Endometrioosi

Useimmat naiset ovat kuulleet endometrioosista, mutta mikä se tarkalleen ottaen on?

Endometrioosi on kivulias tila, jossa kohdun limakalvona (endometrium) toimivaa kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Periaatteessa tätä kudosta on siis paikassa, jossa sitä ei kuuluisi olla. Sitä voi kulkeutua munasarjoihin ja munanjohtimiin, vatsakalvon sisään ja jopa suolistoon tai virtsarakkoon. Endometrioosista kärsii noin joka 10. hedelmällisessä iässä oleva nainen, mikä tarkoittaa noin 176 miljoonaa naista maailmassa [1].

Endometrioosin oireita ovat lantio- ja vatsakipu sekä runsaat tai kivuliaat kuukautiset. Endometrioosin kehittymisriskiä lisäävät tietyt tekijät. Näihin kuuluu esimerkiksi aiempi lantion alueen infektio. Tai sairaus, joka estää kuukautisvuodon normaalin kulkeutumisen ulos kehosta. Riskiä lisää myös naispuolisten lähisukulaisten, esimerkiksi äidin, tädin tai sisaren, sairastama endometrioosi [2].

Endometrioosi voi olla äärimmäisen kivulias. Kun keho yrittää poistaa väärään kohtaan sijoittunutta kudosta kuukautisten aikana, ei kudoksella ole mitään paikkaa, mihin se menisi. Se on väärässä paikassa, ja tämä voi aiheuttaa tulehduksia ja kipua, joskus todella kovaakin kipua. Joissain tapauksissa syntyy arpia tai kystoja.

Valitettavasti endometrioosi on lisäksi krooninen sairaus. Tämä tarkoittaa, että se jatkuu pitkään. Sen hallitseminen on kuitenkin mahdollista. Jos havaitset itselläsi endometrioosin oireita ja epäilet sairastavasi sitä, varaa aika omalääkärille tai gynekologille. Saat neuvoja kivunlievitykseen ja siihen, miten tulet toimeen oireiden kanssa.

Endometrioosin syystä on esitetty joitakin teorioita. Yksi näistä on taantuvat kuukautiset. Se tarkoittaa, että kohdun limakalvon soluja sisältävää kuukautisvuotoa kulkeutuu takaisin munanjohtimiin ja sitten lantio-onteloon sen sijaan, että solut kulkeutuisivat ulos kehosta. Nämä limakalvon solut tarttuvat sitten lantio-ontelon seinämiin ja elimiin, missä ne kasvavat ja paksuuntuvat jokaisen kuukautiskierron aikana. Muita mahdollisia syitä ovat perimä ja tietyt ympäristömyrkyt [3].

Jatka lukemista

Jatka tutustumista