Tunnemmehan itsemme. Istut vessanpöntöllä, huomaat jotakin kummallista alushousuissasi ja mietit, mitä ihmettä se on. Älä säikähdä! Suurin osa alapään vuodoista ovat täysin tavallisia ja kuuluvat elämään kohdun kanssa.

Selvitä, mikä on itsellesi normaalia

Mitä enemmän tiedät siitä, mitä alushousuihin saattaa vuotaa ja miksi, sitä helpompaa on tulkita vulvan ja vaginan lähettämiä mystisiä viestejä. Vähän kuin lukisit alapään morsetusta. Ja kukapa ei haluaisi osata sitä?

Tämä opas auttaa sinua ymmärtämään, mistä tiputteluvuoto johtuu, analysoimaan vuotoja sekä saamaan paremman käsityksen tilanteesta – vaikka vuoto saakin sinut joskus näkemään punaista, keltaista, valkoista, harmaata tai vihreää.

Valkovuoto

Näetkö valkovuotoa alushousuissasi? Onneksi olkoon! Se on täysin normaalia, sillä vuoto on emättimen tapa puhdistaa itseään ja saavuttaa oikea pH-tasapaino. Hyvää työtä, emätin!

Vuodon väri vaihtelee riippuen siitä, missä vaiheessa kiertoa olet. Se voi olla maidonvalkoista, vaaleanpunaista tai vihreänkeltaista. Valkovuoto voi johtua hormonaalisista muutoksista, kuten raskaudesta tai ovulaatiosta. Sen koostumus ja väri voivat muuttua myös, jos olet kiihottunut (siihen pääsemme kohta), tai jos syöt uusia vitamiineja tai antibiootteja tai tietynlaisia elintarvikkeita [1].

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin?

Älä huolestu turhaan. Useimmat vuodot ovat kehon tapa kertoa, miten se voi. Jos tunnet kutinaa, tai jos vuoto muuttuu paakkuiseksi tai haisee pahalta, sinulla voi olla jokin tulehdus [2]. Ota silloin yhteyttä terveydenhuoltoon.

Valkovuotoa on monenlaista: maidonvalkoista, paksua ja valkoista, keltaista, vihertävää, vaaleanpunaista tai punaista.

Valkoista, läpikuultavaa, kermaista, tahmeaa tai vaaleanpunaista – valkovuotosi väri ja tahmeus vaihtelee ja muuttuu läpi koko kuukautiskierron. Kiinnitä kuitenkin huomiota vihreänkeltaiseen ja pahanhajuiseen vuotoon, sillä se voi kertoa tulehduksesta.

Tiputteluvuoto

Useimmilla, joilla on kuukautiset (vaikka sitten epäsäännöllisetkin), on toisinaan tiputteluvuotoa. Tiputteluvuodoksi kutsutaan veristä vuotoa, jota voi esiintyä missä tahansa kuukautiskierron vaiheessa. Sen väri vaihtelee vaaleanpunaisesta (usein kuukautisten alussa) kirkkaanpunaiseen ja lopulta ruosteenruskeaan (kuukautisten lopussa) [1]. Se muistuttaa värikartan punaista osuutta, sillä erolla, että se on pikkuhousuissa. Tiputteluvuotoa voi esiintyä myös vaihtaessasi ehkäisymenetelmää tai hormonaalisten muutosten aikaan, esimerkiksi raskaana ollessasi tai vaihdevuosien alkaessa.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin?

Jos punaista vuotoa esiintyy koko kuukauden ajan, voi olla, ettei kaikki ole kohdallaan. Kyse saattaa olla tulehduksesta tai solumuutoksista. Ota silloin yhteyttä terveyskeskukseen tai gynekologiin selvittääksesi syyn.

Tiputteluvuodon väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta ruosteenruskeaan

Tiputteluvuodoksi kutsutaan kuukautiskierron aikana esiintyvää punaista vuotoa, jonka väri voi vaihdella kirkkaanpunaisesta aina ruosteenruskeaan.

Lubrikaatio

Kun kiihotut seksuaalisesti, emättimessä muodostuu läpikuultavaa, vetistä vuotoa eli lubrikaatiota. Nestettä erittyy emättimen seinämien verisuonten laajentuessa [3]. Lubrikaatio auttaa voitelemaan emätintä ennaltaehkäisten vaurioita ja kipua yhdynnän aikana. Sitä erittyy riippumatta siitä, sisältääkö seksi penetraatiota vai ei, ja pidätkö hauskaa kumppanin kanssa vai itseksesi.

Silti joillakin esiintyy hieman veristä, usein vaaleanpunaista vuotoa yhdynnän jälkeen.

Vaihdevuosien alkaessa (tai joskus myös kuukautiskierron aikana) saatat huomata, että emätin on usein aiempaa kuivempi. Se johtuu hormonaalisista muutoksista ja siitä, että keho tuottaa nyt vähemmän estrogeeniä ja keltarauhashormonia [4]. Kuivuus ei suinkaan tarkoita sitä, ettet voisi enää nauttia seksielämästäsi. Käytä kuitenkin vesipohjaista liukuvoidetta tai emättimelle tarkoitettua kosteusvoidetta emättimen suojaamiseksi.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin?

Jos penetroiva yhdyntä tekee kipeää ja huomaat sen jälkeen paksumpaa, pahanhajuista vuotoa, se voi viitata tulehdukseen, kuten bakteerivaginoosiin [2]. Bakteerivaginoosi on tavallinen vaiva. Sen taustalla on vulvan herkän pH-tasapainon muutos. Muutos voi johtua yhdynnästä tai itsetyydytyksestä, tai jos käytät seksileluja, joita ei ole puhdistettu riittävän huolellisesti. Tulehdusta hoidetaan antibioottikuurilla. Pidä siis silmät (ja sieraimet) auki huomatessasi kummallisen tuntuista ja hajuista vuotoa.

Seksuaalisen kiihotuksen aikana erittyvien nesteiden väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen ja punaiseen

Läpikuultavat ja vetiset sekä hyvin vaaleanpunaiset vuodot seksuaalisen kiihottuneisuuden aikana ovat aivan tavallisia.

Virtsa

Olemme kaikki kokeneet sen. Ensin naurat kippurassa jollekin jutulle, ja seuraavassa hetkessä ei tunnukaan enää niin hauskalta… Mutta sellaista sattuu! Vähäistä virtsankarkailua voi esiintyä kaikenikäisillä. Yleisintä se on raskauden aikana, synnytyksen jälkeen sekä hormonaalisten muutosten, kuten vaihdevuosien yhteydessä [5]. Voit ennaltaehkäistä sitä vahvistamalla lantionpohjan lihaksia (niitä, joilla pidätät virtsaa) [6] ja puristusharjoituksilla. Voit käyttää pikkuhousunsuojia, jotka pitävät olosi kuivana ja lukitsevat hajun sisäänsä.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin?

Toistuva virtsankarkailu voi olla merkki jostakin vakavammasta. Ota yhteyttä terveyskeskukseen, jos olet huolissasi heikentyneestä pidätyskyvystäsi.

Virtsan väri

Inkontinenssiongelmat ovat yleisempiä kuin luulet, ja ne vaivaavat kaikenikäisiä.

Hiki

V-zonessasi on hikirauhasia ja karvatuppia aivan kuten kainaloissasikin. Ei siis ole mikään ihme, että alue voi tuntua lämpimältä ja kostealta.

Peitelty ja lämmin alapään alue on bakteereille ihanteellinen kasvupaikka. Voit vaikeuttaa bakteerien eloa esimerkiksi suosimalla puuvillaisia pikkuhousuja keinokuitumateriaalien sijaan, välttämällä kireitä vaatteita, nukkumalla ilman pikkuhousuja ja peseytymällä tai vaihtamalla alusvaatteet aina urheilun jälkeen [7].

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin?

Kutisevat ja (itsellesi) epänormaalit vuodot tai muu ärsytys voi johtua sieni-infektiosta tai bakteerivaginoosista, joka viihtyy ja kukoistaa lämpimissä, tiiviissä ympäristöissä [8]. Ne eivät ole vaarallisia ja niitä voi hoitaa helposti. Juttele lääkärin kanssa, jos olet huolissasi.

Hikeä edustava valkoinen kuvio

V-zonen hikoaminen on täysin normaalia, koska alueella on paljon hikirauhasia ja karvatuppia.

Pysy tilanteen tasalla

Intiimialueen kaikenlaiset pisarat ovat siis täysin normaaleja, eikä niissä ole mitään hävettävää. Ne ovat pikemminkin kehon tapa kertoa voinnistaan. On silti aina hyvä tietää, mikä on itsellesi normaalia, ja pitää silmällä mahdollisia muutoksia. Jos sinulla on kysyttävää tai olet huolissasi, puhu ihmeessä lääkärin kanssa.

Dailies Extra Protection Long -pikkuhousunsuojat

Ilmainen näyte pikkuhousunsuojastamme

Kokeile Libresse Extra Protection -pikkuhousunsuojia. Kaikenlaisille pisaroille!

Pikkuhousunsuojia intiimialueen kaikenlaisille pisaroille

Mitä ikinä kehosi keksiikin, meiltä löydät sopivan pikkuhousunsuojan.