Yöhikoilu

Naisen syntyessä hänellä on rajallinen määrä munasoluja. Ovulaation lakkaaminen tarkoittaakin sitä, että munasolut ”loppuvat” munasarjoista.

Ovulaation lakatessa kuukautisetkin loppuvat vähitellen. Tämä johtuu siitä, että kun ei ole munasoluja, joista pitäisi pitää huolta, ei kohdun limakalvon tarvitse paksuuntua.

Vaihdevuodet alkavat, kun munasolujen tuotanto ei ole enää mahdollista ja munasarjat lopettavat estrogeenin vapauttamisen. Joillakin naisilla tämä tapahtuu vähitellen ja toisilla se voi tapahtua äkillisesti, jolloin vaihdevuosioireilla voi olla suurempi vaikutus.

Useimmat naiset eivät tiedä, koska heidän ovulaationsa lakkaa, mutta tietyt merkit kertovat, että tämä on tulossa. Merkkejä ovat epäsäännölliset ja ailahtelevaiset kuukautiset, kuumat aallot ja yöhikoilu. Toisin sanoen merkit, jotka perinteisesti liitetään perimenopaussiin, vaihdevuosiin johtavaan ajanjaksoon.

Kuukautisten epäsäännöllisyys ja ailahtelevuus perimenopaussin aikana tarkoittaa, että vuoto voi olla runsasta yhtenä kuukautena ja niukkaa seuraavana – ja että kuukautiset voivat muuttua lyhyemmiksi tai kestää pidempään. Tässä vaiheessa ei ole mitenkään epätavallista, ettei enää pysty tietämään, milloin kuukautiset alkavat ja loppuvat. Ovulaatiolaskuristakaan ei todennäköisesti ole apua, kun ei enää voi luottaa säännölliseen kiertoon, johon on luultavasti tottunut. Joillakin naisilla kuukautiset jatkuvat useita vuosia ovulaation lakkaamisen jälkeen, mutta kuukautisista tulee ennakoimattomat.

Kuukautisten tapaan myös hormonitasosta tulee epävakaa perimenopaussin aikana. On tavallista, ettei 50 vuotta lähestyvillä naisilla ole ovulaatiota kerran kuukaudessa. Näin keltarauhashormonia ei muodostu laukaisemaan kuukautisia, mutta estrogeenitaso nousee edelleen. Tämä voi aiheuttaa tiputteluvuodon kaltaisia oireita kierron aikana tai runsasta vuotoa, kun kuukautiset sitten alkavat.

Kuukautisten ailahtelevuus ja tiputteluvuoto saavat aikaan sen, että on aina oltava valmiina. Muista pitää mukanasi siteitä ja pikkuhousunsuojia, ettet joudu pulaan.

Älä silti unohda, että vaikka epäsäännöllinen kuukautisvuoto onkin tavallista perimenopaussin aikana, se voi myös olla vakavien sairauksien oire. Kyseessä saattaa olla esimerkiksi kohtusyöpä, joten keskustele asiasta lääkärin kanssa, jos olet huolissasi.

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Tämän artikkelin sisältämät lääketieteelliset tiedot tarjotaan vain tietolähteeksi. Niitä ei tule käyttää mihinkään diagnostisiin tai hoitotarkoituksiin eikä niihin tule luottaa tässä suhteessa. Kysy lääkäriltäsi tiettyä sairautta koskevia neuvoja.

Jatka lukemista

Lue lisää