Nainen kylpyhuoneessa

Emätinvuoto ei välttämättä ole paras osa naiseutta, mutta se liittyy lisääntymiseen ja on hyödyllistä.

Vuoto on nestettä, joka muodostuu emättimen ja kohdunkaulan sisällä sijaitsevissa rauhasissa. Se pitää sukuelimet puhtaina ja terveinä huuhtelemalla kuolleet solut ja bakteerit pois. Tämä auttaa infektioiden estämisessä.

Lisäksi vuodolla on toinenkin tarkoitus. Se voi kertoa mahdollisista ongelmista. Kun vuodon väri ja haju muuttuvat sinulle epätavallisiksi, on tämä kehon tapa hälyttää sinut huomaamaan muutokset – joskus myös terveysongelmat.

Terve vuoto on yleensä kirkasta, vaaleankeltaista tai maitomaisen valkeahkoa, riippuen kuukautiskierron vaiheesta. Se ei haise juuri lainkaan. Ovulaation aikana vuoto muuttuu läpinäkyväksi ja runsaaksi. Ennen kuukautisia ja niiden jälkeen vuoto on valkeahkoa. Kaikki tämä on normaalia.

Jos vuoto on väriltään vihreänkeltaista ja/tai haisee pahalle, voi se olla merkki infektiosta. Kutina, verinen vuoto tai vuotomäärän äkillinen lisääntyminen voivat myös olla merkki ongelmasta. Jos havaitset kyseisiä oireita, käy lääkärissä, sillä kyseessä voi olla hiivasienitulehdus tai joku muu infektio.

Vuoto voi olla erilaista myös elämän eri vaiheissa. Vuoto saattaa lisääntyä ovulaation aikana, imettäessä tai kun olet seksuaalisesti kiihottunut. Sen haju saattaa muuttua raskauden aikana.

Vaihdevuosissa vuoto emättimestä on vähäistä matalamman estrogeenitason vuoksi. Hyvin harvoin vuoto emättimestä vaihdevuosien jälkeen voi olla vakavan sairauden merkki. Kyseessä voi olla tietyn tyyppinen syöpä, joten jos vuoto jatkuu tai siihen liittyy kipua, on välttämätöntä käydä yleislääkärin tai gynekologin vastaanotolla.

Sama pätee tässä kuin muissakin kuukautiskiertoa ja emättimen terveyttä koskevissa seikoissa: ole tietoinen ja valmistautunut, niin voit elää ilman turhia paineita. Käytä esimerkiksi Libresse DailyFresh -pikkuhousunsuojia vaatteiden suojana vuotojen kosteutta vastaan. Pidä myös aina joitakin suojia mukanasi laukussa, pöytälaatikossa tai jossakin muussa kätevässä paikassa.

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Tämän artikkelin sisältämät lääketieteelliset tiedot tarjotaan vain tietolähteeksi. Niitä ei tule käyttää mihinkään diagnostisiin tai hoitotarkoituksiin eikä niihin tule luottaa tässä suhteessa. Kysy lääkäriltäsi tiettyä sairautta koskevia neuvoja.

Jatka lukemista

Jatka tutustumista

Jaa Twiittaa