Kummat ovat parempia – tamponit vai terveyssiteet?

Kummatkaan eivät ole ”parempia”. Sinun on itse päätettävä, haluatko käyttää tamponeita vai terveyssiteitä. Joidenkin naisten mielestä tamponien asettaminen ja poistaminen on hankalaa, ja he haluavat siksi käyttää terveyssidettä. Toiset taas valitsevat tamponin, koska se on heidän mielestään näppärä ja huomaamaton sekä mukavampi esimerkiksi uidessa.

Miten tamponi asetetaan?

Pese kädet ja poista sitten tamponin auki käännettävä suojamuovi ja kääri naru auki. Pidä tamponista kiinni narun puoleisesta päästä, hengitä syvään rentouttaaksesi emättimen lihakset ja työnnä sitten tamponi varoen emättimeen, alaselkää kohden suunnaten. Työnnä tamponi mahdollisimman kauas niin, että naru jää ulkopuolelle. Jos tunnet tamponin, se ei ole kunnolla paikoillaan. Yritä työntää sitä vähän pidemmälle. Tai ota uusi tamponi ja yritä kokonaan uudelleen.

Miten tamponi poistetaan ja voiko sen vetää alas wc:stä?

Poista tamponi vetämällä narusta varoen mutta lujasti. Poistamisen tulisi olla helppoa. Jos olet käyttänyt tamponia vähintään neljä tuntia ja poistaminen tuntuu epämukavalta, pienempi tamponi voi sopia vuotomäärääsi paremmin. Kääri tamponi poistamisen jälkeen vessapaperiin ja heitä se roska-astiaan tai saniteettijäteastiaan. Muista aina pestä kädet.

Miksi tamponin poistaminen sattuu?

Tamponin poistaminen ei saa sattua. Jos tamponi on ollut paikoillaan vähintään neljä tuntia ja sen poistaminen sattuu, vuotosi ei ehkä ole riittävän runsas tälle nimenomaiselle tamponille. Jos tamponin poistaminen tuntuu jatkuvasti kivuliaalta, käy lääkärillä tarkistuttamassa, onko kyseessä ehkä infektio tai emättimen poikkeavuus.

Miten pitkään voin käyttää tamponia?

Ihanteellisesti tamponi tulisi vaihtaa suunnilleen neljän tunnin välein. Jos huomaat, että sinun on vaihdettava tamponi useammin estääksesi ohivuodot, sinun kannattaa kokeilla imukykyisempää tamponia. Samaa tamponia saa käyttää enintään kahdeksan tuntia.

Miten pitkään samaa tamponia saa enintään käyttää?

Voit käyttää samaa tamponia turvallisesti enintään kahdeksan tuntia. Voit siis käyttää tamponia yöllä, kunhan heräät vaihtamaan sen kahdeksan tunnin kuluttua.

Voiko kahta tamponia käyttää samaan aikaan, kun kuukautiset ovat tosi runsaat?

Kahden tamponin käyttäminen samanaikaisesti ei ole koskaan turvallista. Se nimittäin lisää toksisen sokkioireyhtymän riskiä. Jos unohdat asettaneesi jo yhden tamponin ja asetat toisen, huomaat pian epämiellyttävää hajua, joka aiheutuu bakteerien kerääntymisestä. Poista kumpikin tamponi heti ja hakeudu lääkärille, jos epäilet, että sinulla voisi olla infektio.

Onko tamponin pitäminen paikoillaan yhdynnän aikana turvallista, kun minulla on kuukautiset?

Älä koskaan käytä tamponia yhdynnän aikana. Tamponi voi joutua yhdynnän aikana pidemmälle emättimeen, jolloin se tuntuu epämiellyttävältä ja voi aiheuttaa infektion.

Mitä tapahtuu, jos minun on pissattava, kun tamponi on paikoillaan?

Voit ihan hyvin pissata, kun tamponi on paikoillaan. Pissa tulee ulos virtsaputkesta, joka sijaitsee emättimen etupuolella. Siirrä kuitenkin tamponin naru toiselle sivulle, ettei se kastu.

Voinko käyttää tamponia urheillessani?

Voit harrastaa mitä tahansa urheilulajia tamponia käyttäessäsi. Tamponi on ja pysyy paikoillaan huomaamattomasti, vaikka liikkuisit miten paljon. Urheilun jälkeen intiimialue tietenkin hikoaa. Se voi houkutella bakteereita ja altistaa infektioille. Vaihda siis tamponi uuteen urheilun jälkeen.

Onko tamponin käyttäminen uidessa hygieenistä?

Voit hyvin käyttää tamponia uidessa. Muista kuitenkin vaihtaa uusi tamponi juuri ennen uimista. Näin varmistat imukyvyn ja hygienian. Vaihda tamponi aina heti uimisen jälkeen.

Miten valitsen vuotomäärääni sopivan tamponin?

Libresse-tamponeita on eri kokoja: mini, normaali ja super. Oikean tamponin löytäminen riippuu vuotosi määrästä. Mini on tarkoitettu hyvin niukkaan ja super erittäin runsaaseen vuotoon. Valitse aina tamponi, jonka imukyky on vähäisin sinun vuotomäärääsi nähden. Jos vuotosi on runsaampaa, sinun on valittava imukykyisempi tamponi. Jos tuntuu siltä, että tamponi on jumittunut vetäessäsi narusta, ja se on neljän tunnin jälkeen ”kuiva”, tarvitset luultavasti vähemmän imukykyä.

Miten pian synnytyksen jälkeen voin aloittaa tamponin käyttämisen?

Käy ensin lopputarkastuksessa, noin kuuden viikon kuluttua synnytyksestä, ennen tamponin käytön aloittamista. Ja aloita käyttö vain, jos saat käytölle terveydenhuollon ammattilaisen hyväksynnän. Saatat tarvita suurempia tamponeja synnytyksen jälkeen, jos kyseessä on ollut alatiesynnytys. Tämä johtuu siitä, että emätinkanava on löysempi ainakin muutaman kuukauden synnytyksen jälkeen.

Miksi jotkut naiset käyttävät tamponia ja terveyssidettä samaan aikaan?

Jotkut naiset käyttävät tamponin ja terveyssiteen tai pikkuhousunsuojan yhdistelmää tarvitessaan lisäsuojaa. Tämä on hyvä ajatus, kun kuukautiset ovat erittäin runsaat tai jos olet kokeilemassa tamponeita ja miettimässä, mikä imukyky olisi sinulle oikea. Saat tästä myös lisäsuojaa, jos kuukautiset ovat erityisen runsaat.