska ne säätelevät lapsen kasvua ja kehitystä kohdussa. Niillä on merkittävä rooli myös itse synnytyksessä ja kiintymyssuhteen rakentamisessa vanhemman ja vastasyntyneen välille. Siksi ei ole mitenkään outoa, että niiltä kestää synnytyksen jälkeen aikansa palautua entisiin tasoihin.

Myös imetys vaikuttaa tosiaan hormonitasapainoon, koska maitohormoni häiritsee ovulaatiota ja vaikuttaa kuukautiskierron säännöllisyyteen. Jos lapsi saa myös korviketta, maidoneritys vähenee ja ovulaatiota estävän hormonin määrä veressä laskee. Tällöin kuukautiset voivat alkaa, mahdollisesti epäsäännöllisinä.

Kuukautiskierron säännöllisyyteen vaikuttavat myös stressi ja unenpuute, mutta nehän eivät onneksi ole ongelma vauvaperheessä… (Saako tästä edes vitsailla?) Perheenlisäys on suuri muutos ja haaste, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Unenpuute on tosiasia ja vauva-arjen tasapainotteluun liittyvä stressi pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Ne vaikuttavat elimistön hormonitasapainoon ja kuukautiskiertoon monin tavoin.

Milloin hoitoon?

Ei tarvitse huolestua, jos kuukautiset ovat epäsäännölliset synnytyksen jälkeen. Jos ne jatkuvat epäsäännöllisinä pidempään ja niihin liittyy mahdollisesti myös muita vaivoja, kuten kovia kuukautiskipuja tai erittäin runsasta vuotoa, voi olla hyvä ottaa asia puheeksi neuvolassa tai terveyskeskuksessa.

Mikä kuukautissuoja sopii synnytyksen jälkeen?

Puhutaanpa vielä hieman kuukautissuojista. Ne ovat toki samanlaisia kuin ennen raskautta, ja osa synnyttäneistä jatkaa mielellään vanhan tutun suojan käyttöä. Osan tarvitsee kuitenkin vaihtaa suojaa, joten käydään kaikki vaihtoehdot läpi.

Siteen käyttö synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkivuoto on runsasta verenvuotoa, ja on hyvä käyttää erityisesti sitä varten suunniteltuja siteitä. Niitä saa yleensä sairaalasta mukaan, ja apteekista voi ostaa lisää. Jälkivuodon hiipuessa voi olla mukava vaihtaa tavalliseen siteeseen runsaammalle vuodolle ja sen jälkeen ehkä vielä miellyttäviin kuukautisalushousuihin. Kun varsinaiset kuukautiset alkavat taas, ulkoinen suoja voi edelleen tuntua parhaalta, ja tällöin side on hyvä vaihtoehto!

Jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja haluaa välttää odottamattomia vuotoja tai märkiä alushousuja, pikkuhousunsuoja voi tuntua miellyttävältä. Niistä on saatavana monia erilaisia versioita, joista voit lukea lisää linkitetyltä sivulta.

Tamponi synnytyksen jälkeen

Tamponin käyttöä suositellaan välttämään vähintään kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen. Syynä on, että se voi aiheuttaa infektioriskin istukan jälkeensä jättämälle haavalle, joka ei ole vielä parantunut. Jälkitarkastuksessa (noin kahdeksan–kahdentoista viikon kuluttua synnytyksestä) voit halutessasi kysyä neuvolasta, onko jo OK käyttää tamponia. Alatiesynnytyksen jälkeen voi tuntua, että tamponin tarvitsee olla aiempaa suurempi. Emätin on ehkä alkuun löysempi kuin ennen. Tekemällä lantionpohjan supistusharjoituksia saat paremman yhteyden emättimen lihaksiin – niiden harjoittaminen vähentää virtsankarkailua ja laskeumia, jotka ovat yleisiä synnytyksen jälkeen.

Kuukautiskuppi synnytyksen jälkeen

Tamponien tapaan myös kuukautiskuppi on jätettävä hyllyyn vähintään kuudeksi viikoksi synnytyksen jälkeen. Kun olet toipunut, voit vapaasti jatkaa sen käyttöä!

Kuukautisalushousut synnytyksen jälkeen

Kuukautisalushousut ovat hyvä vaihtoehto sekä jälkivuodon rauhoittuessa että varsinaisten kuukautisten alkaessa. Tarvittaessa voit valita kuukautisalushousut runsaalle vuodolle. Saatavana on myös Multifluid-kuukautisalushousuja kaikille intiimialueen nesteille. Ne imevät jopa pari tippaa pissaa. Nämä alushousut voivat olla erityisen kätevät, jos virtsa tahtoo karkailla synnytyksen jälkeen (mikä on erittäin yleistä) tai valkovuoto on hieman tavallista runsaampaa.

Continue Learning

Club Libresse Signup 860x516

Liity jäseneksi – saat 10% alennusta!

Club Libressen jäsenenä saat kuukautiskiertoon liittyviä vinkkejä ja neuvoja ja kuulet ensimmäisten joukossa tuoteuutuuksista, kilpailuista ja kampanjoista. Lisäksi saat 10% alennusta kuukautisalushousuista ja kuukautiskupeista verkkokaupassamme!
Libresse Signpost Midwife Amelie 860x516

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Libressen kätilö Amelie Jensnäs Joäng on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.