Mitä TSS tarkoittaa

Olet ehkä kuullut toksisesta sokkioireyhtymästä. Sitten ehkä tiedätkin, että se liittyy tamponien käyttöön.

Se on vakava tila, ja vaikka siihen sairastuminen onkin erittäin epätodennäköistä, on todella tärkeää tietää sitä koskevat tosiasiat, jos käytät tamponeja tai suunnittelet niiden kokeilemista. Näin tiedät, mitä on vältettävä ja mitä pidettävä silmällä.

Toksinen sokkioireyhtymä eli TSS on todella harvinainen mutta erittäin vakava sairaus. Sen aiheuttaa normaalisti kehon ulkopuolella olevien bakteerien tuottama myrkky. Jos nämä bakteerit pääsevät kehon sisään, voivat seuraukset olla äärimmäisen vakavia. Siksi hygienia on erittäin tärkeää tamponeja käytettäessä. Pese kädet aina ennen tamponin kääreen avaamista ja tamponin asettamista paikoilleen sekä uudelleen asettamisen jälkeen.

TSS liittyy usein tamponien käyttöön, mutta siihen voi sairastua kuka vain ja missä iässä tahansa. [1] Nuorten ihmisten uskotaan olevan erityisen riskialttiita, koska heille ei ole vielä kehittynyt riittävästi myrkyn vasta-aineita. Vaikka naiset käyttävätkin tamponeja joka puolella maailmaa ilman terveysongelmia, arvioidaan, että puolet TSS-tapauksista liittyy kuukautisiin. Tutkimuksissa ei ole silti vielä löydetty selkeää syytä siihen, miten tamponit ja TSS liittyvät toisiinsa. Tamponit itsessään eivät kuljeta TSS:ää aiheuttavia bakteereita, mutta tamponien käyttöön liittyy lisääntynyt TSS-riski.

TSS:ää voi esiintyä, olipa tamponin imukyky mikä tahansa, mutta riski lisääntyy käytettäessä imukykyisempiä tamponeja. [2] Siksi tuleekin aina valita vuotoon nähden pienin imukyky. Sen lisäksi, että tämä vähentää TSS-riskiä, myös tamponin poistaminen on näin paljon miellyttävämpää. Älä siis valitse kaiken varalta sitä mahdollisimman imukykyistä tamponia, vaan omaan vuotomäärääsi nähden pienin imukyky.

Pidä tamponi kääreessä sen asettamiseen asti. Pese kädet ja avaa uuden, puhtaan tamponin kääre juuri ennen käyttöä. Älä käsittele tamponia turhaan äläkä laske sitä pois käsistäsi ennen asettamista. Jos tamponi on ollut laukussasi jo jonkin aikaa ja kääre on repeytynyt, heitä tamponi roskiin. Jos kääre on repeytynyt, bakteerit voivat kontaminoida tamponin ja aiheuttaa tulehduksen.

TSS-riskiä voi vähentää myös muilla varotoimenpiteillä. Käytä tamponia vain, kun olet varma, että kuukautiset ovat alkaneet – ei silloin, kun vain odotat niitä alkaviksi. Älä koskaan käytä tamponia suojana päivittäiseen vuotoon. Älä aseta tamponia, jos asettaminen sattuu, äläkä koskaan käytä useampaa tamponia kerrallaan. Vaihda tamponi säännöllisesti, mielellään neljän tunnin välein. Voit jättää tamponin paikoilleen enintään kahdeksaksi tunniksi.

Käytä mielellään yöaikaan Libresse-terveyssidettä tamponin sijaan. Jos kuitenkin käytät tamponia, vaihda uusi juuri ennen nukkumaanmenoa ja poista se viimeistään kahdeksan tunnin kuluttua. Käytä mahdollisuuksien mukaan kuukautisten aikana tamponia ja terveyssidettä vuorotellen. Muista aina poistaa tamponi kuukautisten loputtua.

On tärkeää pitää asiat oikeissa mittasuhteissa: TSS on äärettömän harvinainen. Silti on erittäin tärkeää pitää mielessä, minkälaiset sen oireet ovat. Jos TSS havaitaan ja hoidetaan riittävän aikaisin, paranemismahdollisuudet ovat erittäin hyvät, vaikka tila voikin joissakin yksittäisissä tapauksissa johtaa kuolemaan. [3]

TSS:n oireita voivat olla äkillinen korkea kuume, ripuli, oksentelu, flunssan kaltaiset oireet, huimaus, silmien, huulten ja kielen muuttuminen kirkkaan punaisiksi ja/tai auringonpolttaman kaltainen ihottuma. [4] TSS pahenee erittäin nopeasti. Jos saat joitain näistä oireista, poista tamponi välittömästi ja hakeudu lääkäriin mahdollisimman pian. Kerro lääkärille, että sinulla on kuukautiset. Useimmat potilaat toipuvat täysin saatuaan hoitoa.

TSS lyhyesti

Hyönteisen pistos
1. Puolet kaikista sairastuneista on naisia

50 % aiheutuu tulehtuneista palovammoista, paiseista ja hyönteisten pistoista.

Miehet naiset lapset
2. TSS:n riski kasvaa käytettäessä imukykyisempiä tamponeja

Valitse aina vuotoosi nähden pienin imukyky.

Ihottuma
3. Yleiset oireet

Kuume, oksentelu, ripuli, auringonpolttaman kaltainen ihottuma.

Jatka lukemista

Jatka tutustumista

Jaa Twiittaa