Suosittelisitko sivustoamme ystävällesi?

Kiitos mielipiteestäsi!
Kuva naisen keskivartalosta – naisella on päällään alushousut ja hän vetää paitaansa ylös – Libresse

Valkovuodosta ei ehkä puhuta kovinkaan paljon, mutta sinä todennäköisesti tiedät, mistä on kyse.

Valkovuoto voi olla erittäin runsasta tai lähes olematonta. 

Opit helposti tietämään, onko vuoto normaalia vai ei, kun tunnet tosiasiat ja sen, mikä on normaalia juuri sinulle. On myös tärkeää, että ymmärrät kiertoasi. Tässä muutamia asioita, jotka on hyvä tietää: 

Mihin valkovuotoa tarvitaan?

Valkovuoto on tärkeää, sillä se on kehon tapa pitää sekä kohdunkaula (kohdun alaosa, jonka läpi kuukautisveri vuotaa) että emättimen limakalvot terveinä ja puhtaina. Valkovuoto huuhtelee haitalliset bakteerit ulos emättimestä ja auttaa näin luomaan oikeanlaisen ympäristön terveelle v-zonelle.  
 
Valkovuodosta voi myös seurata, onko kaikki kunnossa. Jos se vaihtaa väriä tai tuoksu muuttuu sinulle epätavalliseksi, saattaa se olla merkki, että kaikki ei ole ihan kunnossa.

Minkälaista on terve valkovuoto?

Terve valkovuoto on yleensä kirkasta, vaaleankeltaista tai maitomaisen valkeahkoa. Väri ja koostumus vaihtelevat kuukautiskierron eri vaiheissa, ja tuoksu voi olla hieman hapan.  
 
Jokaisen naisen valkovuoto on omanlaistaan ja voi vaihdella jopa yhden kierron aikana. Siksi ei oikeastaan ole olemassa mitään määritelmää siitä, mikä olisi ”normaalia” naisille. Vuoto tosin on usein läpinäkyvää ja runsasta ovulaation aikana ja muuttuu ennen kuukautisia ja niiden jälkeen tavallisesti valkeahkoksi. Kun tiedät, mikä on normaalia juuri sinulle, tunnistat helpommin myös muutokset. 
2_DIC_BLANCHE_Discharge - Why it’s natural and what it does_Image 2.png

Mistä tiedän, että joku on vialla?

Jos emätinvuoto alkaa haista pahalle ja sen väri muuttuu harmaansävyiseksi, sinulla saattaa olla tulehdus nimeltä bakteerivaginoosi. Se voidaan hoitaa helposti lääkärin määräämillä lääkkeillä. 
 
Jos vuotosi on runsasta, valkoista ja rakeista tai sinulla on kutinaa, voi olla kyse hiivasienitulehduksesta. Tämä voi johtua siitä, että olet syönyt antibioottikuurin, jonka seurauksena emättimesi bakteeritasapaino on muuttunut tai olet käyttänyt tiukkoja synteettisiä vaatteita. Jos huomaat tavallisen suihkugeelin tai hajustetun saippuan ärsyttävän ihoasi, saattaa tämä johtua tuotteissa käytetyistä ainesosista. Ne saattavat kuivattaa herkkää ihoa ja muuttaa v-zonen pH-tasapainoa. Voit lopettaa tuotteen käytön hetkeksi, niin huomaat, johtuvatko oireet siitä.

Terve v-zone, terve valkovuoto

Päivittäiseen käyttöön tarkoitettu V-Care™-intiimipesugeelimme ylläpitää osaltaan v-zonen pH-tasapainoa ja luonnollista mikroympäristöä (pitää huolta limakalvojen tasapainosta). Jos hoidat v-zoneasi sen luonnollista toimintaa tukien, vulvasi ja emättimesi pysyvät todennäköisemmin terveinä. 
 
Koska v-zone ei saa kovinkaan paljon ilmaa päivän mittaan, on hyvä idea nukkua ilman alushousuja. Näin hikoilet vähemmän ja pidät yllä v-zonen luonnollista pH-tasapainoa.
 
Jos käyt säännöllisesti suihkussa ja vaihdat alusvaatteet päivittäin, ei hajun pitäisi olla ongelma. Kosteutta voi kuitenkin ilmetä, ja voit kokeilla esimerkiksi V-Care™-pikkuhousunsuojan käyttämistä alushousuissa.
 
Valkovuodon määrä voi vaihdella kuukautiskierron ja elämän eri vaiheissa. On esimerkiksi yleistä havaita vuodon lisääntyvän ovulaation, imetyksen tai kiihottumisen aikana. Haju saattaa muuttua erilaiseksi raskauden aikana. Vaihdevuosien aikana vuotoa on yleensä huomattavasti entistä vähemmän matalien estrogeenitasojen vuoksi. 
 
Vaihtelu on täysin normaalia, mutta muutoksia kannattaa pitää silmällä ja tutustua näin omaan kehoon. V-Care™-tuotesarjaamme kuuluu intiimipesugeelejä, intiimipyyhkeitä ja pikkuhousunsuojia, joilla luot juuri oikeanlaisen mikroympäristön omalle v-zonellesi. Ja koska tuotteet toimivat yhdessä kehosi kanssa, ne auttavat sinua tuntemaan olosi puhtaaksi, raikkaaksi ja miellyttäväksi.

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Tämän artikkelin sisältämät lääketieteelliset tiedot tarjotaan vain tietolähteeksi. Niitä ei tule käyttää mihinkään diagnostisiin tai hoitotarkoituksiin eikä niihin tule luottaa tässä suhteessa. Kysy lääkäriltäsi tiettyä sairautta koskevia neuvoja.

Jatka lukemista

Jatka tutustumista

Jaa Twiittaa