Puhuttaessa naisten hygieniasta ja intiimialueen hoidosta intiimialue tarkoittaa ihoaluetta, joka alkaa navan alta siitä, mistä häpykarvat alkavat, ja päättyy reisien väliin (mutta ei emättimen sisälle).

Intiimialueen iho vaatii erityishoitoa, koska kasvojen tapaan se on herkkä alue, joka on pidettävä puhtaana tunnollisesti mutta hellävaroen. Koska hikoilun, siistimisen ja vuotojen kaltaiset tekijät vaikuttavat tähän kehon osaan, ovat hygienia ja puhtaus äärimmäisen tärkeitä.

Suuri osa intiimialuetta on häpy (tai ulkoiset sukupuolielimet), johon kuuluvat ulompien ja sisempien häpyhuulten suojakerrokset, häpykieli ja emättimen aukko. Alueella on myös talirauhasia ja häpykarvoja. Nämä ovat alueita, joihin voi kertyä hikeä ja vuotoa.

Intiimialueen sisäosan on tietenkin tarkoitus olla märkä. Syntyvä vuoto pitää alueen luonnollisesti kosteana ja puhtaana sekä pH-tason oikeana hyvien bakteerien suojaamiseksi. Näin intiimialue pysyy terveenä.

Kosteus on siis normaalia, mutta säännöllinen hygieniarutiini on välttämätön hajujen estämiseksi, sillä epäterveelliset bakteerit lisääntyvät nopeasti. Lisäksi hien aikaansaama kosteus voi aiheuttaa ihottumaa, kutinaa ja bakteeri- tai sieni-infektioita. Intiimialueen pesunesteen käyttäminen säännöllisesti on elintärkeää.

Jokaisen intiimialue on hieman erilainen: häpykarvojen määrä, hävyn koko ja muoto sekä muodostuvan hien ja vuodon määrä vaihtelevat. Siistimistavasta riippuen myös ärsytys on erilaista – riippuen esimerkiksi siitä, käytätkö karvanpoistoon vahaa vai et.

Naisen elinaikana lukuisat tekijät voivat vaikuttaa hänen intiimialueensa terveyteen. Seksuaalinen aktiivisuus, tiettyjen ehkäisykeinojen käyttäminen, synnyttäminen ja vaihdevuodet voivat kaikki altistaa erilaisille ärsytyksille, infektioille ja epänormaaleille vuodoille.

Eräs infektioiden aiheuttajista on hiivasieni. Hiivasieni-infektio aiheuttaa kutinaa ja arkuutta häpyhuulissa sekä epänormaalia vuotoa, joka on paksua ja valkoista tai ohutta ja vetistä. Hiivasieni-infektioon on useita eri syitä, esimerkiksi stressi, huono ruokavalio ja saman kuukautissuojan tai tamponin käyttäminen liian pitkään. Eräs yleinen infektio on emättimen bakteeritulehdus, jonka oireisiin kuuluvat ohut, harmahtava vuoto ja epämiellyttävä haju. Se ei ole sukupuolitauti, vaikka se aiheutuukin usein seksuaalisesta aktiivisuudesta.

Suojaa intiimialuetta infektioilta ja pidä alue puhtaana ja miellyttävän tuntuisena noudattamalla näitä päivittäistä intiimialueen hoitoa koskevia vinkkejä. Vältä hajustettuja saippuoita ja pesuaineita, pese mieluiten intiimialueelle tarkoitetulla pesunesteellä. Pidä alue raikkaana ja puhtaana käyttämällä päivittäin pikkuhousunsuojaa, esimerkiksi Libresse Normal -pikkuhousunsuojaa, jossa on ProSkin-koostumus.

Terveellinen, tasapainotettu ruokavalio on myös tärkeä. Kun rajoitat hiivan ja sokerin saantia ja juot paljon vettä, hiivatulehduksen ja muiden intiimialueen infektioiden saamisen mahdollisuus pienenee. Lisäksi voit hyvin.