Kuva ammattilaisjalkapalloilija Magdalena Erikssonista antamassa parhaita vinkkejä siitä, miten kuukautisista aletaan puhua urheilussa ja miten kuukautiskierto vaikuttaa naisiin.

Liiku ja voi paremmin kuukautiskierron eri vaiheissa!

Tiesitkö, että kuukautiskierto koostuu neljästä eri vaiheesta? Kierto alkaa kuukautisista (vuotovaihe), joiden päätyttyä keho alkaa valmistautua munasolun irtoamiseen eli ovulaatioon (follikulaarivaihe). Seuraava vaihe on itse ovulaatio, jonka jälkeen on vuorossa vielä inhottava PMS-vaihe (luteaalivaihe). Kuukautiskierron eri vaiheissa eri hormonien määrä elimistössä lisääntyy ja vähenee, mikä vaikuttaa oloon monin tavoin. Niin oudolta kuin se kuulostaakin, kannattaa lähteä liikkeelle, kun vointi on kaikkein huonoin. Siitä voi nimittäin olla apua!

Magdalena Eriksson on Libresse-lähettiläämme ja ruotsalainen ammattijalkapalloilija, joka pelaa Ruotsin naisten maajoukkueessa ja Bayern Münchenissä. Vieritä alaspäin lukeaksesi hänen vinkkinsä siitä, kuinka harjoitella tunteaksesi olosi hyväksi kuukautisten aikana!

Kuva ammattilaisjalkapalloilija Magdalena Erikssonista puhumassa kuukautisista ja murrosiästä tyttöjoukkueen kanssa.

Uskalla puhua kuukautisista joukkueen kesken!

Valmennatko tyttöjen urheilujoukkuetta tai pelaatko itse joukkueessa, jossa on aika ottaa kuukautiskierto puheeksi? Joka tapauksessa on tärkeä murtaa tabu ja keskustella siitä, miten kuukautiskierto vaikuttaa meihin kaikkiin. Tässä ruotsalaisen ammattijalkapalloilijan Magdalena Erikssonin parhaat vinkit:

  • Opettele kuukautiskierron neljä vaihetta ja kerro niistä myös muille.
  • Jos olet johtavassa roolissa: luo avoin ilmapiiri, jossa kuukautiskierrosta uskalletaan puhua.
  • • Haasta joukkuetta avoimuuteen, sillä tabujen murtaminen on voittajien juttu! Mitä parempi vointi, sitä enemmän energiaa ja sitä parempi panos joukkueelle. Kaikki voittavat!

Kirja murrosiästä, kuukautisista ja tunnekuohuista

Jos haluat oppia hieman lisää siitä, mitä nuoren kehossa tapahtuu ja miksi, olemme koonneet keskeistä tietoa kirjan muotoon. Kirja sisältää tietoa kuukautiskierrosta, vinkkejä kuukautissuojan valintaan sekä tietoa ajatuksista ja tunteista, joita murrosikään yleensä kuuluu. Kirja on suunnattu vanhemmille, opettajille tai vaikkapa nuorten valmentajille – toivottavasti se helpottaa teinin tukemista ja ymmärtämistä!

Pari artikkelia kehosta