Murrosiästä alkaen hygienian hoito on naiselle todella tärkeää. Eikä ainoastaan kuukautisten takia.

Vaan myös siksi, että alat hikoilla aiempaa enemmän, ja hiki haisee voimakkaammin. Kun pidät kainalot ja intiimialueen puhtaina, tuoksut raikkaammalta ja tunnet olosi mukavammaksi.

Henkilökohtaisen hygienian ylläpito on tietenkin erityisen tärkeää kuukautisten aikana. Sen lisäksi, että naiset haluavat pitää intiimialueen puhtaana ja raikkaana, he ovat myös alttiimpia bakteeri-infektioille kuukautisten aikana emättimen pH-tasapainon muuttumisen takia. Kannattaa siis pestä intiimialue kaksi kertaa päivässä. Näin pysyt itsevarmana ja tuoksut hyvälle. Lisäksi vältät infektioriskin.

Pese intiimialue haalealla vedellä. Varo käyttämästä hajustettuja suihkugeelejä, kylpyvaahtoja tai saippuoita, jotka voivat kuivattaa emättimen herkkiä limakalvoja ja häiritä pH-tasapainoa. Käytä mietoa, hajustamatonta saippuaa tai pelkkää vettä. Pese intiimialue siten kuin muutkin alueet – ulkopuolelta. Emättimen sisäosien peseminen (tunnetaan nimityksellä ”huuhtelu”) on todella huono ajatus, jopa kuukautisten aikana.

Käytä päivittäin puhtaita alushousuja ja vaihda kuukautissuojaa usein välttääksesi kuukautisten hajun. Käytitpä kuukautisten aikana sitten kuukautissiteitä, esimerkiksi Libresse Ultra Thin -sidettä, tai tamponeja, vaihda suojaa neljä-viisi kertaa päivässä tai useammin kuukautisvuodon ollessa runsaimmillaan, ts. parin ensimmäisen vuotopäivän aikana. Käytä nukkumaan mennessäsi paksumpaa yösidettä, jotta saat suojaa ohivuodoilta ja pidät yöpuvun ja lakanat puhtaina.

Kuukautisten aikana kannattaa välttää tiukkoja vaatteita tai kankaita, jotka eivät ”hengitä” (esimerkiksi synteettiset kankaat), sillä nämä voivat lisätä kosteutta ja lämpöä, minkä ansiosta bakteerit lisääntyvät paremmin. Käyttämällä puuvillaisia alushousuja ja löysiä vaatteita pysyt raikkaana ja kuivana. Älä käytä emätinraikastimia tai intiimialueen raikastussuihkeita. Nämä tuotteet ovat tarpeettomia ja voivat aiheuttaa ärsytystä.

Vaihda alushousut ja muut vaatteet urheilemisen jälkeen, sillä hikinen haaraväli voi haista melkoisen pahalta ja tehdä olosta ikävän. Muista wc:ssä käydessäsi pyyhkiä edestä taaksepäin välttääksesi haitallisten bakteerien kulkeutumisen emättimeen. Ja lopuksi: muista aina harrastaa vain turvaseksiä. Tämä on erityisen tärkeää kuukautisten aikana, sillä tällöin veren välityksellä tarttuvien tautien tarttumisriski on suurempi.

Jos olet vieläkin huolissasi kuukautisten hajusta, muista, että emättimellä on oma mieto ja harmiton hajunsa – ja se on täysin normaalia. Jos pidät itsesi puhtaana mutta haju on silti mielestäsi voimakas, käy lääkärin juttusilla. Kyseessä voi nimittäin olla infektio.

Kun noudatat edellä esitettyjä neuvoja, voit olla varma, että olosi on raikas ja mukava joka päivä.