Parikymppinen nainen, jolla on hiivatulehdus

Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Kutinaa ja kirvelyä intiimialueella? Syynä voi olla emättimen hiivatulehdus. Se on epätoivottu mutta monille yleinen vaiva. Mutta mikä hiivatulehdus oikein on ja miltä se näyttää? Miten sitä hoidetaan ja tarttuuko se? Hiivatulehdus ei ole vaaraksi – yleensä sen voi hoitaa itse kotona. Jos se toistuu usein, voi olla hyvä tietää, miten sitä ehkäistään. Täältä voit lukea lisää hiivasta!

Miltä hiivatulehdus näyttää?

Hiivasienet kuuluvat emättimen luonnolliseen bakteerikantaan. Niin kauan kuin se on tasapainossa, kaikki on hyvin. Kun bakteeritasapaino järkkyy, hiivasienet voivat kuitenkin lisääntyä liikaa ja aiheuttaa oireita. Mutta näkyykö hiivatulehdus ulospäin? No, usein emättimen aukko ja häpyhuulet turpoavat ja punoittavat hieman. On myös yleistä, että alushousuihin ilmestyy valkoista, rakeista valkovuotoa (joka muistuttaa etäisesti raejuustoa).

Emättimen hiivatulehdus on varsin tavallinen vaiva, kun taas peniksen hiivatulehduksen oireet ovat melko harvinaisia. Hiivasieni-itiöt voivat kuitenkin tarttua penikseen aiheuttamatta oireita – ja siitä takaisin emättimeen suojaamattoman seksin välityksellä. Siksi myös oireeton peniksen hiivatulehdus on hoidettava.

Hiivatulehduksen yleisiä oireita

 

  • Emättimen aukon ja häpyhuulten kutina ja kirvely
  • Valkoinen, rakeinen valkovuoto
  • Limakalvojen turvotus ja arkuus
  • Häpyhuulten punoitus
  • Kirvely virtsatessa
  • Kipu emätinyhdynnässä
  • Emättimen limakalvojen vähäinen verenvuoto

Mikä aiheuttaa hiivatulehduksen?

Hiivatulehduksen syy voi vaihdella kerrasta ja henkilöstä toiseen. Kehomme toimivat eri tavoin ja jotkut reagoivat muutoksiin toisia herkemmin. Joskus hiivatulehduksen riski kasvaa, koska hormonit heikentävät vastustuskykyä – näin käy esimerkiksi raskaana, ennen kuukautisia ja hormonaalista ehkäisyä käytettäessä. Tulehduksen voi aiheuttaa myös esimerkiksi ahkeraan pyöräilyyn tai useisiin emätinyhdyntöihin liittyvä hankaus. Oma yleisvointi, stressi ja ikävät muutokset arkeen voivat nekin lisätä hiivatulehduksen riskiä.

Hiivatulehdusta ei tarvitse säikähtää. Siitä ei ole vaaraa, ja se paranee usein itsestään muutamassa viikossa. Moni kuitenkin haluaa alapään kutinasta ja kirvelystä eroon mahdollisimman pian, joten tässä vinkkejä hiivatulehduksen hoitoon kotona:

  • Apteekista ilman reseptiä saatava emätinvoide
  • Apteekista ilman reseptiä saatavat emätintabletit tai -kapselit, jotka viedään asettimella emättimeen
  • Apteekista ilman reseptiä saatavat emätinpuikot, jotka viedään käsin emättimeen
  • Emätinyhdynnän välttäminen, sillä se voi pahentaa ärsytystä
  • Alapesu ilman saippuaa, sillä saippua voi häiritä emättimen pH-tasapainoa. Käytä mieluummin hellävaraista, mietoa intiimipesugeeliä tai pelkkää haaleaa vettä. Muista pestä aina vain ulkopuolelta (häpyhuulet eli vulva), sillä emätin on itsepuhdistuva elin.

Olet ehkä kuullut erilaisista kotikonsteista hiivatulehduksen hoitoon – usein suositellaan esimerkiksi probiootteja, jogurttia, hunajaa, viinietikkaa tai erilaisia öljyjä. Joitakin niistä voi kokeilla hiivatulehdukseen, mutta muista, ettei niiden tehosta ei ole mitään näyttöä.

Kun itsehoito ei auta

Jos apteekin itsehoitohylly on jo käyty läpi ja hiivatulehdus vaivaa edelleen, voi olla hyvä hakeutua terveyskeskukseen, neuvolaan tai vaikkapa nuorisovastaanotolle. Sama pätee, jos sinulla on toistuvia hiivatulehduksia.

Tarttuuko hiivatulehdus?

Hiivaa ei lasketa sukupuolitaudiksi, eikä se tartu käymällä samassa vessassa tai suuseksin välityksellä. On myös hyvin harvinaista, että se tarttuu emätinyhdynnässä. Emätinyhdyntää neuvotaan kuitenkin välttämään hiivatulehduksen aikana, koska tulehdus edistää sukupuolitautien tarttumista molempiin suuntiin. Se aiheuttaa limakalvoille pieniä haavaumia, jotka altistavat infektioille ja helpottavat niiden levittämistä eteenpäin.

Sitkeä tai krooninen hiivatulehdus

Yleensä hiivasienen aiheuttamat tulehdusoireet häviävät itsestään muutamassa viikossa. Jos oireet ovat sitkeitä, kannattaa testata apteekista ilman reseptiä saatavia hiivalääkkeitä. Krooninen hiivatulehdus, joka ei parane itsehoitolääkkeillä, on syy ottaa yhteys terveydenhuoltoon. Lääkäri tai neuvolan terveydenhoitaja voi suositella tehokkaampia lääkkeitä ja selvittää, voiko oireiden syynä olla jokin muu kuin hiiva.

Raskaus ja hiivatulehdus

Kehossa tapahtuu muutoksia raskauden aikana – niin ulkoisia kuin sisäisiäkin. Kun vauva kasvaa kohdussa, hormonitasot muuttuvat ja vastustuskyky usein heikkenee. Tällöin myös hiivatulehduksen riski on tavallista suurempi. Jos olet raskaana ja epäilet itselläsi hiivatulehdusta, älä ryhdy hoitamaan sitä itse, vaan ota ensin yhteys lääkäriin tai neuvolaan.

Hiivatulehduksen ehkäisy

Kaikki välttäisivät hiivatulehduksen mielellään, mutta valitettavasti siihen ei ole mitään yleispätevää keinoa. Hyvin yleinen hiivatulehduksen aiheuttaja on emättimen pH-tasapainon häiriö, joten sitä voi ehkäistä välttämällä asioita, jotka vaikuttavat emättimen pH-arvoon. Esimerkiksi kuukautisten aikana on hyvä vaihtaa suoja usein (noin neljän tunnin välein), sillä kuukautisvuoto on emäksistä. Lisäksi voi kokeilla hyvin imukykyisiä kuukautisalushousuja, joiden materiaalina on puuvilla tai muu hengittävä kangas.

Luontaista pH-tasapainoa voi ylläpitää ja ärsytyksen ja infektioiden riskiä vähentää välttämällä alapesua saippualla. Se kuivattaa intiimialueen herkkää ihoa ja limakalvoja. Pese saippuan sijaan miedolla intiimipesugeelillä tai pelkällä haalealla vedellä. Muista myös pestä vain ulkopuolelta – emätin puhdistuu sisältä itsestään valkovuodon vaikutuksesta. Jos taas haluat puhdistaa häpyhuulet, kun tavallinen pesu ei onnistu, intiimipyyhkeet ovat hyvä vaihtoehto.

Vanliga frågor

Upptäck mer

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Libressen kätilö Amelie Jensnäs Joäng on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.