Kypsä nainen lukemassa

Vaihdevuodet ovat mystinen aihe – vaikka kuukautisten tapaan tämäkin on täysin luonnollinen prosessi.

Vaikka voikin olla hieman hankalaa luovia vaihdevuosien läpi, jos ei tiedä, mitä odottaa, tieto helpottaa tämän vaiheen kanssa toimeen tulemista.

Vaihdevuodet alkavat, kun ovulaatio lakkaa estrogeeni- ja keltarauhashormonitasojen laskiessa. Vaihdevuodet tuovat myös mukanaan useita oireita ja haasteita, joita esiintyy juuri ennen kuukautisten lopullista lakkaamista tai juuri tämän jälkeen.

Vaihdevuosien ensimmäinen merkki on yleensä kuukautisten mallin muuttuminen. Kuukautisvuoto voi muuttua epätavallisen runsaaksi. Kuukautiset voivat myös muuttua niukemmiksi ja ajoittaisiksi. Kuukautiset voivat tulla joka toinen tai kolmas viikko – tai olla tulematta kuukausiin. Kaikki tämä on normaalia.

Vaihdevuodet ovat vähittäin ja vaiheittain tapahtuva prosessi. Niiden alkamisikä riippuu perimästä. Ne voivat alkaa jo 40-vuotiaana tai vasta 60-vuotiaana, keskimäärin 51-vuotiaana. Oireet alkavat muutama kuukausi tai jopa vuosia ennen kuukautisten loppumista – tunnetaan nimellä ”perimenopaussi” – ja jatkuvat tyypillisesti neljä vuotta kuukautisten loppumisen jälkeen.

Kun huomaat muutoksia, jotka saattaisivat johtua vaihdevuosista, on tärkeää, että keskustelet asiasta lääkärisi kanssa. Hän määrää verikokeen, jolla tilanne varmistetaan, ja neuvoo sinua. Tyypillisimpiä vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot, yöhikoilu, ärsyyntyvyys, unihäiriöt ja emättimen kuivuus. Oireisiin voivat kuulua myös huimaus, turvotus, painonnousu, mielialan vaihtelu, päänsärky ja seksuaalisen halun menetys.

Joillakin naisilla ei esiinny lainkaan oireita, mutta useimmilla esiintyy vähintään yksi oire. Jos sinä olet yksi oireilevista, älä kärsi itseksesi. Monet naiset ovat huomanneet säännöllisen liikunnan vähentävän oireita. Kuumiin aaltoihin ja unettomuuteen voi apu löytyä akupunktiosta ja hypnoterapiasta. Aiemmin HRT eli hormonikorvaushoito [1] oli vakiohoitomuoto, mutta viimeaikaisissa tutkimuksissa tähän on havaittu liittyvän rintasyöpää, verihyytymiä ja halvauksia. Kannattaa siis puhua asiasta perusteellisesti lääkärin kanssa.

Vaihdevuodet voivat olla emotionaalisesti hyvin koettelevaa aikaa, mutta toisaalta helpotus, kun ei enää tarvitse tulla toimeen kuukautisten ja PMS:n kanssa. Jotkut naiset tuntevat olonsa itsevarmemmaksi ja rauhallisemmaksi postmenopaussivaiheessa.

Koska vaihdevuodet voivat vaikuttaa virtsarakon hallintaan, kannattaa mukana pitää joitakin TENA Lady -suojia, jos tästä kehittyy ongelma. Muista myös pitää mukana pikkuhousunsuojia (esimerkiksi Libresse DailyFresh), jos kuukautiset alkavatkin odottamatta.

Tiesitkö?

40–60
vaihdevuodet alkavat yleensä tässä ikähaarukassa
51
keskimääräinen ikä, jolloin vaihdevuodet alkavat
80%
vaihdevuosi-ikäisistä naisista ei huomaa minkäänlaista muutosta elämänlaadussaan [2]

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Tämän artikkelin sisältämät lääketieteelliset tiedot tarjotaan vain tietolähteeksi. Niitä ei tule käyttää mihinkään diagnostisiin tai hoitotarkoituksiin eikä niihin tule luottaa tässä suhteessa. Kysy lääkäriltäsi tiettyä sairautta koskevia neuvoja.

Jatka lukemista

Jatka tutustumista